Det er fremdeles sol og sommer mens jeg skal debutere her som matspaltist. Vi pleier å ta ferie sent på året for å forlenge følelsen av sommer og i skrivende stund er jeg i Frankrike. Jeg har inntatt min sommeruniform: Shorts, flipflops og snart barføtt.

Hele mitt liv har jeg vært opptatt av mat. Ikke så avansert mat, men enkel, god hverdagsmat. Fargerik matmed mye frukt og grønnsaker som er påvirket av flere kulturer. Mitt forhold til mat begynner med min store marokkanske familie. I Marokko handler mye om mat.

Solfylt frukt og grønnsaker fylte kjøkkenet vårt og alt smakte aromatisk og luktet mer intens.

Det gjelder de aller fleste, også de som ikke lager mat. Da snakker de enten om kvaliteten på råvarene eller priser på kjøtt og brød. De planlegger innkjøpene eller neste måltidet. De sitter og skravler mens de renser bønner, erter, marinerer et eller annet, eller baker en kake.

aichamat.jpg Foto: Odd Nerboe

Jeg vokste nærmest opp på kjøkkenet til mine foreldre i en syvbarnsfamilie i Tyskland. Dette rommet var alltid fylt av kvinner og barn. De var tanter og kusinerfra Marokko, naboer fra Italia, Spania og Tyskland. De fulgte tilbudene og årstidene og gjorde det til et mål å kunne inspirerer og imponere hverandre med sitt etniske kjøkken.

Disse kvinnene kunne når som helst trylle frem de mest delikate og fargerike fatene og velduftende gryter. De delte sorger og gleder. Men mest gleder, latter og oppskrifter. Når sommeren kom, flyttet de sitt kjøkken ut i enn eller annens hage, kolonihagen vår, i parker eller ved sjøen.

Jordbær, lukten av tomater, smilende sommeransikter.

Sommeren var plasteret på hjemlengsel. Lyset, varmen, bugnende altaner og kjøkken bed. Solfylt frukt og grønnsaker fylte kjøkkenet vårt og alt smakte aromatisk og luktet mer intens. Snart skulle de også reise på ferie til sitt hjemland.

Aicha Bouhlou Foto: Jan M. Lillebø

Mine aller kjæreste minner fra barndommen er knyttet til dette kjøkkenet og til lukt, smak og opplevelser som handler om mat og årstider.Jeg er glad i alle årstider, men jeg elsker sommeren. Lang ferie, bilturer med åpen vindu og vinden i håret, sene sommer kvelder, solnedganger, bade i sjøen, pikniker, grilling. Jordbær, lukten av tomater, smilende sommeransikter.

Alt det som alle dere også elsker med sommeren. Lykkenover å bli kjærtegnet av solen gjør oss alle litt gladere og snillere. Hold litt tilpå sommeren og smilet og lag et lettvint og solfylt matøyeblikk.

Bon appetite!

Oppskrifter

Panacotta med jordbær og basilikumpesto

4 porsjoner

Jordbærpanacotta

3 gelatinplater

1 vaniljestang

5 dl kremfløte

1 dl sukker

aichamat1.jpg Foto: Odd Nerboe

Legg gelatinplater i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet. Lag et snitt i midten på vaniljestangen og skrap ut vaniljefrøene. Kok forsiktig opp fløte, sukker, vaniljestang og vaniljefrøene i en kjele. Ta kjelen av platen og fjern vaniljestangen. Klem ut vannet fra gelatinplatene og rør i fløten . Bland godt til all gelatinen har løst seg opp i den varme fløten. Avkjøl fløten litt før den helles I små porsjonsformer. Avkjøl i 4 timer til den har stivnet.

Pesto

50 gram pinjekjerner

50 gram hvitsjokolade

en liten potte ferske basilikum blader

Sukkerlake av 1dl vann og 1/2 dl sukker

2 ss. sitronsaft

1 korg, ca. 250 gram jordbær

Kok opp vann og sukker til sukkerlake. Ha sjokolade, pinjekjerner, sitron, basilikum og sukkerlake i en blender og lag en grovkornet pesto. Man kan også bruke stavmikser til dette eller morter.

Rens og del jordbærene og topp den avkjølte panacottaen med jordbær og basilikum pesto rett før den skal serveres

1032237.jpg Foto: Microstock

Lammekoteletter med vannmelonsalat og syltet rødløk

4 porsjoner

8 lammekoteletter (ca 1 kg)

3 hvitløksfedd , finhakket

2 ss ekstra Virgin olivenolje, til kjøttet

3 ss rosmarin frisk,

Salt og pepper

½ vannmelon, skjær i store triangeler eller båter

1 bunt reddiker, skivet

3 ss mynteblader

2 ss olivenolje til salaten

100 gram fetaost

Til syltet rødløk:

2 stk rødløk, skjær I tynne skiver

0,5 dl hvitvinseddik

1 dl sukker

1.5 dl vann

1 knivsodd salt

64706869.jpg Foto: Microstock

Vannmelonsalat:

Kok opp eddik, sukker, salt og vann og hell varm eddiklake over løken. Ha løken i et rent glass med lokk eller dekk med plastfolie og sett kjølig. Lag løken gjerne i god tid, ca. en time før eller tidligere. (Rødløk er deilig tilbehør å ha I kjøleskapet til hva som helst om det blir noe til overs).

Bland reddiker og vannmelon og syltet rødløk på et stort fat og dryss over mynte. Hell over olivenoljen og vend forsiktig . Topp med fetaost og litt mer mynte .

Lammekoteletter:

Bland olivenolje, hvitløk og rosmarin godt i kjøttet. La kotelettene marinere i 30 minutter eller mer. Samtidig som man lager rødløken. Krydre med salt og pepper og grill eller stek over middels varme i ca 3 minutter på hver side . La kotelettene hvile litt og server med vannmelonsalat, aioli og godt brød.

86405989.jpg Foto: Microstock

Safrankylling med tomater på spyd og couscous— og ruccola salat

4 kyllingfileter, skjær i terninger

24 cherrytomater

1/2 ts safran

½ ts chilli

2 hvitløksfedd, finhakket

1 ts salt

2 ss olivenoljeolje

en håndfull ferske basilikumblader

Varm opp grillen eller forvarm ovn til 200 grader

Rist safrantrådene i en middels varm stekepanne i ca 30 sekunder. Ha dem over i en stor skål og knus dem med fingrene eller baksiden av en skje. Tilsett olje, chiliflak, pepper og salt . Rør godt og ha i kyllingbitene. Vend dem godt i blandingen til alle bitene er dekket med marinaden . La kyllingen marinere i en time i kjøleskapet. De kan gjerne ligge der over natten.

Legg trespydene i vann en liten stund før bruk. Tre kyllingbitene og cherrytomater på spydene. Stek på grill, stekepanne eller ovn i 5- 6 minutter på hver side eller til du ser at de er gjennomstekt. Strø over fersk hakket basilikum og server umiddelbart. Kyllingen må ikke stekes på spyd, men det ser fint ut.

aichamat3.jpg Foto: Odd Nerboe

Couscous— og ruccula salat

4 dl couscous

4 dl grønsakbuljong

2 ss ekstra virgin olivenolje

1 rødløk, hakket

1 pakke ruccola, grovhakket

Litt sitronsaft

Kok opp buljong og olivenolje. Trekk kjelen til side, ha i couscous og legg over lokk. La couscousgryn svelle i 5 - 10 minutter. Rør litt i couscousgrynene og bland i grovhakket ruccola og løk. Smak til med sitronsaft og server med safrankylling og gresk yoghurt.