– Når jeg hører metaforene til Ragnar Bjerkreim kommer jeg på to ord: George Bush, sier Lars-Henrik Michelsen, Venstres 2. kandidat i Hordaland. Etter diverse møter og debatter har han gått lei av å høre NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere)-styremedlem Ragnar Bjerkreims «populistiske syt».

NOPA og Ragnar Bjekreim har oppfordret medlemmene sine til å boikotte SV, V og Rødt på grunn av fildelingspolitikken deres. Han mener partiene vil radere livsgrunnlaget til kunstnerne, og kaller partiene kulturfiendtlige.

Politikerne innrømmer de ikke sitter på noen hokus-pokus-løsninger i saken, men at det er NOPA selv som ødelegger framtiden for musikere, komponister, tekstforfattere og filmskapere.

— Populistisk

– Bjerkreims fraser er at du er enten for eller mot oss. Det holder bare ikke. Bjerkreims forenklede holdning er langt mer skadelig for kulturen enn fildeling, sier Michelsen, og mener Bjerkreim burde brukt halvparten av den energien han bruker på å gå til angrep på fildelerne til å faktisk gjøre noe for medlemmene sine.

– Det absurde er at Bjerkreim angriper de partiene som vil endre det systemet som ikke fungerer. Det er for meg en gåte. Han sier jo selv det ikke er godt nok slik det er, sier Michelsen.

Sosialistisk Ungdom hevder Bjerkreims utspill har utspring i konservatisme.

– Alle kan si at det ikke er godt nok slik det er i dag. Derfor må vi gjøre noe med det. Ikke sitte passivt å se på. Dette fortjener å bli tatt på alvor, sier leder i SU, Mali Steiro Tronsmoen.

Alle de tre partiene som får stryk av NOPA og Bjerkreim, er klare på at de ikke vil ha et samfunn der enkeltmennesket blir overvåket. De mener det vil skje dersom Bjerkreim får viljen sin.

- Vil NOPA ha overvåking?

– Vi kan ikke kompromisse med personvernet. Rett etter skandalen til Forsvarets sikkerhetstjeneste er tiden heller inne for å se nærmere på nettopp SVs fildelingspolitikk, som er opptatt av å både ivareta rettighetshavere og sikre personvernet, sier Steiro Tronsmoen.

– Synes ikke Bjerkreim og NOPA det er problematisk at noen skal se hvilke nettsider vi besøker og overvåke alt vi gjør? Tror han folk vil finne seg i det?, spør hun videre.

Hun peker på at politikerne i Frankrike, Sverige og EU har gitt etter for presset til en pengesterk platebransje, og resultatet er lover som tillater lagring og overvåkning av all nett-trafikk, at private selskaper får videre fullmakter enn politiet, og at folk kan svartelistes fra nettet.

- For gamle

Steiro Tronsmoen tror Bjerkreim og hans meningsfeller er for gamle, og at de bruker nettet på en annen måte enn de unge, og derfor ikke ser samme problemene med overvåkingen.

– Det som jeg tror, er at de yngste, som bruker nettet mest, er de som ser best de negative konsekvensene av overvåking. Det er synd at Bjerkreim og de ikke bryr seg om personvernet.

– Kulturfiendtlig

– Der SV, Venstre og Rødt vil ekspropriere kultur for å tillate fildeling vil FpU respektere eiendomsretten, sier Morten Myksvoll, nestleder i Hordaland FpU. Han er glad for at Ragnar Bjerkreim og NOPA har lagt merke til at Frp har en alternativ politikk her.

– Eiendomsretten er en av pilarene i vår politikk. Den rokker vi ikke ved, sier han.

– Fremskrittspartiet og FpU står fjellstøtt på respekten for kreative mennesker som skaper sitt eget arbeid. Disse er grunnpilaren i kultur-Norge, men blir motarbeidet av kulturpiratene i Venstre, Rødt og SV, sier Myksvoll videre.

– Men med NOPAs opplegg knebles kulturen, og ingen vil tørre eller få lyst til å finne opp ny teknologi, sier Morten Myksvoll.

Sikrer inntekter

SV skjønner NOPAs bekymring for kunstnernes inntekter.

– Vi må sørge for at vi har en statlig produksjonspott til å fordele midler fra, og de som får støtte må gå med på å dele fritt av den kunstformen de produserer. Så må vi ha visse kvalitetskrav.

Myksvoll hevder kulturaktørenes inntekter ikke kan erstattes ved for eksempel å legge på en bredbåndsavgift.

– Så enkelt er det ikke. Da legger du bånd på de som driver med kultur, og straffer de brukerne som ikke benytter netttjenestene.

FpU hevder videre at SVs politikk institusjonaliserer kulturen, og gjør den stadig mer statlig, og samtidig mindre fri. Myksvoll vil at folk bedømmes på grunnlag av det de lager og ikke hva politikerne velger å finansiere.

– Det finnes mange modeller. Det er blant annet disse tingene vi vil diskutere med kunsnterne og NOPA selv. Men vi kommer aldri tilå gå med på at overvåking er prisen vi må betale for å ha et levende kulturliv, sier leder i SU, Mali Steiro Tronsmoen.