Leder i kulturstyret, Terje Næss, overrakte Kristiansand kommunes kulturpris for 2016 til Hilde Hefte mandags kveld. Det hele foregikk på Hos Naboen. Leder i kulturstyret, Terje Næss, overrakte Kristiansand kommunes kulturpris for 2016 til Hilde Hefte mandags kveld. Det hele foregikk på Hos Naboen. Foto: Kristian Hole

Ble overrasket med kulturprisen etter sin egen konsert

Hilde Hefte hadde problemer med å holde tårene tilbake da hun fikk Kristiansand kommunes kulturpris.

KRISTIANSAND: Jazzvokalisten Hilde Hefte trodde hun skulle spille en vanlig konsert på Hos Naboen mandag kveld, sammen med sin ektemann og pianist Egil Kapstad. Men der tok hun feil. Konserten var arrangert fordi kulturstyret skulle dele ut Kristiansand kommunes kulturpris for 2016 til jazzsangerinnen.

— Er det sant? Før jeg begynner å grine her, så må jeg spørre: Hvor mange her visste om dette? Jeg kan ikke tro det, sier en rørt Hilde Hefte, etterfulgt av høy jubel og applaus fra de 60 fremmøtte i den intime kjelleren på Hos Naboen.

I tillegg til statuetten, bestod også prisen av en sjekk på 25.000 kroner og en blomsterkrans. Utover kvelden ble hun hedret videre med både kake, godord og en bunke gratulasjoner fra både venner og lyttere.

Fortjent

Slik så Hilde Hefte ut når hun fikk vite at hun fikk Kristiansand kommunes kulturpris for 2016. Foto: Kristian Hole

Etter en drøy halvtime var konserten over, og Hefte var i ferd med å forlate scenen. Men da entret leder i kulturstyret, Terje Næss, scenen med statuetten i hånda.— Dette har du fortjent. Det var ikke spesielt vanskelig for kulturstyret å bli enige om at du skulle få denne prisen i år, sier Næss.

Og Hefte selv tok til orde for å takke både kulturstyret og alle som møtte opp på konserten.

— Jeg vil bare si tusen, tusen, tusen takk. Alle som holder på med musikk og kunst vet at dette kan være vanskelig. Det er mange oppturer og nedturer, og av og til kan man bekymre seg over å få regninger betalt i tide. Det som driver meg er en større fortelling. Dette var virkelig stort for meg, og jeg setter veldig stor pris på å motta denne prisen, sier Hefte.

Til Fædrelandsvennen utdyper hun at det hele kom som et stort sjokk.

— Jeg hadde ikke noe som helst peiling om at dette skulle skje i kveld! Heldigvis var talen til Næss såpass lang at jeg klarte å stramme meg opp litt og ikke grine. Jeg ble jo veldig rørt i kveld, sier Hefte og ler.

Skjult skatt

Hilde Hefte under konserten på Hos Naboen mandag kveld. Foto: Kristian Hole

Det kom inn totalt tolv forslag på tre kandidater til kulturprisen i år. Juryen har bestått av kulturstyrets leder Terje Næss (A), nestleder Kristin Wallevik (H) og styremedlem Harald Sødal (Krf). I den offisielle begrunnelsen fra kulturstyret står det følgende:— Hilde Hefte er av mange kalt jazzdronningen i Sør-Norge, og regnet som en av landets ledende jazzvokalister med en særegen stemme og unik formidlingsevne. Hun ble hedret med Sørnorsk jazzsenters pris i 2015. Hun er gjennom flere år også anerkjent ut over Norges landegrenser, og har dedikerte fans i blant annet USA, Japan og Tyskland. Hun vurderes som en skjult skatt i floraen av norske musikere og har gitt vokaljazzen mange varierte og gode bidrag.

Næss trekker fram hennes lange karriere som svært betydningsfull for Kristiansands kulturliv.

— Hun har vært til stede og holdt på med musikk siden midten av 1970-tallet, og er en av de mest betydningsfulle jazzvokalistene i landet. Hun er svært viktig for byen vår, sier Næss til Fædrelandsvennen.

Vis fakta ↓
Fakta