KRISTIANSAND: I mai skrev Fædrelandsvennen at bysten av forfatteren og lyrikeren Thomas Peter Krag, hadde blitt stjålet fra sin plass i Wergelandsparken. I juni var fremdeles både kommunen og politi uten spor i saken.

Hærverk

Nå er bysten tilbake.

Men den er satt på plass feil vei, og er utsatt for hærverk. Bysten har fått røde øyne, og det er skrevet "homofob" i panna.

Statuen ab Thomas Krag har kommet tilbake, men den er plassert gal vei, og er utsatt for hærverk. Foto: Eva Myklebust

— Tyder på rampestreker

Etterforskningsleder i Kristiansand, Petter Sandell, opplyser at politiet fikk melding om at bysten var tilbake klokka 12.25 mandag.

Jeg kan ikke si at dette er en sak som politiet prioriterer høyt. Vi får bare glede oss over at han er tilbake

— Politiet kom til stedet og konstaterte at den var på plass, og plassert feil vei. Kommunen er varslet. Politiet har fram til nå ikke hatt noen spor i saken, sier Sandell til Fædrelandsvennen.

- Hva gjør politiet videre med saken?

- Jeg kan ikke si at dette er en sak som politiet prioriterer høyt. Vi får bare glede oss over at han er tilbake.

- Hva tenker du om bysten er utsatt for hærverk?

— En av teoriene i saken har vært at dette er rampestreker, og nå som den er tilbake, er det mye som tyder på det, svarer Petter Sandell.

Vil ikke gi oppmerksomhet til vandalisme

Når Fædrelandsvennen ringer kulturdirektør Stein Tore Sorthe i Kristiansand kommune, har han ikke hørt om saken. Det er hans avdeling som forvalter bysten.

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe Foto: Ukjent

— Dette er nytt for meg, så jeg kan ikke kommentere dette ennå. Jeg må sjekke hva som har skjedd, sier han, og lover å komme tilbake til Fædrelandsvennen.En time senere tikker følgende melding inn fra Sorthe:

- Jeg ønsker ikke å bidra til ytterligere oppmerksomhet omkring vandalisme og hærverk på kunst i offentlige rom, og avstår derfor fra å gi noen kommentar.

På spørsmål om kommunen vet hvordan bysten kom til rette og hva som skjer videre, svarer Sorthe at han ikke har noen opplysninger om hva som har skjedd, og at kommunen har tatt hånd om bysten.

- Kan være kunstnerisk uttrykk

Leder for Agder Kunstsenter, Agnes Repstad, er glad for at bysten av Thomas Krag er tilbake.

Agnes Repstad ved Agder Kunstsenter. Foto: Kristian Hole

— Det er en positiv overraskelse, sier hun.Repstad var opprørt da bysten ble stjålet i mai.

— For oss som jobber med utsmykking i det offentlige, er dette et stort tap. Byen har mistet et stort kunstverk, uttalte hun den gang til Fædrelansdvennen.

Jeg tror at det er en blanding mellom en ramepstrek og et kunstnerisk uttrykk

Når Fædrelandsvennen tar kontakt mandag ettermiddag, har hun selv ikke fått inspisert bysten, men ut fra Fædrelandsvennens opplysninger, mener hun at dette ikke nødvendigvis bare dreier seg om rampestreker, selv om det kan se slik ut.

- Jeg vet at gatekunstnere har fargelagt øyne på statuer i byen før.

Slik så statuen av før den ble stjålet og utsatt for hærverk. Foto: Ann Magritt Arnli

Hun kjenner derimot ikke til at kunstnere har fjernet byster eller statuer, for så å levere dem tilbake i en ny versjon.

— Jeg tror at det er en blanding mellom en rampestrek og et kunstnerisk uttrykk, og at det er unge mennesker som har uttrykt seg, utdyper Repstad.

- Har du fått tips om at det dreier seg om et kunstnerisk uttrykk?

— Nei.

- Det står "homofob" i panna på Krag. Vet du om han faktisk var det?

— Nei, det vet jeg ikke. Men det er veldig spesielt. For om han faktisk var det, har personen som gjorde dette, satt seg inn i historien til Krag, og gjort en jobb.

Kan restaureres

Repstad er glad for at bysten nå er tilbake, og er ikke sint på grunn av hærverket.

- Man kan alltids restaurere. Bekymringen var at den var tapt. Det trodde vi alle.

Bysten av Thomas Peter Krag ble lagd av Jospeh Grimeland i 1933, og bysten har stått i Wergelandsparken siden 1956. Den ble i sin tid finansiert av donasjoner fra både folk, forfattere og kunstnere.

Krag ble født i Kragerø i 1868, men vokste opp i Kristiansand. Han døde i 1913.