Musikalen "Skyfri himmel", som er basert på Bjørn Eidsvågs tekster og musikk, hadde premiere på Rogaland Teater høsten 2006. Til sommeren blir den å se i Fjæreheia. Musikalen "Skyfri himmel", som er basert på Bjørn Eidsvågs tekster og musikk, hadde premiere på Rogaland Teater høsten 2006. Til sommeren blir den å se i Fjæreheia. Foto: NTB Scanpix

- Dette er vel så spennende som «Cats»

Musikalen "Skyfri himmel", som er basert på Bjørn Eidsvågs tekster og musikk, erstatter "Cats" i Fjæreheia sommeren 2015.

— «Skyfri himmel» solgte over 35.000 billetter på Rogaland Teater. Det sier noe om kraften i stykket, sier teatersjef Amalie Nilssen.

Musikalen «Skyfri himmel» erstatter dermed «Cats» i Fjæreheia sommeren 2015. Den populære Andrew Lloyd Webber-musikalen ble utsatt på ubestemt tid, da Kilden ikke fikk godkjent en avtale om bruk av studenter fra Bårdar Akademiet.

— Kilden bytter ut en internasjonal kjempesuksess med noe relativt ukjent. Selv om den var en suksess i Stavanger, er den ukjent for de fleste her. Dette er skuffende. Jeg hadde gledet meg til «Cats», sier Fædrelandsvennens teateranmelder Emil Otto Syvertsen.

- Vel så spennende som «Cats»

Teatersjefen er uenig i Syvertsens kritikk, og mener vi skal være stolte av det som er skapt i Norge.

Det er en sterk historie som går rett inn i en problemstilling som ligger mitt hjerte nær; om hvordan vi mennesker ofte gjør Gud mindre enn han er.

— «Skyfri himmel» viser at vi i Norge kan lage like gode musikaler som på West End. Nettopp det at dette er drivende god musikk, kombinert med ny dramatikk, gjør at jeg synes dette kanskje kan bli vel så spennende som «Cats». Vi skal lage en produksjon med sterk lokal forankring som hele regionen kan være stolt over, sier Nilssen, og legger til at musikalen er basert på mange sørlendingers hverdag.

Eidsvåg-musikalen stammer fra høsten 2004, da artisten i et intervju med Stavanger Aftenblad antydet at tekstene hans kunne brukes i teatersammenheng. Rogaland Teater tok utfordringen. Forfatter Olaug Nilssen skrev «Skyfri himmel» basert på 20 av Eidsvågs sanger. Historien er plassert i den vestlandske, lavkirkelige bedehuskulturen, og handler om hvordan det er å være et menneske.

Fulle hus i Stavanger

Teatersjef Amalie Nilssen har jobbet hardt med å erstatte "Cats" i Fjæreheia. Den Bjørn Eidsvåg-baserte musikalen "Skyfri himmel" blir erstatteren. Foto: Kjartan Bjelland

Rogaland Teater spilte hele 94 forestillinger vinteren 2006/2007, og forestillingen høstet rosende ord og terningkast 5 og 6 i flere av landets aviser. Sommeren 2007 gjestet musikalen også Det Norske Teatret i Oslo.

Kilden bytter ut en internasjonal kjempesuksess med noe relativt ukjent

— «Skyfri himmel» er en av de beste musikalene jeg har sett. Den er norsk og den har en relevans som er like stor her som i Rogaland. Det er en sterk historie som går rett inn i en problemstilling som ligger mitt hjerte nær; om hvordan vi mennesker ofte gjør Gud mindre enn han er, sier Nilssen.

Lokale aktører

Espen Grjotheim Foto: Anette Os

Musikalen skal stort sett besettes med lokale krefter. 11 profesjonelle sangere og skuespillere, samt et band på fem artister, skal hentes inn.

Maria Arredondo Foto: Tore André Baardsen

— Jeg regner med å ha navnene klare i løpet av første uka i desember, og det blir mye lokalt, sier teatersjefen.Navn som Espen Grjotheim, Helene Bøksle, Maria Arredondo, Torstein Sødal og Nils Harald Sødal kan være aktuelle.

— Ingen kommentar, sier Nilssen.

Harry Guttormsen, som er tidligere rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo og mangeårig leder for Dramatikkfestivalen, skal regissere musikalen.

— Han har selv vokst opp i bedehusmiljøet, og kombinasjonen Guttormsen, Eidsvåg og Nilssen er stas, sier teatersjefen.

— Hvor involvert blir Eidsvåg og Nilssen?

— Begge blir invitert til en dialog, om vi skal gjøre som sist eller om vi skal endre noe.

«Skyfri himmel» får premiere i Fjæreheia 10. juli, men det er foreløpig usikkert hvor mange forestillinger som blir satt opp.