Ordfører Harald Furre vil bruke Kristiansand kommunes innkjøpsmakt (kommunen kjøper for 2,5 milliarder i året) for å tvinge fram bedre likestilling i landsdelen. Foto: Tormod Flem Vegge
Mette Gundersen, Ap-politiker Foto: Kjartan Bjelland
Anita S. Dietrichson, direktør for Næringsforeningen i Kristansand. Foto: Jon Anders Skau
Ansgar Gabrielsen, tidligere næringsminister Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — Jeg foreslår at Kristiansand kommune bruker sin innkjøpsmakt for å tvinge fram bedre likestilling. Sørlandet er fremdeles en likestillingssinke. Nå må vi bruke ordentlige verktøy for å gjøre noe med problemet, sier Kristiansand-ordfører Harald Furre (Høyre) til Fædrelandsvennen.

Vi må få til endringer slik at kvinner kan bli selvstendige og økonomisk uavhengige.

Han mener holdningene i landsdelen må endres, og at kommunen kan tvinge deler av dette fram ved å kreve mer likestilling i forbindelse med kommunale innkjøp.

— For mange ønsker å jobbe deltid, for eksempel. Det forstår jeg i perioder av livet, men vi må få til endringer slik at kvinner kan bli selvstendige og økonomisk uavhengige. Innkjøpsmakten vår kan få til endring i en rekke bedrifter, sier Furre.

- Nok besvergelser

Furre sier han er forberedt på motstand, akkurat slik Ansgar Gabrielsen møtte motstand da han som næringsminister krevde 40 prosent kvinneandel i styrene for Norges største selskaper.

Ordfører Harald Furre vil bruke Kristiansand kommunes innkjøpsmakt (kommunen kjøper for 2,5 milliarder i året) for å tvinge fram bedre likestilling i landsdelen. Foto: Tormod Flem Vegge

— Besvergelser uten resultater har det vært mer enn nok av på likestillingsområdet. Det offentlige bruker sin innkjøpsmakt for å oppnå andre politiske mål. Da kan vi gjøre det med likestilling også, sier Furre.Kristiansand krever allerede fra sine leverandører at de tilbyr ungdom læreplasser, at HMS er på plass, at ikke det foregår sosial dumping og at det tas miljøhensyn. Kommunen har også forpliktet seg på etisk handel.

Handler for 2,5 milliarder

Kristiansand kommune kjøper årlig inn varer og tjenester for drøyt 2,5 milliarder kroner, og det er flere hundre selskaper som vil bli påvirket av endrede innkjøpskrav. Bykommunen er en av landsdelens mektigste innkjøpere.

— Hva er det du konkret vil kreve? Kjønnsbalanse i styrene, eller like mange av begge kjønn i ledelsen?

— Vi skal ikke gå inn og kreve resultatlikhet, men det utvikles nå sertifiseringsordninger for likestilling, slik vi har miljøsertifisering. Vi kan bruke disse standardene, sier Furre.

Les også:

Les også:

Flere konkrete krav

Han ønsker å stille krav om heltidskultur, om likestillingsprogram i bedriften, om lik lønn for likt arbeid og om like karrierestiger for begge kjønn, for eksempel.

Næringsforeningen i Kristiansand og Vest-Agder fylkeskommune jobber akkurat nå med å utvikle en likestillingsstandard som gjør at man kan måle om en bedrift jobber godt nok eller ikke. Standarden skal testes ut i bedrifter de neste seks månedene.

— Jeg har høye forventninger til hva som kommer ut av dette prosjektet i prøveperioden, og det er moro at det utvikles på Sørlandet. Målet må være et system hele landet kan dra nytte av, sier Furre, vel vitende om at Miljøfyrtårn-sertifikatet ble utviklet i Kristiansand i sin tid.

På plass til høsten

Ordføreren ønsker å handle raskt. I løpet av høsten mener han Kristiansand kommune bør ha vedtatt nye innkjøpsregler som tvinger fram mer likestilling i næringslivet.

