Musikalen "Cats" har blitt spilt i over 25 land, i omtrent 300 byer og på ti forskjellige språk. Til sommeren kan musikalen oppleves i Fjæreheia. Her poserer skuespillere under en visning i Hongkong i 2009. Musikalen "Cats" har blitt spilt i over 25 land, i omtrent 300 byer og på ti forskjellige språk. Til sommeren kan musikalen oppleves i Fjæreheia. Her poserer skuespillere under en visning i Hongkong i 2009. Foto: Kin Cheung

«Cats» i Fjæreheia kan bli stoppet

Norsk Skuespillerforbund (NSF) reagerer på at Kilden ønsker å bruke dansestudenter gratis i "Cats"-oppsetningen i Fjæreheia.

— Det er helt i orden at Kilden vil bruke avgangsstudenter, men da skal de ha betalt etter tariff. Det er planlagt premiere i juli, og da er studentene ferdig på skolen. De bruker sin første ferie til å jobbe gratis. Det henger ikke på greip, sier Hauk Heyerdahl, forbundsleder i NSF.

Kilden skal sette opp musikalen «Cats» i Fjæreheia sommeren 2015, hvor Kilden-sjef Bentein Baardson har regien . Produksjonen er et samarbeid med Bårdar Akademiet, og i Kildens programhefte står det følgende: «Sammen med noen av Norges mest etablerte scenekunstnere, vil 30 av fremtidens musikalartister fylle Fjæreheia med spektakulær dans og nydelig musikk».

Sammen med Norske dansekunstnere (NoDa) og Musikernes fellesorganisasjon (MFO) sier Heyerdahl og NSF et klart nei til Kildens ønske om å bruke avgangselever fra Bårdar gratis under «Cats»-oppsetningen i Fjæreheia. Det kommer fram i et debattinnlegg i Fædrelandsvennen . — Det er et tiltakende problem at institusjoner inngår samarbeid om bruk av studenter, spesielt ved store musikaler. Private teatre i Oslo gjør dette mye, men de er ikke bundet av tariffavtalen med NTO (Norsk Teater- og Orkesterforening, red.anm.), sier forbundslederen.

Kan stoppe produksjonen

«Billy Elliot», som har premiere 18. september på Folketeatret i Oslo, er en av forestillingene der studenter brukes gratis.— Kilden er bundet av tariffavtalen, og har ikke anledning til å gjøre det, sier Heyerdahl.

— Hvilken konsekvens kan deres «nei» få?

— Da kan vi gå inn for å stoppe produksjonen. Vi har sendt et brev til Kilden, og skrevet at hvis ikke studentene får betalt vil vi forfølge saken. Da kommer i tilfelle NTO inn. Men jeg håper Kilden tar avslaget til etterretning, og regner med at det vil løse seg gjennom møter.

Investerer i kompetanseheving

Påtroppende teatersjef Amalie Nilssen vet ikke hvilke konsekvenser avslaget får. Foto: Kjartan Bjelland

Påtroppende teatersjef Amalie Nilssen viser i sitt tilsvar til kulturministerens utfordring om å bidra til talentutvikling, og presiserer at samarbeidet med Bårdar og UiA har vært å investere i kompetanseheving for avgangsstudentene.

— Kilden ønsker på ingen måte en undergraving av de profesjonelle musikalartistenes arbeidsmarked. Vi har i 2015 to musikaler på plakaten, med profesjonelle aktører i alle voksenroller. Kilden vil også i fremtiden fortsette å være en viktig arbeidsgiver for profesjonelle musikalartister, slik vi har vært gjennom «West Side Story», «Evita» og «Les Misérables», skriver Nilssen til Fædrelandsvennen.

Sjef ved Den Nationale Scene i Bergen, sørlendingen Agnete Haaland, støtter kritikken fra skuespillerforbundet. Foto: NTB Scanpix

— BetenkeligTidligere forbundsleder i NSF og nåværende teatersjef ved Den Norske Scene, Agnete Haaland, er også kritisk.

— Det er betenkelig for hele bransjen. Og avgangselevene skal i neste omgang selv ut og leve av sitt yrke. Det blir ikke mulig dersom veldig mange er villig til å jobbe gratis, menerHaaland.

Kilden opplyser at de har søkt om tillatelse til praksisplass for studentene i henhold til foreliggende «Særavtale om bruk av elever». Avslaget mottok de fredag 5. september, og det tar de nå til etterretning.

— Kilden har ennå ikke hatt anledning til å gå nærmere inn i hvilke konsekvenser det kategoriske avslaget vil få for fremtidige samarbeid og for produksjonen av «Cats». Vi merker oss likevel at lederen i Norsk Skuespillerforbund ønsker å flytte dialogen over i pressen, skriver Nilssen.

Daglig leder ved Bårdar Danseinstitutt, Freddy Haugan, ønsker ikke å kommentere saken og henviser til Nilssens svar.

Vis fakta ↓
Fakta