En gang — før 1870-årene - var det sånn at folk stilte klokken sin etter solen. Selvfølgelig gjorde man det. Hva skulle man ellers stille klokken etter? Når solen sto i sør, stilte man uret på 12. Helt enkelt.

Hva betydde det? Det betydde at klokken ikke var det samme i alle deler av landet. For solen sto ikke på samme sted på samme tidspunkt.

Så la oss si at når en klokker som bodde i København ringte med klokkene kl. 10 om søndagene, ville det lyde sånn: GONG GONG GONG.

vignett lea korsgaard.jpg

Akkurat samtidig — borte i Vejle i Jylland, ville det høres sånn ut : … … … …

Man ville ikke kunne høre en lyd. Det ville ikke være noen klokker som klang. For klokken var ikke ti ennå. Det ble den først 12 minutter og 10 sekunder senere.

Jeg kan også forklare det på en annen måte: La oss si at klokkeren i Vejle hadde et helt utrolig presist ur, og besluttet å ta en tur til København Han reiste med hestevogn, selvfølgelig, og når han var kommet til den danske hovedstaden, ville klokken hans være 12 minutter og 10 sekunder etter københavnernes.

Det gjorde ham sikkert litt forvirret. Men det gjorde ikke så mye. Der var ikke behov for at klokken slo 12 samtidig over hele landet. Folk i Vejle som skulle til kirken, ble jo ikke forvirret av at klokkene ringte tidligere i København. De kunne ikke høre dem. Tiden var definert av akkurat det stedet på jorden du befant deg. Tiden var altså dypt forbundet med naturen og din kropp.

Men så skjedde det noe. Det danske jernbanenett ble etablert og rullet ut over landet - og i 1870-årene kom jernbanen for alvor til Jylland.

Og togene, de tok den københavnske tid med seg. Den københavnske tid ble brukt i alle rutetabeller over hele landet og det var også den klokkene på stasjonene ble stilt etter. Når klokken var ti søndag morgen på Københavns Hovedjernbanestasjon, var den også ti på jernbanestasjonen i Veile.

Og plutselig oppsto et problem , som ikke før hadde vært et problem i Danmark: Hva skulle folk stille klokkene sine etter?

Prestene rev seg i håret Når skulle de sette klokkeren til å ringe med kirkeklokkene? En jysk prest skrev for eksempel dette til Departementet for Kirke- og Undervisningsvesenet sommeren 1877:

«Siden jernbanene ble innført i Jylland har det sneket seg inn en forvirring i den kirkelige tidsregning. Noen prester berammer gudstjenesten og de kirkelige handlinger etter Københavns tid, andre etter den virkelige lokale tid, atter andre snart etter den ene og snart etter den andre. Dette skaper en del usikkerhet og sløsing av tid, kanskje til og med en lunkenhet når det gjelder deltakelse i gudstjenesten».

Få år etter, i februar 1880 , behøvde denne presten imidlertid ikke lenger være forvirret. Her vedtok Folketinget at Københavns tid skulle gjelde over hele landet.

Men. Det gikk ikke lenge, så oppsto det imidlertid et annet problem: Jernbanen knyttet ikke bare landet sammen, men knyttet også Danmark sammen med resten av verden. Og resten av verden stilte av opplagte årsaker ikke sine klokker etter når solen sto i sør i København. Danskene fikk derfor bruk for å synkronisere klokkene med resten av verden.

I 1884 anbefalte en internasjonal kongress at alle brukte det verdensomspennende tidssonesystemet som vi kjenner i dag - det er det systemet som tar utgangspunkt i soltiden i Greenwich i London. Ti år senere ble det innført ved lov at dansk tid skulle bestemmes ut fra solen ved den 15. lengdegrad øst for Greenwich.

Men den lengdegraden går faktisk ikke gjennom København, den går derimot gjennom et punkt litt utenfor Åkirkeby på Bornholm. Så nyttårsdag 1894 skulle alle dansker - som etterhvert hadde vennet seg til københavtid - stille sine klokker 9 minutter og 41 sekunder frem. Så alle kom på Åkirkebytid.

Og slik ble tiden i Danmark standardisert. I dag er danskenes klokker fortsatt innstilt etter en usynlig link litt utenfor Åkirkeby.

Så tiden er i dag ikke lenger definert av det stedet på kloden du befinner deg. Tiden er ikke lenger knyttet til kroppen din eller naturen. Det er smart nok på alle mulige måter. Men kanskje er det også det som gjør at tiden ikke lenger føles som vår egen? Der finnes en forbindelse mellom tid, identitet og makt, som vi kanskje har oversett. Kampen om retten til å definere tiden er ikke uvesentlig.

Tenk bare på at det var under den britiske imperialismen at Greenwich-modellen ble rullet ut over hele kloden. Eller tenk på at Nord-Korea i august i år satte tiden en halv time tilbake slik at de ikke lenger skulle befinne seg i den tidssonen som ble innført da landet ble kolonisert av Japan. Pol Pot døpte 1975 til år null - tiden startet med ham , synes han.

I Norden navnga vi en gang dagene etter guder - tiden fikk navn etter overmakten. Makt og tid henger sammen. Tid og identitet henger sammen. Det kan være verdt å minne oss selv om når vi lever i et samfunn som noen sosiologer kaller det akselererende samfunn. Vi lever i en tempotid hvor det av og til føles som om vi skal løpe fortere og fortere bare for å bli på stedet. Så hvem styrer din tid?

  • Danskene fikk bruk for å synkronisere klokkene med resten av verden.

  • Tiden er i dag ikke lenger definert av det stedet på kloden du befinner deg.