— Risikerer du ikke nå å kreve mer av andre enn av kommunen selv? Ta heltidskultur som et eksempel.

— Mitt forslag om likestillingskrav ved innkjøp må bli et virkelig spark til kommunen også. Jeg er veldig overrasket over at kun 29 prosent av stillingene i omsorgssektoren er heltidsstillinger. Vi har en stor jobb å gjøre med å endre både kultur og holdninger i kommunen og i landsdelen, sier Furre.

Likestilling er viktig, og Sørlandet må endres. Da må sterke virkemidler tas i bruk.

- Tøft, men nødvendig

Direktør i Næringsforeningen for Kristiansandsregionen, Anita S. Dietrichson, tror mange bedrifter vil reagere negativt på ordfører Furres forslag om å tvinge fram likestilling. Likevel mener hun det er nødvendig.

Anita S. Dietrichson, direktør for Næringsforeningen i Kristansand. Foto: Jon Anders Skau

— Tenk på alkohollov og røykelov. Av og til må det skjæres gjennom for å få endringer. Likestilling er viktig, og Sørlandet må endres. Da må sterke virkemidler tas i bruk, sier hun.Hun tror det vil bli en del motstand mot at kommunen bruker innkjøpsmakten for å tvinge bedriftene til å endre seg, men hun tror på støtte etter hvert.

— I næringsforeningen jobber vi nå med å utvikle likestillingsstandarder. Dette vil bli like vanlig som miljøsertifisering, sier Dietrichson, som kommer med et råd til Harald Furre:

— Gi bedriftene god tid til å innrette seg etter nye krav. De kan for eksempel få en frist på to år. De minste bedriftene må unntas. Dette bør gjelde bedrifter med mer enn 20 ansatte, sier hun.

- Bør først rydde i eget hus

Opposisjonsleder Mette Gundersen (Ap) synes det er flott at Kristiansand igjen har en ordfører som er opptatt av likestilling.

— Det var ikke den forrige ordføreren. Så vi går fremover. Jeg er helt enig i at vi kan stille krav om likestilling ved innkjøp. Samtidig synes jeg at Furre først og fremst skal ta ansvar for egen organisasjon, sier Gundersen.

Mette Gundersen, Ap-politiker Foto: Kjartan Bjelland

Hun har fremmet en interpellasjon til bystyret om mangelen på heltidskultur i Kristiansand kommune, hvor hun utfordrer ordføreren til å ta grep internt først og fremst.— Det er altfor høy deltidsandel i deler av Kristiansand kommune. I omsorgssektoren jobber kun 29 prosent heltid. Før Furre går høyt på banen i forhold til andre, må han gjennomføre en politikk som rydder opp kommunen, sier Gundersen.

Furre skal besvare Gundersens interpellasjon i neste bystyremøte.

Det er jo moro hvis det blir to høyremenn fra Sørlandet som står for de to mest radikale likestillingstiltakene i Norge de siste ti årene.

Gabrielsen hyller Furre

— Det er jo moro hvis det blir to høyremenn fra Sørlandet som står for de to mest radikale likestillingstiltakene i Norge de siste ti årene, sier Ansgar Gabrielsen.

Ansgar Gabrielsen, tidligere næringsminister Foto: Jon Anders Skau

Den tidligere næringsministeren ble verdenskjent da han tidlig på 2000-tallet innførte krav om 40 prosent kvinneandel i styrene til børsnoterte norske selskaper. Nå mener Gabrielsen at ordfører Harald Furre gjør helt rett i å stramme klypa på Sørlandet via kommunale innkjøpsregler.— Skal man nå politiske mål, må man være villig til å sette makt bak. Det er opplagt at Kristiansand som Sørlandets hovedstad bør gå foran og stille krav slik at Sørlandet blir kvitt stempelet som likestillingssinke, sier Gabrielsen.

Han mener krav om likestilling bør bli et ikke selvfølgelig krav ved offentlige innkjøp som krav til godt miljø, lærlingordning og så videre.