Cathrine Sordal er filmanmelder i Fædrelandsvennen.

I tillegg til flere spennende kinopremierer i sommer, er det absolutt deilig å koble av med en god film hjemme også. Noen filmer kan gi deg en følelse av solskinn når det regner, eller få deg til å sette pris på familien din, som faktisk ikke er så ille hvis du sammenlikner dem med for eksempel familien Griswold. Her er noen av mine sommerfilm-favoritter (i tilfeldig rekkefølge). ”Reality Bites” (1994) av Ben Stiller med blant andre Ethan Hawke og Winona Ryder, er både en film om det å bli voksen, men også om å finne sin egen identitet. Personkjemien er gnistrende og soundtracket fremmer all slags følelser. Jeg mener, ”Escape” (The Pina Colada-song). Trenger jeg å si noe mer?

”Haisommer” (1975) av Steven Spielberg med blant andre Roy Scheider og Richard Dreyfuss, er for min del et ”must” før hver badesesong. Det er ikke det samme å ta seg en dukkert uten at jeg hører den velkjente temasangen i hodet. Jeg husker godt første gangen jeg så filmen. Det året badet jeg kun i ferskvann, og til og med der kikket jeg meg konstant over skulderen etter luskende haifinner i vannskorpen. ”Stand by Me” (1986) av Rob Reiner med blant andre River Phoenix, er en nydelig film basert på novellen ”The Body” av Stephen King. Sommeren 1959 i Castlerock, Oregon. Fire 12-årige kompiser legger ut på en hemmelig tur for å se liket av en ung gutt som er funnet i skogen. På veien lærer de mye om seg selv, hverandre og om hvor viktig det er å kjempe for hva som er rett, selvfølgelig akkompagnert til mye fin musikk fra 60-tallet.

”Hjelp vi må på ferie” (1983) av Harold Ramis med blant andre Chevy Chase, er en stor trøst å se hvis du skal ut på lengre kjøreturer med familien. For stort verre enn å sitte fastlåst i en bil med familien Griswold en hel sommer mens de kjører fra Chicago til California, blir det vel ikke. Og får du ikke nok etter den turen, tar de seg jammen meg en tur til Europa i 1985 og til Las Vegas i 1997 også. Og sist men ikke minst har vi ”Shag” (1989 ) av Zelda Barron med blant andre Robert Rusler og Phoebe Cates, som oser av deilig sørstatssommer og ung kjærlighet. (Og tittelen handler ikke om det du kanskje tror, men om en sørstatsvariasjon av dansen swing.) Fire unge jenter har en siste sommer sammen i 1963, før en av dem skal gifte seg og de andre skal flytte for å gå på college. Det blir en sommer de aldri glemmer.

God sommer!