Hefte utenfor kontoret sitt i Kristiansand sentrum. Hefte utenfor kontoret sitt i Kristiansand sentrum. Foto: Sondre Steen Holvik

Hilde Hefte fyller 60

— I min sjanger er de kuleste damene over 70, sier jubilanten. Snart går hun i studio igjen.

KRISTIANSAND: — Alder er bare noe tull, sier Hilde Hefte.

Hun sitter på kontoret. Det er business as usual. Hun har ikke tenkt å gjøre noe stort nummer ut av at hun runder 60 på septembers første dag.

— Jeg jobber med folk fra 18 til 90, og de er ikke så forskjellige. Man får litt mer dybde fra de som er eldre, og så får man litt mer lekenhet fra de unge, sier hun.

Hefte som Edith Piaf i stykket ved samme navn, ved Agder teater i 1991. Bildet henger på Heftes kontor og er tatt av Ida Øverhagen. Foto: Sondre Steen Holvik

— Men det er vel vanlig at man gjør seg noen tanker når man har runde bursdager? Hva har du tenkt?- Ikke så mye, egentlig. Jeg har ikke noe forhold til de rammene man liksom skal inn i når det gjelder alder. Det eneste er at man har fått en tid bak seg, noe jeg bare synes er godt. Så ser jeg på mange av de på min alder og tenker at jeg får litt lyst til å neie for noen av dem. Det føles som om de er førti år eldre enn meg.

Blir bedre

«Jazzdronning» kan kanskje være et noe svulstig begrep, men på Sørlandet brukes det regelmessig om Hilde Hefte - fordi tittelen er ubestridt. I landsdelen er hun den fremste på sitt felt, punktum. Og hun blir bedre med alderen, synes hun selv.

Jeg har blitt bedre til å gi blaffen.

— Stemmen har blitt bedre. Den har aldri vært så bra som de siste tre-fire årene, den har fått en annen dybde, en annen fylde, et annet uttrykk som jeg synes er bedre, sier hun, og legger til at det er én ting som er vanskelig med å bli eldre: media.

— De har et forbanna syn når det gjelder kvinner i kunst og kultur. Gutta kan være beintøffe rockere til de er åtti, mens damene blir pepet ut hvis de tar på seg høye hæler når de er femti. Man selger et utseende som gutta skal synes om. Noe er veldig feil der, og det handler om det kommersielle - ikke om selve musikken.

Fremfører sitt bestillingsverk under The Tall Ships Races i 2015 Foto: Kristian Hole

— Men det gjelder kanskje i mindre grad i din sjanger?

— Ja. I min sjanger er de kuleste damene over 70. Jeg gleder meg, smiler hun.

Tøffere i trynet

Hefte platedebuterte i 1999, etter å ha blitt oppmuntret og oppfordret av pianist, komponist og ektemann Egil Kapstad. Siden da har hun blitt en modigere artist. I 2015 skrev hun bestillingsverket til The Tall Ships Races i Kristiansand og i mars sto hun alene på scenen gjennom en hel konsert på Håndverkeren.

— Jeg har blitt bedre til å gi blaffen. Før hadde jeg så mye respekt for andre at jeg tenkte jeg ikke var god nok selv. Nå våger jeg ting jeg ikke gjorde før. Jeg har blitt litt tøffere i trynet, sier hun.

Hefte mottar Kristiansand kulturpris fra leder i kulturstyret, Terje Næss, i mai. Foto: Kristian Hole

Fikk kulturpris

Platelansering i 2003. Foto: Kristian Hole

60-årsdagen skal Hefte feire med en middag med sine nærmeste. Og snart skal hun i studio igjen.— Jeg skal spille inn deler av bestillingsverket og noen andre nye greier. Det er et økonomisk spørsmål, for det er dyrt å spille inn plate. Jeg jobber som om jeg har råd, så får vi se hvor langt jeg kommer, sier Hefte, som i mai mottok Kristiansand kommunes kulturpris.

— Det var veldig gøy og også en helt merkelig opplevelse, for det er så mange som kan få den. Men det er veldig stas at Kristiansand sier at det er hyggelig at jeg er her.

- Kan du se selv at du fortjente den prisen?

Hun tenker.

— Ja, joda, jeg kan godt si det. Okei da.

Vis fakta ↓
Hilde Hefte