LJUBLJANA, SLOVENIA: — Krim var det beste laget, men de siste årene har pengene blitt borte. De har ikke midler til å hente spillere mer. For to år siden mistet de mange gode spillere. Siden har det kommet mange nye, unge spillere, men de holder ikke det samme nivået. Krim vil bli verdensledende igjen, men de er langt unna, sier Robert Pogacar, håndballredaktør i den slovenske sportsavisen Ekipa SN, som leses av over 30 000 mennesker i Ljubljana hver dag.

Dagen før kvartfinale-returen i Cupvinnercupen var det grått og trist vær i den slovenske hovedstaden. Slik har det også vært de siste årene for Krim, som gjennom 2000-tallet var kanskje verdens beste håndballklubb.

— Vet aldri med mine spillere

Nå er de inne i de dypeste bølgedaler. I årets Champions League tok de ikke et eneste poeng, og i Norge måtte de se seg slått av Vipers med to mål.

Robert Pogacar, håndballredaktør i den slovenske sportsavisen Ekipa SN, sier det vil bli full hall i Slovenia mellom Vipers og Krim. Foto: Herman Folvik

— Vi spilte veldig bra i 30 minutter sist. Jeg ønsker at vi får flere øyeblikk på det nivået, som på sikt gjør at vi kan gå så langt som mulig i denne cupen. Men vi trenger å spille mer konsentrert. Jeg tror på dette og ser veldig fram til dette, sier Krim-trener Uroš Bregar til nettsidene deres fredag.

— Med jentene vet jeg aldri hva som kommer neste dag, men jeg tror vi er klare for i morgen. Jeg vet at vi er ålreit forberedt, men jeg er usikker på om det holder i morgen. To mål er ingenting i håndball, så begge lag kan vinne dette, utdyper han til Fædrelandsvennen fredag kveld.

— Skal kjempe i Europa-toppen om tre år

Bregar har arbeidet i Krim i over 15 år som assistenttrener, før han for bare noen uker tilbake fikk hovedansvaret for klubben i hans hjerte etter å ha vært i Ungarn og vært assistenttrener.

— Jeg vil gjøre alt for at vi skal bli så gode som vi var. I løpet av tre år ønsker vi å være i nærheten av det samme nivået. Vi har en ung og fin stall som vokser, men den mangler mye. Derfor ser vi etter forsterkninger.

- Hva gikk så galt med klubben?

— Etter 12/13-sesongen mistet vi mange spillere og økonomien vår ble dårligere og dårligere. Plutselig hadde vi ikke råd til å erstatte de beste, og interessen uteble. I og med at den slovenske serien er så dårlig er vi avhengig av å gjøre det bra i Champions League for å skape interesse, sier Bregar og fortsetter.

— Den norske ligaen er mye bedre enn den slovenske. Jeg vet at Vipers spilte uavgjort på onsdag, mens vi vant med 25 mål. Det tror jeg er en fordel for Vipers. Vi møter så lett motstand hjemme at det er vanskelig å skru om når vi plutselig møter gode lag i Europa.

Roser Aquarama-publikummet

Bregar og Krim fikk en fantastisk start i Aquarama mot Vipers og ledet med seks mål, før Vipers tok dem igjen. Han mener det var en stor opplevelse å være i Kristiansand.

— Publikummet var fantastiske etter hvert. Stemningen var rå. Det var ikke skremmende mange folk der, men de lagde veldig mye leven fra siste halvdel av første omgang og ut kampen. Det gjorde det vanskelig for oss. I starten var de helt stille, og da var det veldig enkelt for oss, sier Bregar.

- Hva lærte du om Vipers-laget?

— De er et dynamisk lag med veldig mange rutinerte spillere, de har mye mer erfaring enn mine spillere. Marta Tomac beviste hvorfor hun ble verdensmester, hollenderne Lynn Knippenborg og Jessy Kramer er vanskelig å få tak i. Hun svenske (Ulrika Olsson, red.anm.) har et veldig bra skudd. Det gjør dem veldig vanskelig å lese. Men noen trekk som de gjorde sist har vi lært, mener Bregar.

— Heksegryte-følelse

Det er stor interesse i Slovenia før møtet med Vipers i arenaen Kodaljevo.

— Det blir full hall med mye bråk, sa klubben til meg fredag formiddag. Det er en liten intim hall med rundt 1500 tilskuere, så det blir litt «heksegryte-følelse». Jeg tror det blir en tøff kamp for Krim, begge lag kan vinne. Det vil vare helt inn, spår håndballredaktøren Rogacar.

Til sammenligning spilte Larvik i høst foran kun 800 tilskuere i den største hallen i Ljubljana - som tar hele 12 500 tilskuere. Norske eksperter tror det vil ta tid før Krim blir det de var.

Krim var i den øverste verdenstoppen i flere år, før det sa stopp for to sesonger siden. Her feirer de et av to Champions League-gull på 2000-tallet. Foto: NTB Scanpix

— Krim er ikke i nærheten av hva laget var. Det har gått fra å være en stormakt til å være et helt greit lag. Det er ingen store spillere der lengre. Det er ikke i nærheten av det de hadde på sitt beste, da det var mange gode utlendinger, sier Bent Svele, TV2s håndballekspert.

Flest Champions League-kamper

Siden 1999 har Krim vært i Champions League-finalen fem ganger, som har gitt to pokaler i 2001 og 2003. Senest i 2013 tapte de for Larvik i semifinalen. Krim ble i høst det første laget som passerte over 200 Champions League-kamper, nesten 50 flere enn Larvik som er nummer fire på listen.

— Etter vi møtte de i semifinalen i 12/13-sesongen, gikk økonomien føyken i klubben. Det var tungt i Slovenia generelt på den tiden. De hadde ikke midler til å vedlikeholde det sterke laget de hadde. De profilerte spillerne forsvant en etter en, sier Tor Odvar Moen, Larvik-trener.

Like overlegne som Larvik

Til tross for at Krim ikke er like vant med suksess ute i Europa de siste årene gikk vet de hvordan det er å vinne. Laget har vunnet den hjemlige serien i Slovenia 20 ganger på rad — hver eneste sesong siden 1999, og cupen har blitt vunnet 22 ganger de siste 23 årene.

— Det handler bare om penger. De hentet masse og internasjonaliserte nærmest et damelandslag. Nå er festen over. Men det er klart at det folk som kan spille håndball der. Venstrebacken fra Montenegro, Mirjeta Bajramoska, scorer en haug med mål, advarer Svele.

Fem av Krim-spillerne er med i den slovenske landslagstroppen i mars: Polona Bariè, Miša Marinèek, Tamara Mavsar, Amra Pandžiæ og Sergeja Stefanišin.