Flere bedrifter negative

En tredjedel av NHO-bedriftene i Agder-fylkene forventer en negativ markedsutvikling for sin egen virksomhet det kommende halvåret.

Publisert:

Oljeplattform i solnedgang. Ifølge NHOs økonomibarometer skaper kuttene i olje-sektoren ringvirkninger i næringslivet. Foto: Leo Francini, NTB Scanpix

  • Jon Anders Skau
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det viser NHOs økonomibarometer som ble sendt ut som en pressemelding onsdag kveld.

— Dessverre er det altså klart flere bedrifter som er negative til egne markedsutsikter enn dem som er positive, konstaterer regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder i pressemeldingen.

Økonomibarometeret bygger på undersøkelser om hvordan medlemsbedriftene ser for seg fremtiden.

Ifølgle NHO Agders nettside er det 1400 medlemsbedrifter i Agder-fylkene.

Kuttene i oljeservice-sektorer sprer seg

Ifølge NHO er tallene en klar indikasjon på at kuttene i oljeservice-sektoren nå begynner å spre seg til andre deler av næringen.

Siri Mathisen i NHO. Foto: Kjetil Nygaard

"Om lag halvparten av NHO-bedriftene har negative forventninger når det gjelder sysselsetting. 47 prosent oppgir at de trolig kommer til å nedbemanne i løpet av 2016", står det i pressemeldingen. Kun 18 prosent svarer til NHO at de forventer en bedring i markedet for egne produkter og tjenester.

Økende arbeidsledighet

— Vi ser over tid at arbeidsledigheten er økende i vår region, selv om mange av de høyt kvalifiserte medarbeiderne som er rammet av nedbemanninger relativt raskt kommer seg i arbeid igjen. I vår region er det imidlertid en ekstra utfordring at det er jobber i den mest verdiskapende sektoren som er blitt borte. Dermed kan utviklingen på arbeidsmarkedet ramme den regionale økonomien hardere enn det sysselsettingstallene i seg selv indikerer, forteller Mathisen i pressemeldingen.

Flere bedrifter har fått en bedre konkurransesituasjon fordi kronekursen har svekket seg betydelig, men det er ikke nok til å kompensere for manglende vekst og invisteringer som primært er knyttet til fallet i oljeprisen.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. NHO
  2. Økonomibarometeret
  3. Oljekrise