Det begynner å bli noen år siden to eliteserielag fra Oslo barket sammen på et fullsatt Ullevaal stadion til oppgjør som engasjerte og interesserte langt utenfor ring 3. Norges landslagssjef, Per-Mathias Høgmo, tror Vålerenga med tiden kan få selskap i landets øverste divisjon fra Norges hovedstad, og mener det er viktig. Ikke bare for Oslo, men for hele Norge.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo håper å se fulle tribuner på Ullevaal. Foto: NTB Scanpix

— Vålerenga har et stort potensial, det har vi sett. Hvis vi skal definere om en by er en «fotballby» i kraft av publikum og interesse, så synes jeg vi så positive tendenser på det da Lyn var oppe i Tippeligaen og vi hadde to hovedstadslag med derbyer som trakk fulle hus. Det var noe svensk over det, sier Høgmo til Aftenposten.

Mener Oslo kan bli som København og Stockholm

Landslagssjefen er i Nord-Norge på ferie, men synes debatten om Oslo som fotballby er så viktig at han tok seg tid til å snakke med Aftenposten mellom fisketurene.

— Jeg se ringen grunn til at Oslo ikke skal kunne være en maktfaktor i norsk fotball, slik det har vært, basert på infrastruktur og befolkningsgrunnlag og brutto nasjonalprodukt. Det er ingen logikk i at Oslo ikke skal kunne være en driver av utvikling av norsk fotball på linje med København og Stockholm, sier landslagssjefen.

Lars Tjærnås viser i sin kommentar «Oslo er ingen fotballby» at det søndag kun var 7.700 tilskuere til stede på Ullevaal stadion da Vålerenga tapte 2-1 for Bodø/Glimt.

- Er svaret på den manglende interessen i Oslo om at det bare er ett lag i eliteserien?

— Det er viktig å stille spørsmålet hvorfor det er sånn. Det er et sentralt spørsmål som klubbene og andre som brenner for utviklingen av Oslo-fotballen bør stille seg. Og så se hva som skal til for å endre det. For å ha fulle stadioner i så store byer, det er så viktig. Det fikk jeg se betydningen av i Stockholm. Det ga så mye underholdning og interesse. Der er det nå tre lag (Djurgården, Hammarby og AIK, red.anm.) som trekker mellom 15.000-25.000 tilskuere i snitt.

Gode erfaringer med ny stadion

Høgmo trente Djurgården i et halvt år før han høsten 2013 ble ansatt som norsk landslagssjef. Djurgården flyttet fra Stockholms stadion til Tele2 Arena, som de deler med Hammarby.

— At de fikk en ny stadion slo positivt ut for de to lagene. Og Friends Arena for AIK, som også er et nasjonalanlegg, hvor det til sammen på to arenaer ble investert til sammen rundt syv milliarder kroner, har en svært god funksjon som fotballstadion i tillegg til å være såkalte multianlegg. Det kan godt hende at Vålerenga med sin egen stadion kan få et løft slik at klubben får en sterkere tilhørighet i den regionen, sier Høgmo.

Vålerengas nye stadion skal etter planen stå klar i 2017. Den skal ligge på Valle.

Savner hovedstadsderby

- Savner du disse hovedstadsderbyene du var en del av i Stockholm?

— Ja. Jeg skulle gjerne ønske at vi fikk det til i Oslo igjen. Oppgjør som engasjerer hele landet. Men vi klarer det hvis vi bestemmer oss for det og jobber riktig. Og jeg er født optimist, så jeg tror vi klarer å komme dit igjen at Oslo blir den viktige driveren av utvikling av norsk fotball. Men det avhenger litt av hva som skjer i Lyn og Skeid, som er de to mest nærliggende klubbene historisk sett. Kanskje også Kjelsås.

- Hvordan opplevde du interessen rundt fotballen i Stockholm sammenlignet med slik du kjenner den fra Oslo?

— Det er en veldig sterk supporterkultur i Stockholm. Med sterk rivalisering mellom de tre klubbene. Og hvor derbykampene levde sine egne liv nesten litt på utsiden av alt annet. Det er høydepunktet i sesongen, og nå er det seks derbyer i året, med fulle hus. Hammarby kan sammenlignes litt med Vålerenga – som en litt arbeiderklubb fra Södermalm, med Djurgården som har sin tilhørighet på Östermalm og Stockholm sentrum, og med AIK fra Solna-området, som i Norge kan sammenligne slitt med Stabæk. Litt utenfor byen, men likevel som en del av byen. Hammarby har hatt suksess med å flytte inn på Tele2 Arena ettersom den ligger på Söder. Djurgården var litt spente på hvordan det ville slå ut å flytte fra Stockholms stadion til Söder. Men også for dem har det slått positivt ut. De har doblet snittet, fra 7.000 til 14.000 på hjemmekampene, sier Høgmo.

Og legger til:

— Det er viktig å gjøre en grundig analyse av hvordan anleggsbiten er i Oslo er. Både når det gjelder løkker som ballbinger og mindre kunstgressbaner, men også det totale tilbudet av baner. Det er noen prosjekter som er gjennomført blant annet i Groruddalen, som har hatt suksess, sier Høgmo.