— Vi har lært mye av dette, men belastningen på familien har vært stor, sier Evelyn Koritsch (46).

Familien på fem er i ferd med å flytte ut fra huset de har leid i Grimstad siden mai i fjor. Alexander Koritsch (46), Evelyns ektemann og far til de tre barna fra 24 til ni år, mistet jobben - igjen. Denne gangen var det hos NOV, som innleid fra Kelly Services. Forrige gang var det hos Odda Coating Technology på Vestlandet.

— Begge gangene var årsaken oljekrisen. Nå har jeg gått ledig siden juni 2015. Vi flytter tilbake til Odda, og jeg håper på jobb hos Aker Solutions i Haugesund når Sverdrup-utbyggingen kommer i gang for alvor, forteller Alexander Koritsch.

Fra hjemlandet, som familien forlot i juni 2013, har han bakgrunn som blant annet maskintekniker, verktøymaker, coatinginspektør og sveiseingeniør. Norskkunnskapene er så som så, engelsken bedre.

«Finn et billigere sted å bo», får vi høre fra Nav, men alle vet at det er umulig dersom man ikke kan dokumentere jobb og inntekt.

Økonomien går ikke i hop

Rett nok får Alexander Koritsch dagpenger, men familieøkonomien er særdeles anstrengt.

— Her betaler vi 13.500 kroner per måned i leie, uten strøm. Det går ikke i hop. «Finn et billigere sted å bo», får vi høre fra Nav, men alle vet at det er umulig dersom man ikke kan dokumentere jobb og inntekt. Også derfor flytter vi tilbake til Odda; der får vi en bolig som koster 8000 kroner måneden. At vi har kredittkortgjeld som er i ferd med å bli uhåndterlig, gjør situasjonen enda verre, forteller Evelyn Koritsch.

Hun strever med å skjule en tåre når samtalen dreier inn på de to yngste barna, som nok en gang må bytte bo- og skolemiljø. For selv om de reiser tilbake til Odda, havner de på andre skoler enn de gikk på forrige gang familien bodde der.

Selv er Evelyn utdannet fysioterapeut, men sliter med å få tillatelse til å praktisere i Norge.

— Jeg har imidlertid avtalt at jeg kan få en liten stilling i en velværesalong i Odda. Det er en begynnelse, bemerker hun.

Min mann skal liksom søke jobb i Canada eller USA. Håpløst! «Flytt tilbake til Tyskland», hører vi også. Det er diskriminering av utlendinger, og etter tre år utenfor landet har vi mistet mange sosiale rettigheter.

Kritisk til Nav

Evelyn Koritsch, familiens «talsperson», roser barne- og ungdomsskolene de to yngste barna har gått på i Grimstad. På eget initiativ har hun også oppsøkt barnevernet, i et forsøk på å få økonomisk hjelp til det kan vanke lønnsinntekt igjen. Hun snakker pent om forståelsen hun møtte der, uten at det hjalp på økonomien.

Men Nav har hun ikke mye til overs for.

— Min mann skal liksom søke jobb i Canada eller USA. Håpløst! «Flytt tilbake til Tyskland», hører vi også. Det er diskriminering av utlendinger, og etter tre år utenfor landet har vi mistet mange sosiale rettigheter. Vi ville ha blitt obdachlos - hjemløse. At hele familien bor sammen, og dermed sparer husleie i forhold til å bo i to boliger, betyr ingen ting. Samtidig ser vi jo hvordan flyktninger får gratis, langvarige norskkurs og støtte til førerkort og alt mulig. Vi, som kom fra Tyskland, måtte betale for norskkurs selv. Det var ikke billig! Og så tonen i Nav-brevene, da. Arrogant! freser Evelyn Koritsch.

Nav: - Anbefalt å flytte til Tyskland

— Arbeidsmarkedet på Sørlandet er vanskelig, og vi anbefalte familien Koritsch å flytte tilbake til Tyskland. Vi vurderte det dit hen at jobbmulighetene ville være bedre der. Familiefaren hadde et engasjement gjennom et bemanningsbyrå. Han visste når kontrakten ville gå ut, og har vært forberedt på at han ville bli uten jobb, sier Finn Henningsen, leder for Nav i Grimstad kommune.

Han har fått skriftlig samtykke fra Alexander og Evelyn Koritsch til å bli løst fra sin taushetsplikt.

Om den tyske familiens økonomiske situasjon sier Henningsen dette:

— Familien har store økonomiske utfordringer, og basert på søknadene om økonomisk sosialhjelp har de høye forventninger til hva de kan få støtte til. Med fars dagpenger og barnetrygd har familien nesten 25.000 i inntekt hver måned. Husleien er på 13.500 kroner måneden, langt høyere enn de ville få i støtte til bolig. Blant annet har vi oppfordret dem til å finne en rimeligere bolig. Vårt avslag på økonomisk sosialhjelp er ellers basert på at mannen, som EØS-borger, har oppholdstillatelse i Norge så fremt han kan forsørge seg selv og familien sin.

— EØS-borgere har vel omfattende rettigheter i Norge?

— Det stemmer, men lovverket setter også opp begrensninger. For å sitere paragraf 111 i utlendingsloven: «En EØS-borger (...) har oppholdsrett i inntil tre måneder, forutsatt at vedkommende ikke blir en urimelig byrde for offentlige velferdsordninger. (...) En utlending (...) som er arbeidssøkende, og dennes familiemedlemmer, har rett til opphold i inntil seks måneder (...)», svarer Henningsen.

Han legger til at Evelyn Koritsch og den eldste sønnen har fått veiledning om både Navs sosialtjenester, lokalt arbeidsmarked og den europeiske arbeidsmarkedsordningen Eures.

— Og dersom Navs ansatte har blitt oppfattet som arrogante, beklager vi det. Alle skal bli møtt på en god måte hos oss. Ellers har vi anbefalt familien Koritsch å klage på vedtaket, for å få en ny vurdering av fylkesmannen, avslutter Finn Henningsen.