Jonas Ib Jensen og David A. Rios åpnet utstillingen "Andre Ting" på Agder Kunstsenter fredag kveld. Jonas Ib Jensen og David A. Rios åpnet utstillingen "Andre Ting" på Agder Kunstsenter fredag kveld. Foto: Eva Mykelbust

Disse utstillingene åpner denne helga

Du kan blant annet se en krakk montert på ulike måter, lysinstallasjoner, og en europeisk vandreutstilling i Kristiansand denne helga.

KRISTIANSAND: Fredag åpner Jonas Ib F. H Jensen og David A. Rios utstillingen «Andre Ting» på Agder Kunstsenter. De har over lengre tid samarbeidet om kunstprosjekter der de legger inn en ørliten feil i et system, som gjør at de ikke lenger har full kontroll over kunstverket.

Variasjoner

— Vi jobber med prosesser der det oppstår en annen ting enn det som opprinnelig var standarden eller malen, forteller kunstnerne.

Til utstillingen på Agder Kunstsenter har de for eksempel tatt utgangspunktet i en vanlig Ikea-krakk som er malt og montert på 10 ulike måter. Her er også serier med like bilder, der kunstnerne endrer noe fra bilde til bilde.

Jonas Ib F. H Jensen jobber i Bergen og Kristiansand, og Rios i Bergen. Begge er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen.

21 kunstnere stiller ut på Ekserserhuset og på Rådhuskvartalet i utstillingen "Notes on Tomorrow". Fra venstre: Zsuzsanna Fodor fra Romania, Nita Mocann fra Romania, Tvrtko Buric fra Italia og Georg Pinteritsch fra Østerrike på Ekserserhuset. Buric har lagte verket "Human Landscape". Foto: Eva Myklebust

21 kunstnereFredag åpner også utstillingen «Notes on Tomorrow» med 21 kunstnere som er i Kristiansand gjennom CreArt-nettverket, et europeisk kunstnerutvekslingsprogram. Arbeidene er utstilt i Ekserserhuset og i Rådhuskvartalet.

Utstillingen tar opp de potensielt uendelig mange svarene på aktuelle sosiale problemstillinger, og viser fram alternative realiteter.

Anngjerd Munksgaard som har ansvar for prosjektet i Kristiansand kommune, er meget fornøyd med hva som har kommet ut av prosjektet.

— Det har kommet fantastske ting ut av dette! Vi har fått flotte, europeiske kunstnere hit. I tillegg kan kunstnere fra Kristiansand få sjansen til å reise ut til våre samarbeidspartnere, forteller hun.

«Notes on Tomorrow» er en vandreutstilling, og har før den kom til Kristiansand vært innom Litauen. Deretter skal den til Portugal.

— CreArt er et EU-prosjekt som består av 12 middels store byer i Europa. Dette handler om å sette kunstnerne i fokus og gi dem de midlene de trenger for å gjøre sitt arbeid, slik at de ikke trenger å tenke på økonomi eller hvor de er, forklarer Munksgaard.

Punkt-kunstner

Lørdag åpner HC Gilje utstillingen «Loop» i Kristiansand Kunsthall i forbindelse med Punkt-festivalen.

Lørdag åpner utstillingen "Loop" på Kristiansand Kunsthall med HC Gilje. Dette verket har tittelen "Cirkle". Foto: Eva Myklebust

— Alle arbeidene har repetisjoner i seg. Dette er også en kobling til Punkt-festivalen. Jeg jobber på samme måte som mange musikere med tanke på repetisjoner og rytme, forteller Gilje om utstillingen.HC Gilje jobber både med installasjon, eksperimentell video, live performance og scenografi, og er særlig opptatt av bevegelse og lys.

— Det er fascinerende hvordan et statisk objekt kan forandre seg med ulike typer lys og bevegelse, sier han.

Sammen med lydkunstner Justin Bennett vil Gilje fremføre performancen «Mikro» når Punk-festivalen åpner neste helg.

I forbindelse med utstillingen har Kristiansand Kunsthall, som vanligvis har mange, store åpne vinduer, blitt lysisolert, slik at HC Giljes arbeider skal komme til sin rett.

— Jeg gleder meg til å se dette når det er ferdig, sier daglig leder for Kristiansand Kunsthall, Cecilie Nissen.

Vis fakta ↓
Helgens utstillingsåpninger i Kristiansand