− Fotballinteressen er stor, men det er mangel på patriotisme og kultur for å gå på kamp. Det norske folket har ikke den samme tradisjonen for å gå på kamp som i Tyskland og England. Her er man på hytter, campingplasser og ute i skogen og surrer, sier Christian Kjellsen, talsmann for Klanen når han får høre hva Lars Tjærnås skriver.

– Fotball er en urban sport. Og er det noe nordmenn ikke er kjent for, så er det å være urbane, hevder han.

− Det er vanene det går på. Folk må gå i seg selv, det er det viktigste, oppfordrer han.

– VIF har størst potensial

Vålerenga er det laget med størst potensial, rett og slett på grunn av den lokale patriotismen, hevder KFUM-trener, Ståle Andersen. Han har spillerbakgrunn i tre Oslo-lag: Skeid, Vålerenga og Oslo Øst. Han tror det samme ektefølte engasjementet mangler hos de andre klubbene.

− Det er noen hundre igjen som ser Lyn. På Frigg og Skeid sine kamper er det knapt noen igjen , sier Andersen.

I et stadig tøffere fotballmarked ser han at nedslagsfeltet har endret seg. Lillestrøm, Stabæk og Strømsgodset jakter også på spillere fra Oslo. Det gir fire eliteserielag på seks mil.

Klanen påstår at det er «ett lag i Norge», men Oslo er ingen stor fotballby, mener Lars Tjærnås. Foto: NTB SCANPIX

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener det er vanskelig å peke på enkeltfaktorer, men er klar på én ting: De norske storbyene (utenom Trondheim) har prestert for dårlig. Når hverken Stavanger, Bergen eller Oslo har et lag som er stabile i toppen av eliteserien, svekker det norsk fotball.− Det er viktig for norsk fotball at de store byene gjør det bra. Hvis man tenker på rammebetingelser som befolkning, publikum og kapital, burde Oslo antageligvis hatt flere topplag, påpeker den tidligere landslagstreneren.

Han sammenligner med de andre skandinaviske hovedstedene. I Danmark finnes de to klart største klubbene, Brøndby og FCK, i hovedstaden. Stockholm har tre lag, men ingen som over tid har prestert jevnt i toppen.

Savner byderbyene

− Vi savner derbyene og jeg tror Vålerenga savner oss. Oslo trenger et byderby, sier Thomas Nordeng, leder for Lyns fanklubb Bastionen.

Han mener Oslo er stort nok for to toppklubber.

Lars Tjærnås kritiserer også politikernes tomme løfter om nye idrettsanlegg i Oslo. Men byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Guri Melbye (V), mener hovedstaden kan være stolt over idretten sin. Også på tross av et stort etterslep i anleggssektoren.

− Jeg synes definitivt Oslo er en idrettsby. Ikke nødvendigvis på grunn av kommunen, men først og fremst på grunn av all aktiviteten som de frivillige idrettslagene gjennomfører, sier hun.

Hun erkjenner det store etterslepet, men hevder hun har lagt seg ut i forbikjøringsfeltet og gitt bånn gass på anleggssiden.

– Men akkurat på fotball er det ikke etterslep. Vi passerer 90 bygde kunstgressbaner i løpet av året. Jeg ser ikke en årsakssammenheng mellom anleggssituasjonen og bare ett topplag i herrefotballen, argumenterer byråden, som kommer med et lite stikk til slutt:

– Det kan hende Lars Tjærnås bare bryr seg om herrefotballen, men vi har både Røa og Vålerenga som topplag på kvinnesiden.