— Det er utrolig naivt å tro at vi skal løse flyktningkrisen slik Norge og Europa handler. Det går på de langvarige konsekvensene av ikke-vestlig innvandring. De ser vi ikke i dag, men senere, mente gruppeleder Tor S. Utsogn (Frp).

Kristiansand er bedt om å ta sin del av ansvaret for å løse flyktningkrisen i Europa.

Onsdag sa formannskapet, mot stemmen til Frp, ja til å ta imot 30 ekstra flyktninger i 2015 etter anmodning fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet Sør (Imdi).

De sa samtidig ja til å ta imot 230 personer hvert år de neste årene, blant dem 20 enslige barn og unge.

- Ingen overraskelser fra Frp

Ikke uventet ble det et skarpt ordskifte, spesielt mellom mørkeblå og rød fløy.

Utsogn argumenterte med at kun 20 prosent av migrantene til Europa kommer fra Syria, de sendes ut på åpent hav i skrøpelige farkoster av griske «kjeltringer».

— Det som skjer er ikke bærekraftig, og det ser Europa. Dermed blir det stengte grenser og passkrav. Det må også gjelde for Norge, mente Frp-politikeren, og viste til at innvandrerne i Kristiansand er overrepresentert blant sosialhjelpsmottakerne.

Dette er ikke et vanlig regnestykke, det er mennesker på flukt.

Ap foreslo å gi et ekstra bidrag til «dugnaden»; at ytterligere 10 av de 230 som Kristiansand tar imot er enslige barn og unge, en mer ressurskrevende gruppe. Men de fikk kun støtte fra Venstre.

— Katastrofer er ikke bærekraftige, det er derfor vi sitter og diskuterer. Det kommer ingen overraskelser fra Frp når det gjelder asylsøkere og flyktninger, men ellers rundt bordet er det syn for å ta del i dugnaden. Dette er kun beskjedne økninger, etter hvert vil vi få en migrasjon så stor at vi må omstille tankesettet. Ekstraordinære tiltak krever ekstraordinær økonomi. Dette er ikke et vanlig regnestykke, det er mennesker på flukt, påpekte Terje Næss (Ap).

Frp ved Tor S. Utsogn stemte imot både mottak av flyktninger og etablering av asylmottak. De øvrige er (f.v.) Grete Kvelland Skaara og Viggo Lütcherath fra KrF, og Odd A. Salvesen (Pp). Foto: Vegard Damsgaard

— Vi må ri på bølgenViggo Lütcherath (KrF), som trolig blir ny leder i helse- og sosialstyret, sier de er villig til å bidra ytterligere, om Imdi spør.

— Det er en flyktningsituasjon vi ikke har sett maken til siden andre verdenskrig. Vi ser et stort engasjement blant innbyggerne, og det oppfordres til å komme tettere på asylsøkere og flyktninger for å integrere dem bedre i byen. Vi må ri på bølgen som er i befolkningen, ganske mange av oss sier oss er villige til ekstra innsats, påpekte han.

Formannskapet skulle også ta stilling til om kommunen skal etablerestatlig asylmottakmed 180 ordinære og 35 plasser for enslige mindreårige.

Jeg var ikke klar over at vi hadde denne type asylmottak i Kristiansand.

Dette etter at UDI har lyst ut 1500 mottaksplasser i Region Sør. Kommunen har allerede et mottak med 180 plasser, spredt på ulike bosteder og leilighetstyper.

— Jeg var ikke klar over at vi hadde denne type asylmottak i Kristiansand. Sånn er det, vi lærer stadig noe nytt, påpekte varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Helse- og sosialdirektøren tok det som et sunnhetstegn.

- I andre deler av landet finnes store mottak med mye uro. I Kristiansand har vi 180 plasser fordelt på 35 bosteder - at det ikke er kjent er sannsynligvis et tegn på at de er godt driftet, mente Wenche P. Dehli.

Kristiansand har tidligere hatt opptil 300 mottaksplasser.