— De ansattes ekspertise kombinert med Elkems egenutviklede, patenterte prosess. Og jevn, høy kvalitet på produkter som vi faktisk ikke klarer å levere nok av. Det er bakgrunnen for satsingen, sier verksjef Odd Olsen ved Elkem Carbon på Fiskaa i Kristiansand.

26,7 mill.

Olsen er kjent for å være entusiastisk. Men nå gjelder det enda mer enn til vanlig; Elkem Carbon har nemlig fått godkjent å bruke 26,7 millioner kroner til å bygge en ny ovn. Eller strengt tatt er en gammel ovn som har stått ubrukt i flere år, allerede i ferd med å rives, for deretter å skulle gjenoppbygges. Dermed får verket tre identiske ovner å produsere oppkullingsmidler med - det er effektivt - pluss at et omfattende energigjenvinnings- og renseprosjekt rykker mye nærmere. Alt sammen skal stå ferdig i løpet av 2015. Med andre ord: Det satses på Elkem Carbon, tre-fire år etter at det så mørkt ut for bedriften.

Tilsettingsmiddel

— Oppkullingsmidler?!

— Vi pleier å kalle det et slags «krydder» som brukes for å øke karboninnholdet i støpegods. Vi leverer oppkullingsmidler til en rekke smelteverk rundt om i verden, forteller Odd Olsen. (Se faktaramme.)

Ole Martin Restad (t.v.) og Odd Olsen beretter gjerne om konsernets satsing på Elkem Carbon. Situasjonen er langt hyggeligere nå enn for tre-fire år siden. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Elkem Carbon har selv 85 ansatte, i tillegg er normalt drøyt ti stykker leid inn, delvis fra andre Elkem-selskaper, delvis utenfra.— Fem skiftlag driver verket døgnet rundt. I og med at den nye ovnen blir identisk med de to andre det produseres oppkullingsmidler i, klarer vi å håndtere også den nye uten å måtte oppbemanne, opplyser Olsen.

En av de for tiden innleide medarbeiderne er Ole Martin Restad, senior prosjektleder fra prosjektavdelingen hos Elkem Technology - også det en Fiskaa-bedrift. Han har vært med i planleggingsfasen på et års tid. Men nå kommer neste fase.

— Nå skal vi gjøre det, fastslår Restad, som altså har base i forsknings- og utviklingsmiljøet som er hele grunnlaget for Elkems forskjellige, industrielle aktiviteter på Fiskaa.

96 prosent

Olsen og Restad forklarer hva energigjenvinnings- og renseprosjektet består i.

— Varmen fra de tre ovnene sendes gjennom en varmeveksler og benyttes til å erstatte elektrisitet til oppvarming av lokaler, utstyr og råvarer - blant annet 2000 tonn bek som vi lagrer i tanker, og som skal holdes flytende. Rensingen dreier seg primært om svovel; vi tar sikre på å hente ut hele 96 prosent. Langt på vei er for øvrig energigjenvinningen og rensingen to sider av samme sak, forklarer duoen.

Lite CO2

— Betyr behovet for rensing at dere har et utslippsproblem?

— Ovnen som har stått stille i flere år, har sin godkjente utslippskvote. Når den gjenoppbygges, vil vi fortsatt holde oss innenfor den samme kvoten. Når det er sagt, ligger vår langsiktige fremtid nettopp i det å være gode på energieffektivisering og miljøvennlige produksjonsprosesser.

— Blir det mye CO2-utslipp?

— Nei. Det er lite CO2. ## Henter produksjon hjem fra Kina

Med et forbehold for Elkem Solar, vel den mest kjente bedriften på Fiskaa, er jo hele Elkem eid av det kinesiske storkonsernet China National Bluestar. Elkem Solar, som har gått med til sammen fire milliarder kroner i underskudd de siste fire årene, fikk det Hongkong-baserte fondet Guangyu International Investment inn som 50 prosent eier sist vår, da fondet gikk inn med friske penger i solarselskapet.

Nå forteller Odd Olsen, verksjef hos Elkem Carbon, at produksjon som Elkem til nå har utført hos en søsterbedrift i Kina, skal hentes hjem til Fiskaa og Elkem Carbon. Dermed er den tidligere trusselen om utflagging gjort til skamme.

— Det dreier seg om visse typer elektrodemasse, opplyser Olsen.

— Du verden. Er dere så flinke her?

— At vi holder jevnt høy kvalitet på det vi leverer, er viktigst.