— Alle ord jeg har forsøkt å tillegge den har blitt feil, men den er på mange måter en abstrakt metafor på hvordan det er å være menneske. Strålen forteller hvordan livet renner gjennom oss, men når jeg sier det høyt, blir også det for konkret og banalt, sier Erik Pirolt.

Kunstneren fra Kristiansand sliter med å finne de rette ordene.

Midt i Salamanderdammen på Odderøya står verket hans som for tre uker siden ble satt opp sammen 24 andre kunstverk spredt ut over Odderøya, til heder og ære for Quartfestivalens 25-årsjubileum.

— Det har vært en god delrespons. Det ernoe ved den som treffer et eller annet,som om folk har dannet en«usynlig forståelse» av den,og klarer ikke helt å si det med ord, sier Pirolt.

Bysten blir liten midt i Salamanderdammen på Odderøya. Der har den stått siden Quartfestivalens jubileumsfest i slutten av juni. Foto: Truls-Einar Strand Johnsen

Ferieavvikling

Festivalen og kunstverkene er for lengst blitt ryddet bort, men Pirolts byste, laget av menneskehår, gummi og epoksy, er blitt stående igjen i den vesle dammen i skogen på Odderøya. Strålen som har stått som en fontene gjennom hodet på skulpturen, er kuttet.

Agnes Repstad, daglig leder ved Agder Kunstsenter, forteller at årsaken til at kunstverket står igjen, først og fremst er ferieavvikling.

— Det er egentlig praktiske grunner til at den har blitt stående igjen. Etter at Q25 var over tok alle ut ferie, og dermed har Eriks skulptur blitt værende i dammen, sier Repstad.

- Skreddersydd

Det var kunstsenteret som valgte ut de 25 kunstnerne som fikk gjøre ære på jubileumsfestivalen. Repstad forteller at Pirolts byste har høstet mange positive tilbakemeldinger fra forbipasserende, og at hun gjerne skulle ha sett at installasjonen ble stående permanent i dammen.

Agnes Repstad er leder for Agder kultursenter, og oppfordrer Kristiansand kommune til å investere i permanent kunst fra Erik Pirolt. Foto: Kristian Hole

— Pirolts verk var nesten som skreddersydd for dammen, og vi har fått mange tilbakemeldinger på at den bør bli stående. Det er likevel ikke opp til oss, men jeg vil oppfordre kommunen til å la kjøpe den, sier kunstsenterlederen.Hun viser til at Pirolts «Rosa testosteron», bodybuilderhunden som står utenfor Aquarama, også er en midlertidig installasjon.

— Den forsvinner om et år, og det er på høy tid at Kristiansand får en permanent skulptur av Pirolt, sier Repstad.

Mulig salg

Kunstneren selv opplyser at han har to interessenter som kan tenke seg å kjøpe bysten. Skulpturen ble laget for rundt fem år siden, og kristiansander Jon Audun Hovda-Isaksen sto modell.

— Jeg synes skulpturen ermystisk, og det er kanskje fordi ideen oppsto i en drøm jeg hadde som barn. I drømmenmøtte jeg en sort slimklump som kunne snakke gjennom hele naturen med en voldsomkraft, sier han.

Da forespørselen fra Q25 og kunstsenteret kom, var han ikke i tvil om hvilket verk han ville stille ut.

— Da jeg kom til Salamanderparken og kikket ned i dammen, så jeg for meg at det var der den skulle stå. Plassen har en ro ved seg som fullbyrder skulpturens natur.Lyden av sildrende vann er med på å underbygge en noe hypnotisk stemning som innbyr til en meditativ tilnærming. Jeg tror ikke den virker prangende på folk. Man må egentlig oppsøke den selv for å få noe ut av den, sier Erik Pirolt.