— Det kommer til å bli en musikal i Fjæreheia til sommeren, men det er for tidlig å si hvilken. Jeg tror jeg kan ha den på plass i neste uke, sier Amalie Nilssen.

Det var NRK Sørlandet som tirsdag morgen først kunne fortelle at den planlagte musikalen "Cats" i Fjæreheia sommeren 2015 blir utsatt på ubestemt tid. Årsaken er at Kilden ikke har fått godkjent søknaden om å tilby praksisplasser til Bårdar-studentene som var tenkt brukt i forestillingen.

Lokal profil

Nå skal en annen musikal settes opp i spilleperioden «Cats» hadde i Fjæreheia.

— Det blir en musikal med stor lokal profil og med flere lokale aktører på scenen. Mest sannsynlig vil det være en norsk musikal, bekrefter den påtroppende teatersjefen.

— Det er viktig for oss å gi publikum en god opplevelse i Fjæreheia til sommeren. Det løftet skal vi holde, sier Nilssen.

For omfattende søknad

I «Cats» var det planlagt å bruke 37 avgangsstudenter fra Bårdar og 10 avgangsstudenter fra UiA. I Kildens endelige forslag tilbød de studentene innstudering og premiere som en del av det pedagogiske opplegget, for deretter å betale full tarifflønn for de resterende forestillingene. Samarbeidsavtalen med UiA er godkjent fra tidligere, men Norske Dansekunstnere (NoDa), Musikernes Fellesorganiasjon (MFO) og Norsk Skuespillerforbund (NSF) kunne ikke godkjenne avtalen med Bårdar.— Vi samarbeider godt med NoDa og MFO, og vi var enige om at søknaden fra Kilden om bruk av Bårdar-studenter i «Cats» var for omfattende, sier Hauk Heyerdahl, leder i NSF.

Ønsker nytt regelverk

— Vi hadde lovet Bårdar-studentene en studietur, for å forberede seg til forestillingen. Den vil vi fortsatt tilby dem. Men det er trist at de ikke får praksisplassene vi hadde forespeilet dem. De er de store taperne, og de kunne fått en fantastisk mulighet, sier Nilssen, som nå vil prøve å få et nytt og klarere regelverk for praksisplasser for studenter.

— Det har vært mange slike saker i teater-Norge, og det kommer nye hvert år. Bransjen og institusjonene må ta ansvar. I dag er det for tilfeldig hvordan regulering av praksisplasser blir overholdt, sier hun.

Nilssen forteller at samarbeidsavtalen med UiA vil fortsette, mens de vil avvente et nytt regelverk i forhold til fremtidige avtaler med Bårdar.

Bårdar beklager

Rektor Hilde O. Haugan ved Bårdar Akademiet beklager overfor NRK Sørlandet at fagforeningene hindrer en praksisopplæring som både Agder teater og skolen er enige om, og som følger retningslinjene i en eksisterende avtale.

— Det er synd. Vi er ferdige med saken, skriver daglig leder ved Bårdar, Freddy Haugan, i en kort sms til Fædrelandsvennen.

Skolen vil organisere en annen oppsetning for studentene som er berørt.