NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) har oppfordret medlemmene sine til å boikotte partiene SV, V og Rødt.

– De vil ta fra oss levebrødet vårt. De tre partiene mener at nedlasting av musikk på nettet, såkalt fildeling, bør bli lovlig. Derfor må disse partiene boikottes ved høstens stortingsvalg, sa Ragnar Bjerkreim, styreleder i foreningen, tidligere i dag. Det samme står i lederen som skal på trykk i organisasjonens neste medlemsblad.

Men her er Bjerkreim og NOPA på dypt vann, mener SVs nestleder, Audun Lysbakken.

– Vi har bedt NOPA til å trekke oppfordringen til boikott fordi grunnlaget for boikotten er feilaktig, sier Lysbakken og mener det er en klar forskjell på det SV har gått inn for, og det Venstre og Rødt, som begge går inn for fri fildeling, går inn for.

– Feil om fildeling

Lysbakken reagerer spesielt på Ragner Bjerkreims uttalelse: «Verst er det med Venstre og SV som ikkje har forstått eller vil setja seg inn i systema i den moderne opphavsrettsøkonomien.»

«Dette stemmer ikke. SVs partiprogram sier: «SV vil utrede muligheten for å gjøre ikke-kommersiell fildeling av musikk utført av privatpersoner lovlig i kombinasjon med en lisensavgiftsløsning for betaling til rettighetshaverne. På sikt bør også andre medietyper utredes. Slik fildeling må likevel ikke skje i strid med åndsverkslovens bestemmelse», skriver SV i en epost der de ber NOPA trekke oppfordringen til boikott av SV, V og Rødt.

– SV vil ha en skikkelig utredning for å gå kunne lage et system som sikrer artistenes inntekter og samtidig ivaretar prinsippene i åndsverksloven. Vårt poeng er at vi trenger tiltak som gjør det mulig for opphavsmenn å leve av yrket sitt også i framtiden, men at flere nå trues av utviklinga med fildeling på internett. Samtidig så kan vi ikke godta tiltak som innebærer en overvåking eller på andre måter store inngrep i personvernet.

– Dårligere

Lysbakken mener musikere, komponister og tekstforfattere vil komme dårlig ut dersom interesseorganisasjonen deres får det som den vil, og synes at NOPAs tankegang er bakstreversk.

– Vi er nødt til å ta inn over oss at fildeling skjer i stor grad og at den tekniske utviklingen ikke kommer til å snu. Men vi må unngå at den undergraver artistenes inntekt. Det vi har sagt er at vi må få en bred utredning på dette.

Ragnar Bjerkreim rister på hodet.

– De ikke-kommersielle brukerne er de største kundene våre. Skoler, bibliotek og helseinstitusjoner. De betaler da for vannet og strømmen de bruker. Hvorfor vil ikke staten gi dette bort gratis, da? Men musikken skal de ha gratis?

– Stjeler alt

– Det blir litt forunderlig dette. Folk bærer ut i trailere alt det du har. Så innkaller SV til dialog? De har fortsatt ikke skjønt noe. 150.000 nordmenn er daglig innom Pirate Bay, og dette vet SV og Lysbakken veldig godt. SV har et internt problem. De er splittet i denne saken. Det har de vært siden 2005. De som har sittet lengst på Stortinget skjønner hva vi snakker om, men den yngste generasjonen og SU skjønner det ikke, fastholder Bjerkreim.

Han mener SV og V ikke fatter opphavsøkonomien fordi den ikke er innom statsbudsjettet. NOPA har sendt brev til finansminister Kristin Halvorsen (SV), og bedt om momsfritak slik det er for bøker og aviser.

– Det er staten som tjener på salg av CD-er. Det vet Lysbakken. Han kunne hjulpet oss her. SV kaller seg et kulturparti, men de har ikke lagt to pinner i kors for oss som er profesjonelle frilanskunstnere innen musikk og film.

— Frp bedre

– SV kaller seg et kulturparti. Men Frp er mye bedre på dette enn SV. De har tross alt sansen for eiendomsrett, sier Bjerkreim.

Bjerkreim mener inntaktsgrunnlaget er på vei bort, at lønns- og arbeidsvilkårene for musikere og filmfolk er helt elendige, og at det blir umulig for kunsterne å overleve på sikt.

– Hvem skal da skrive sangen barna skal synge i skolen? Hvem skal lage filmer? Hvem skal lage korpsarrangementer og hvem skal lage musikken folk spiller på fest?

På spissen

Audun Lysbakken støtter Big Bangs Øystein Grenis uttalelser om at saken taper på å bli satt på spissen, slik de begge mener NOPA gjør. Greni var bekymret for at en «veldig viktig sak blir forkludret fordi man hele tiden setter ting på spissen».

– Grunnen til at dette temaet er vanskelig, er at man bruker det forvirrende ordet fildeling, som egentlig bare betyr stjeling. Jeg synes disse partiene kan få to uker til å enten rette opp sine programmer, eller lage en skuddsikker, klinkende klar plan for hvordan man kan sikre inntektene. Det holder ikke med litt sånn forsiktig synsing. Gjør de ikke det, kommer ingen til å stemme på dem, sa Øystein Greni i går.

Og her får Greni støtte av Bjerkreim.

– Ja. Gi dem 14 dager.

– Men kanskje jeg har forventet for mye av SV, sier Bjerkreim og håper årets valgkamp kan bli preget av kultur.