MH370 er fremdeles sporløst borte. Man antar at flyet har styrtet sør i det Indiske hav. En omfattende, langvarig og svært kostbar leteaksjon har imidlertid ikke ført frem. Sammen med flyet er 239 mennesker sporløst forsvunnet.

Det er ikke vanskelig å forstå at mange lurer på hvordan noe slikt i det hele tatt kunne skje. Sir Tim Clark, sjef for flyselskapet Emirates, er kritisk til letingen, og mener at man må stille spørsmål ved om flyet faktisk forsvant der man nå antar. Han tror noen tok kontroll over det.

vignett øyvind strømmen.jpg

Tim Clark er neppe noen konspirasjonsteoretiker. Uttalelser som dette kan likevel gi nettopp slike som dem blod på tann. Konspirasjonsteorier dukker opp rundt svært mange hendelser, men de trives alltid best der det i utgangspunktet finnes en mistillit. Derfor er de også vanligere i politiske utgrupper, og derfor er de vanligere i land der mistilliten til myndighetene, politikere eller samfunnselite er mer utbredt.

I tilfellet MH370 står vi ovenfor et ekte mysterium. Ingen av oss vet hva som hendte med flyet. Da har både mer og mindre kreative alternative forklaringer bedre spillerom. Til en viss grad kan man faktisk kalle nettopp dette konspirasjonsteorienes funksjon: De kan forklare det uforklarlige. Flere teorier sier at flyet ble skutt ned, og da helst av amerikanerne. En av dem spekulerer i at det hadde blitt kapret, og skulle styrtes i den amerikanske militærbasen på øyen Diego Garcia. En annen spekulerer i at det ble skutt ned ved en feiltagelse i forbindelse med en thailandsk-amerikansk militærøvelse. Begge koker ned til det samme: Noen har noe å skjule. Vi vet jo at det er sant. Historien er full av eksempler på at noen hadde noe å skule.

Men de virkelige konspirasjonsteoriene har også en annen funksjon. De kan påvise sammenhenger i det kaotiske. Det tilsynelatende tilfeldige er ikke tilfeldig, likevel. Slik sett er det ikke til å undre seg over at en av de mer spinnville teoriene som har dukket opp rundt MH370, er at det egentlig er ett og samme fly som MH17, Malaysia Airlines-flyet som trolig ble skutt ned i det østlige Ukraina noen måneder senere.

En slik konspirasjonsteori opptrer sjelden alene. Hvorfor skulle noen ville få et fly til å forsvinne i det Indiske hav, for å få det skutt ned i øst-Ukraina? Selvsagt som ledd i en ondskapsfull plan?

Dette kan lære oss noe annet om konspirasjonsteorier som fenomen: De er fleksible. Enhver ny dramatisk hendelse, og ikke minst ethvert mysterium, kan dras inn i en eksisterende teori. I forbindelse med MH370 dukker flere klassikere opp. Noen mener at flyet har blitt overtatt av utenomjordiske vesener. Andre mener — som vanlig - at det var jødene som sto bak.

Det siste røper også hvorfor slike teorier gjør seg best i thrilleromaner og spillefilmer. I virkelighetens verden er de ofte et uttrykk for politisk mistillit, og for et demokratisk problem. Samtidig kan de være blodig farlige.