1995 var et stort år for internett. Nettstedet Yahoo! — en fortsettelse av det som en gang het Jerry and David's Guide to the World Wide Web - ble lansert. Microsoft hadde også en stor lansering, de kom med sin første utgave av nettleseren Internet Explorer. Nettbokhandelen Amazon dukket også opp, og i Norge kom de første nettavisene, blant dem dagbladet.no. Google fantes derimot ikke.

vignett øyvind strømmen.jpg

Det året ble også nettstedet Stormfront lansert. I dag er det et av de eldste nettsidene som fremdeles er i drift. I år feirer de 20-årsjubileum. Og hva er Stormfront? Et gigantisk høyreekstremt nettforum, et sosialt medium der folk med høyreekstreme sympatier — i stor grad varianter av nynazisme - kan diskutere alt fra politikk til musikk, alt fra litteratur til dating, alt fra historie til barneoppdragelse. Det finnes også egne underforum for ulike land og regioner.

Opp gjennom årene har nettstedet mange ganger fått oppmerksomhet i media. Et tidlig eksempel er HBO-dokumentaren Hate.com fra 2000. Den inneholdt blant annet et intervju med mannen bak Stormfront, Don Black.

— Jeg er lei av det jødiske monopolet innen nyhets- og underholdningsmediene, og arbeider hardt for å tilby et alternativ, sa Black.

— Og internett er muligheten vi har sett etter.

Stormfront er på mange måter selve kroneksemplet på at ekstreme grupper ofte er såkalte «early adapters» når det gjelder nye medieplattformer.

Det første kjente eksempelet på drepende vold utført av en Stormfront-bruker kom allerede i 1999, da Buford Furrow gikk amok på et jødisk dagsenter, og skjøt og drepte fem personer, tre av dem små barn. Senere samme dag drepte han en tilfeldig postmann, senere sa han at det drapet var motivert av at postmannen så ut til å være enten asiat eller latinamerikaner.

Et nyere eksempel: I 2012 angrep nynazisten Wade Michael Page et sikhtempel, og drepte seks mennesker. Også han var Stormfront-bruker.

I norsk sammenheng kan det nevnes at både Anders Behring Breivik og drapsmannen bak det såkalte Heimdal-drapet i 2008, der en tilfeldig somalier ble drept, hadde registrert brukerkontoer på Stormfront.

Begge fikk diagnosen paranoid schizofreni. Mens Breivik senere ble funnet tilregnelig, ble imidlertid drapsmannen på Heimdal idømt tvungent psykisk helsevern.

Alle disse drapsmennene er blitt betraktet som ensomme ulver. At de var aktive på Stormfront forteller heller ikke at det var der de fant inspirasjonen til drapene - de var også aktive andre steder.

Tilknytningen røper imidlertid noe om 20-årsjubilantens betydning innen høyreekstrem subkultur.

Selv om andre arenaer har kommet til, er Stormfront fremdeles et av nettets fremste kilder til det høyreekstreme hatet. Selv om også mange Stormfront-brukere avfeier terror, gjerne ved hjelp av konspirasjonsteorier, er det også et nettsted som viser at de ensomme ulvenes ensomhet iblant er sterkt overdrevet.