Det skjedde i oktober. Året var 2005. To unge menn tapte kampen mot vinden og bølgene etter at båten deres veltet utenfor Askerøya i Tvedestrand. Den ene av dem var Jonas Alaskas tremenning.

Fire år senere satt Alaska på sengekanten på rommet sitt i Liverpool. I oktober. Og fant endelig ordene han hadde lett etter.

— Den ulykken var mitt første møte med at et ungt menneske kan gå bort, sier Alaska til Fædrelandsvennen.

Hør låten på Spotify

Han brukte lang tid på å bearbeide tankene rundt det som skjedde. Når det til slutt løsnet på fireårsdagen etter ulykken, brukte han ti minutter på å skrive det som skulle bli en udødelig låt, "October".

— Men da hadde jeg hatt den i hodet i et helt år, og tenkt på mange forskjellige vinker. Til slutt bestemte jeg meg for å få det ut. Det er en god følelse når man får hull på byllen og alt bare klaffer, sier Alaska, og forklarer at det enkle av og til er det som fungerer best.

— Det jeg liker best med "October" er at jeg ikke har pyntet på noe. Det som skjedde var fryktelig trist og alt er fortalt rett frem. Det fungerer, sier 24-åringen.

Risikabelt

Tidenes-sørlandslåt-vignett.jpg

Låten forteller Eirik Lindlands historie på brutalt og hjerteskjærende vis. Og med få ord gir låtskriveren hovedpersonen en karakter: "I liked him / he was one of those guys / that everyone knew / either liked him or not / 'cause there were no signs of lies in his eyes."Da sangen var ferdig, var Alaskas første tanke å la Eiriks familie høre den.

— Det første jeg gjorde var å sende den til broren hans, for spørre om han synes det var greit at jeg la den ut på nett. Før jeg visste ordet av det, hadde han lagt den ut selv. Både han og foreldrene var veldig takknemlige, og det er jeg glad for. Jeg hadde ikke gitt den ut uten godkjenning fra familien, sier han.

Alaska har skrevet flere låter i samme landskap som "October". "If Only As a Ghost" handler om farens sorg over tapet av sin bror, som døde av kreft i ung alder. Og etter 22. juli skrev han en sang til de som satt igjen uten en bror, en søster, en datter eller en sønn.

— Det er risikabelt å skrive om andres sorg, men det er jo dette det handler om. Liv og død. Og jeg kan relatere meg til det gjennom det jeg opplever. Men det er vanskelig, ingen tvil om det.

— Hva må til for å gjøre det smakfullt?

— Man må finne den rette respekten, den rette distansen, og ikke bare melke det for at et er trist. Som låtskriver synes jeg det er en interessant prosess, sier Alaska.

Rørt McCartney

"October" ble den andre singelen fra Alaskas debutalbum, som kom ut i september 2011. — Det var et sjansespill å ha den som singel. "In The Backseat" var en åpenbar førstesingel, og jeg hadde lyst til å vise spekteret på plata. Motpolene. Jeg hadde ikke trodd at den skulle bli radiolistet, men det var veldig spennende å se at det fungerte, sier Alaska.

Selv Paul McCartney ble fuktig i øynene da sørlendingen fremførte låten for Beatles-legenden på "McCartney-skolen" LIPA i Liverpool.

— Han sa det var rørende og genuint, og ga meg gode tilbakemeldinger. Det er en fin ting. En veldig fin ting, sier Alaska.