Verksjef Odd Olsen (til høyre) og hovedtillitsvalgt Trond André Hanssen ved Elkem Carbon kan se tilbake på et av de beste årene noensinne for bedriften. Foto: Richard Nodeland
Verksjef Odd Olsen (til høyre) og hovedtillitsvalgt Trond André Hanssen ved Elkem Carbon kan se tilbake på et av de beste årene noensinne for bedriften. Foto: Richard Nodeland

— Det er ingen tvil om at det er flere ting å glede seg over, sier verksjef Odd Olsen ved Elkem Carbon om ståa ved den tradisjonsrike bedriften like utenfor Kristiansand.

Og det er kanskje ikke så rart når han kan berette om 10- 15 prosents økning i produksjon og leveranse i 2014 sammenlignet med 2013, samt et overskudd som i samme periode har økt med 20 prosent.

Beste år på lenge

— Om ikke jeg kan si det beste året noensinne, kan jeg i alle fall si det beste på de 15 siste årene, kommenterer Olsen.

Som en del av et større konsern, leverer ikke Elkem Carbon Fiskaa eget regnskap til Brønnøysund, og verksjefen kan heller ikke gå ut med tallene. Men sentralt hadde Elkem Carbon en omsetning på 441 millioner kroner i 2013, og et overskudd samme år på 168 millioner. Så det gir jo et visst inntrykk.

Les også:

En månedslønn i bonus

Og når det regner på bedriften, drypper det også på de ansatte. De ansatte får nemlig utbetalt en månedslønn i bonus for 2014. — Bonusavtalen er helt klar en gulrot for de ansatte. Gjør man en god jobb, gir det utslag på bonusen, sier hovedtillitsvalgt på Elkem Fiskaa, Terje André Hanssen.

Han forteller at de ansatte får månedlige oppdateringer på hvordan de ligger an i forhold til parametrene bonusavtalen bygger på.

At det går bra såpass bra for bedriften, som i hovedsak produserer elektrodemasse til internasjonal smelteverksindustri, er mye grunnet at man har funnet flere bein å stå på.

Les også:

Åpner ovn nr. 13

I juni åpner nemlig den tredje ovnen som brukes til å produsere oppkullingsmasse, et slags «krydder» som brukes for å øke karboninnholdet i støpegods.

— Da vi startet produksjonen av denne massen for 2,5 år siden, sa vi at dette skulle vi satse på. Det er jo dette et bevis på, sier verksjefen, som med oppstart av den nye ovnen vil ha totalt 13 ovner i drift på anlegget.

Elkem Carbon ved Fiskå like utenfor Kristiansand kan vise til et meget godt år i 2014. Fremtidsutsiktene ser også lyse ut for bedriften som har elektrodemasse til internasjonal smelteverksindustri som sitt største produkt. Foto: Richard Nodeland

Kompetent arbeidsstokk

I tillegg til forbedringer og effektiviseringer både på produksjons— og miljøsiden, trekkes den kompetente arbeidsstokken fram som en av karbonprodusentens fremste fortrinn.

— Det er ikke lenge siden man sa at det kun var nisjeprodukter innen karbon vi kunne produsere i Norge. Nå produserer vi hovedproduktene, sier verksjefen.

Elkem Carbon har fabrikker i Brasil, Kina og Sør-Afrika, i tillegg til Norge.

Les også:

Fornøyde eiere

— Og her i Kristiansand går det aller best, til tross for at vi er et høykostland, supplerer hovedtillitsvalgt, og viser til at de kinesiske eierne av fabrikken var mektig imponert over arbeidsstokken når de tok over.

— Da den kinesiske styrelederen sist var på besøk ble han sittende i kontrollrommet med en ung operatør som fortalte hvordan han styrte ovnen. Kineseren var så imponert, at han ikke ville bli med oss videre, forteller Olsen og ler.

Les også:

Med et godt år i ryggen, ser han også lyst på 2015. — Vi har mulighet for vekst innenfor alle områder. Målet vårt er å bli den mest energieffektive karbonprodusenten i verden, og det skal vi få til.

— Så det er ingen mørke skyer i horisonten?

— Jeg kan vel ikke si annet enn at det er ikke en skyfri himmel, men de skyene som er der skal vi klare å manøvrere oss unna, svarer Olsen.

Verksjef Odd Olsen (til høyre) og hovedtillitsvalgt Trond André Hanssen ved Elkem Carbon kan se tilbake på et av de beste årene noensinne for bedriften. Foto: Richard Nodeland

Satser på lærlinger

Karbonprodusenten har en lærling per skift. Og et flertall av kvinnelige lærlinger.

— Vi tok inn tre kvinnelige lærlinger samtidig, og de har virkelig utmerket seg, sier verksjef Olsen.

Han forteller at de per i dag har fem lærlinger inne, som fordeles på like mange skift pr døgn. Lærlingene må kunne to produksjonsområder, men skal innom alle.

— Det er bra at bedriften satser på lærlinger, og samtidig positivt for arbeidsmiljøet at vi får inn flere kvinnelige lærlinger, sier hovedtillitsvalgt Hanssen.

Bedriften ansetter selv 50- 60 prosent av lærlingene som er innom, og de siste tre årene har alle lærlingene som har vært innom fått jobb enten hos Elkem eller andre.

— Å ta inn lærlinger er et samfunnsansvar vi har, men erfaringene er samtidig meget gode og vi ser positivt på ordningen, forteller Olsen.