Kristiansand kommune driver allerede et asylmottak med 180 ordinære plasser. På grunn av flyktningkrisen i Europa er det et prekært behov for nye plasser.

Nå kommer forslaget om en dobling av antall plasser. I tillegg kan det komme 35 plasser for enslige mindreårige.

— Vi har sett at vi, på lik linje med andre kommuner, må ta vår del av utfordringen. Derfor ber vi politikerne om tillatelse til å legge inn et tilbud om drift av asylmottak, sier Wenche Pedersen Dehli, helse- og sosialdirektør i Kristiansand.

Hun legger til at det Kristiansands eget asylmottak har hatt opp i 300 plasser tidligere.

Stort behov

Det kommer nå rundt 700 asylsøkere til Norge hver uke. Ifølge de siste anslagene fra UDI, vil det komme totalt 20.000 asylsøkere til Norge i år. De trenger plass i et mottak mens søknadene deres behandles.

Bare i region sør (Agder, Telemark og Vestfold) er det behov for 1500 nye plasser i denne omgang. I dag er det 2300 plasser og mottakene er fulle.

Evjemoen er et av stedene som kan få mottak. Det samme kan altså Kristiansand.

— Det er ingen tvil om at vi ønsker en skikkelig dugnad for flyktningene. Så vi kommer nok til å gi et positivt signal, sier Viggo Lütcherath (KrF) som kan bli den nye lederen i helse- og sosialutvalget.

Han tar forbehold om at saken ennå ikke er behandlet i KrFs gruppe.

— Det er snakk om å avhjelpe et akutt behov. Vi er en stor by og vi ser også at det er mange private initiativ for å ta godt imot flyktningene. Det vil være en stor fordel når vi skal ta imot denne gruppa.

Sterk økning

Asylsøkerne vil komme i tillegg til de flyktningene som kommunen har sagt ja til å bosette. Dette er flyktninger som allerede har fått oppholdstillatelse.

— Det er viktig for oss å få en ramme for hvor mange flyktninger vi kan ta imot. Vi har tatt imot mange tidligere også, så vi er ikke ukjente med hva det innebærer, sier Dehli.

Et asylmottak vil by på utfordringer. Det vet vi godt fra andre steder i landet.

Hun utelukker ikke at det kan bli enda flere enn de til sammen 360 plassene som nå kan komme.

— Det kan bli mer. Vi har ikke laget noen sak på det, men vi må tenke gjennom hva vi gjør hvis vi får en stor flyktningboom, sier

Kan ikke si nei

Hvis politikerne sier ja, kommer Kristiansand til å søke på UDIs anbud om drift av asylmottak. Det samme kommer flere andre private aktører til å gjøre. De kan opprette asylmottak uten politikernes godkjenning.

Det er likevel mulig å lage hindringer for asylmottak, siden bygninger ofte må omreguleres. Da kan politikerne si nei.

Frp mener politikerne må prøve å stanse planene både om kommunale og private mottak.

— Et asylmottak vil by på utfordringer. Det vet vi godt fra andre steder i landet, så dette er ikke noe vi vil berede grunnen for, sier gruppeleder Stian Storbukås.

I dagens asylmottak bor asylsøkerne på flere forskjellige steder i Kristiansand.