Kulturdirektør i Kristiansand kommune, Stein Tore Sorthe. Foto: Arkivfoto

— Musikk og film har kompetansesentre. Scenekunst har vokst fram på Sørlandet, men har manglet det siste leddet for å heve nivået på produksjonen et hakk opp. Scenekunst Sør skal være et samlingspunkt for utveksle erfaringer med hverandre. Det er veldig gøy å være i gang, sier leder for foreningens første styre, Irene Theisen, til Fædrelandsvennen.

Theisen var med på å starte Ravnedans i Kristiansand, og er for tiden engasjert i et vikariat i Carte Blanche.

- Riktig timing

Ideen med et kompetansesenter for scenekunst er ikke ny.

— Dette er et arbeid som har ligget og ulmet en stund. Det var en gjeng som tok initiativ for et par år siden, men da var det nok litt for tidlig. I høst tok Trond Arntzen initiativ til å samle et interimsstyre, for å gjøre et nytt forsøk. Den forrige gjengen hadde gjort et godt forarbeid, men nå var timingen riktig. Det er veldig mange ulike initiativtakere innenfor scenekunst på Sørlandet, og mange har pågangsmot og lyst. Vi har fått mye drahjelp far det frie feltet, forteller den nye styrelederen.

Dersom det skal skje en vekst og en profesjonalisering på dette området, er vi avhengige av at bransjen organiserer seg

18. desember 2015 ble Scenekunst Sør (SkS) formelt stiftet. Formålet er å utvikle og styrke det frie, profesjonelle scenekunstfeltet i Agder-fylkene.

Kompetanseheving

Foreningen vil den første perioden jobbe med kartlegging av ressurser, samt finansieringsmuligheter for virksomheten.

— Vi er helt i startfasen, så alle rammene er ikke satt ennå. Det mest opplagte er at vi må se på er kartlegging av ressurser, og finne produksjonslokaler. Vi skal også sette i gang noen kompetansehevingstiltak som kurs, workshops, og søknadsveiledning, sier Theisen.

Scenekunst Sør er i gang med medlemsrekruttering, og Irene Theisen melder om stor interesse.

— Det er mange scenekunstnere er tilknyttet Sørlandet. Det er ikke alle som bor og jobber her fast. Mange av dem som bor andre steder er interesserte når de hører at ting skjer på hjemmebane.

Satser på scenekunst

16. desember fattet Kristiansand bystyre et vedtak om at det er ønskelig med et regionalt kompetansesenter for scenekunst. Kulturdirektør Stein Tore Sorthe sier kommunen vil jobbe tett med styret i Scenekunst Sør framover.

Kulturdirektør i Kristiansand kommune, Stein Tore Sorthe. Foto: Arkivfoto

— Dersom det skal skje en vekst og en profesjonalisering på dette området, er vi avhengige av at bransjen organiserer seg, slik at vi får noen vi kan samhandle med. Det er gledelig at de nå har kommet så langt, og vi vil jobbe tett med dette styret for å se på hvordan vi kan få etablert et senter. Nå skal vi blant annet se på hvordan dette har blitt løst i andre bydeler, sier Sorthe.Selv om det frie feltet ikke er en stor bransje på Sørlandet, forteller Sorthe at det ønsket vekst på dette området.

— Det har vist seg både innen film og musikk at når man får et slikt senter som kan være både et møte punkt og en katalysator, så har det hatt en god effekt på utviklingen.