Cathrine Sordal er filmanmelder i Fædrelandsvennen.

Jeg er generelt fascinert av historie og av menneskesinnet, og når filmer lar meg få lov til å være flue på veggen til faktiske og historiske hendelser, eller gir et innblikk i spennende personers liv, er det ikke mye som er bedre enn det. Men forventningene og fallhøyden er også ekstra stor når det lages film om kjente hendelser og personer, og noen ganger kan det bli skikkelig skivebom (”Diana”, 2013). Heldigvis er rekken med gode filmer lang, og her er noen av mine favoritter: ”Capote” (2005) av Bennett Miller med Philip Seymour Hoffman. Filmen handler om da den eksentriske og populære forfatteren Truman Capote arbeidet med boken ”In Cold Blood”. Philip Seymour Hoffman er grunn nok til å se filmen, men i tillegg er historien utrolig interessant og hele filmen svært vellaget.

”All the Presidents Men” (1976) av Alan J. Pakula med Dustin Hoffman og Robert Redford. Filmen handler om de to journalistene, Bob Woodward og Carl Bernstein, fra Washington Post som avdekket Watergate-skandalen. De blir truet på livet, de mister nesten jobbene, men de gir seg ikke. Gammel, men veldig god.

”Schindler’s List” av Steven Spielberg med Liam Neeson og Ralph Fiennes. Filmen handler om hvordan forretningsmannen Oskar Schindler, klarte å redde over tusen polske jøder under andre verdenskrig. Alle som ser filmen bærer den med seg videre, og den lille jenta i den røde kåpen er et bilde jeg aldri får ut av hodet.

”Alive” (1993) av Frank Marshall med blant andre Ethan Hawke. Historien handler om et rugbylag med familie og venner som krasjlander i Andesfjellene 13. oktober 1972. Mange dør, men 16 av dem overlever i over to måneder hovedsakelig på grunn av at de spiser sine døde medpassasjerer.

”Zodiac” (2007) av David Fincher med Jake Gyllenhaal og Robert Downey Jr. Filmen handler om karikaturtegneren Robert Graysmith som blir besatt av å løse koden som forteller hvem Zodiac-morderen er, og bruker 13 år av sitt liv på det. Filmen ender med at han konfronterer personen han mener er morderen, men saken er fremdeles den dag i dag uløst.

Jeg avslutter med ”Walk the Line” (2005) av James Mangold med Joaquin Phoenix og Reese Witherspoon. Historien handler om Johnny Cash og hans store kjærlighet June Carter. Filmbiografi er et vanskelig kunststykke som de her leverer med sjelden glans.

Phoenix spiller ikke Johnny Cash, han er Cash, og synger slettest ikke verst heller.