– Det er en uholdbar situasjon for oss i Rødt at skapende kunstnere føler vi har sviktet dem. Utspillet til Ragnar Bjerkreim har således vært en rakett i baken på oss. Og nå skal vi ta grep, sier lederen for Rødt, Torstein Dahle.

Styreleder i Norsk forening for komponister og tekstforfattere (Nopa), Ragnar Bjerkreim, oppfordret i forrige uke sine medlemmer til å boikotte partiene Rødt, Venstre og SV i årets stortingsvalg på grunn av deres syn på fildeling.

Lørdag møtte Rødt-lederen Ragnar Bjerkreim og Cato Strøm i Tono (som representerer komponister, tekstforfattere og musikkforleggere) til det som ble en konstruktiv fildelingsprat.

Tar selvkritikk

Torstein Dahle understreker at Rød Valgallianse i sin tid hadde en lang tradisjon med å kjempe for kunstneres rettigheter. Og erkjenner at mange kunstnere har reagert på Rødts positive holdning til fildeling.

– Vi må ta selvkritikk fordi vi har uttalt oss om bare deler av politikken på dette feltet. Intensjonen var å finne løsninger, men vi fikk ikke tatt initiativ fort nok og derfor ble vi innlemmet i Bjerkreims kritikk og boikott. Det er forståelig.

Ikke lønn via staten

Nå er Rødt-lederen løsningsorientert. Og han avviser at svaret er å lønne musikere, produsenter og komponister gjennom statlige fond, noe som er blitt antydet av andre partimedlemmer tidligere.

– Under møtet med Tono og Nopa ble vi presentert for konkrete løsninger som for eksempel hvordan betaling til kunstnere kan bakes inn i internettabonnement uten at informasjon om brukeren blir registrert, kun om verket. Det vi har vært mot, er ordninger som går på bekostning av personvernet.

Abonnement på musikk

Ordningen er allerede i bruk i Danmark. Kunder hos TDC, landets største telekomselskap, kan velge å betale for musikktjenester. Alle avspillinger og nedlastninger blir registrert, og slik får både opphavsmenn, produsenter og artister betalt. Det er en slik ordning musikkbransjen i Norge ønsker Telenor med på. Men motviljen fra SV, Venstre og Rødt gjør at det politiske presset ikke blir sterkt nok, mener blant andre Nopa.

– Så du er positiv til en lignende avtale i Norge?

– Vi har nå fått grunnlag for håndfaste forslag til Rødts arbeidsutvalg som skal ha møte 24. juni. Innen to ukers tid kommer vi med en uttalelse som vil konkretisere vårt syn på fildeling og som tilfredsstiller det jeg forstår Nopa er mest opptatt av – å sikre at de skapende kunstnerne får inntektene de har krav på, sier Dahle.

Lærerikt møte

– Har Rødt til nå uttalt seg om ting man ikke har hatt full kunnskap om?

– Ja. Jeg vil absolutt si at vi fikk rede på nye ting under møtet. I partiledelsen har vi ikke hatt folk som har visst om at det eksisterer slike løsninger, men vi har fått innspill fra medlemmer som har gått på disse tingene.

– Vil Rødt revurdere sine standpunkt på fildelingsspørsmålet?

– Rødts politikk står fast. Men vi har uttrykt oss for lite nyansert og konkret.

Trekker ikke boikott ennå

Ragnar Bjerkreim var glad for å ha bidratt med litt veiledning overfor Rødt-lederen.

– Å snakke med Venstre og SV er som å tale for døve ører. Men møtet med Rødt gjør at jeg øyner et stort håp. De har forståelse for at låtskrivere taper penger. Rødt var villig til å revurdere sitt standpunkt på fildeling. Det ble jeg lettet og glad over å høre, sier Ragnar Bjerkreim etter møtet.

– Jeg tror kanskje ikke Rødt har vært helt oppdatert på den teknologiske situasjonen vi har i dag med Spotify, iTunes, Nokia-avtalen som lar brukerne betale gjennom abonnementet og TDC-modellen i Danmark. Det finnes altså løsninger allerede i dag.

– Trekker du tilbake boikotten mot Rødt?

– Ikke foreløpig. Jeg vil gjerne vente og se hvordan de formulerer seg først, kvitterer Bjerkreim.

Uenige i Pirate Bay-saken

I uttalelsen kan man også vente seg en konkretisering i forhold til partiets syn på den omtalte Pirate Bay-rettssaken.

– Angrer dere på støtten til de Pirate Bay-siktede?

– Vi vil sikkert være uenige med Nopa i Pirate Bay-saken. Hvordan vi vil fortsette å forholde oss til saken, vil bli klart i arbeidsutvalgets vedtak, avslutter Torstein Dahle.

Foto: Scanpix
Foto: Anders Minge