Frps Christian Eikeland (til v.) og Aps Randi Øverland ønsker Rogaland med i en ny, stor region. Til h: Nils Harald Rennestraum (Ap), Anne Bystadhagen (Ap) Foto: Tone Sandberg

Det sa fylkesordfører Terje Damman (H) da fylkesutvalget i Vest-Agder tirsdag med knappest mulig flertall sa ja til å gå i forhandlinger med Aust-Agder fylkeskommune med sikte på å etablere en ny region Agder.

Det skjedde etter en intens debatt med store uenigheter der Aps gruppeleder Randi Øverland fremmet forslag om å forhandle med Rogaland parallelt med Aust-Agder. Det er et forslag som vil være en torn i øyet på hennes partikolleger i Aust-Agder som har partivedtak på at de ikke en gang ønsker å snakke med Vest-Agder.

— Ganske ilter

— Det virker som om Rogaland er - om ikke en rød klut - så i alle fall en stor utfordring for Ap i Aust-Agder, sa Damman. Han viste til fylkesordfører Tellef Inge Mørlands indignasjon da han på et møte i forrige uke fikk vite at Damman og Øverland skal ha møte med fylkesledelsen i Rogaland.

- Det vil være utrolig uheldig dersom Agder splittes i to regioner, sa fylkesordfører Terje Damman (H) .Til h. assisterende fylkesrådmann Kristin Tofte Andresen. Foto: Tone Sandberg

— Jeg opplevde at min gode kollega ble ganske ilter, og tok det som et signal fra Aust-Agder om at de ikke ønsker forhandlinger med oss dersom det er en totrinns rakett som fører til at Rogaland blir neste steg, sa Damman.Frps Christian Eikeland foreslo på sin side å gå til Rogaland før man snakker med Aust-Agder. Hans primære forslag var å utsette hele saken til Aust-Agder fylkesting har bestemt seg for om de vil snakke med Vest-Agder. Men det forslaget falt.

— Hvis uenigheten i Ap fører til at Vest-Agder går til Rogaland, så mener vi i Frp at Ap i alle fall har oppnådd noe her i Agder, smilte Frps Christian Eikeland.

Drømmeregion

I likehet med Randi Øverland ga han sterkt uttrykk for at ett Agder blir for lite:

— Min drømmeregion består av Stavanger, Kristiansand og Arendal, og så er det ikke så nøye hvor grensene i ytterkantene går, sa Eikeland

Frps Christian Eikeland og Aps Randi Øverland ønsker Rogaland med i en ny, stor region. Foto: Tone Sandberg

Randi Øverland møtte bekymringen om Aps sprikende standpunkter slik:— Jeg synes ikke dere skal være så bekymret. Vi er fra vest, de fra aust. Vi har gått til valg på noe helt annet enn det de har gjort, sa hun.

På spørsmål fra Fædrelandsvennen om hun er villig til å ofre et samlet Agder, svarer Øverland.

— Rogaland, Aust- og Vest-Agder har så mye til felles at de vil bli en stor og sterk region som står seg i forhold til naboene på begge sider. Det er det jeg ønsker.

Tror det blir tvang

— Men er du villig til å gi slipp på Aust-Agder til fordel for Rogaland?

— Vi kan ikke tvinge noen hvis de ikke vil. Men til syvende og sist tror jeg det blir regjering og storting som kommer til å tegne kartet.

— At regionene blir slått sammen med tvang?

— Ja, det tror jeg.

Også Frps Christian Eikeland tror regjeringen vil bruke tvang:

— Jeg ser for meg at dette blir en lang prosess, og tror til slutt det vil bli en overstyring sentralt, sier han til Fædrelandsvennen.

Venstres Stein Inge Dahn roste Høyre for å være et parti som - i likhet med Venstre - står sammen på tvers av fylkesgrensen:

— Det er grunn til berømme Høyre som også i Aust-Agder er tydelig på at vi bør slå oss sammen til én region, sa han.

Fylkesrådmannens innstilling om bare å gå i forhandlinger med Aust-Agder fikk tilslutning fra Høyre (2) , KrF (2) , Sp (1) og V (1), mens Frp (1), Ap (3) og SV (1) stemte mot.

«Spøkelset» fra 2011

— Fylkestinget i Aust-Agder må på møtet 26. april si klart ifra om de ønsker folkeavstemning eller ikke.

Det sier Aps gruppeleder Randi Øverland til Fædrelandsvennen.

Folket i Aust-Agder sa nei til sammenslåing i 2011, og denne avgjørelsen hviler fortsatt tungt over fylkespolitikerne. Ikke minst blant hennes egne partikolleger.

— Vi kan ikke først bruke flere måneder på å forhandle, og så bestemme om det blir folkeavstemning eller ikke. Da er det mye som tyder på at det blir nei igjen, og da er toget til Rogaland gått, sier hun.

— Ap i Rogaland åpner for at bare Vest-Agder går til Vestlandet. Er det ikke problematisk at Ap opererer med tre ulike standpunkter her?

— Det interessante med Rogaland er at de mener spørsmålet er åpent, og at kartet ikke er tegnet ennå. Mye ligger til rette for en utrolig sterk region.