foto
husgave00004.jpg Foto: Kjartan Bjelland
foto
husgave00002.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg fik veldig mange søte meldinger etter jeg la ut annonsen på Finn.no

Natt til fredag la Maryam Dehghan Zaklaki ut en annonse på Finn.no: «Bopel til flyktninger som ikke får plass i mottak», var tittelen på annonsen.

Zaklaki utdyper overfor Fædrelandsvennen at hun tok sikte på å låne ut store deler av huset. Stuen hadde hun planer om å bygge om til soverom for opptil ti flyktninger som Utlendingsdirektoratet, UDI, ikke har kapasitet til å huse.

foto
Maryam Dehghan Zaklaki åpner opp huset for flyktninger og oppfordrer andre til å gjøre det samme. Foto: Kjartan Bjelland

Det er en herskapelig villa på Lund i Kristiansand hun ønsker å låne ut. Stuen bærer preg av høye tak og man kikker ut på en stor hagen, som omkranser boligen liggende trygt plassert i en rolig sidegate noen hundre meter fra havet. For å kunne huse flyktninger ønsker hun blant annet å dele opp stuen til flere soverom.

Nektes å huse flyktninger

Etter først å ha fått positiv svar fra UDI, fikk hun noen timer senere kontrabeskjed.

— Vi setter stor pris på at du har lyst til å hjelpe med innkvarteringen til flyktninger som kommer til Norge, skriver Benjamin Strandquist i UDI i en e-post til Zaklaki.

En av flere utfordringer UDI nevner, handler om logistiske problemer.

— Vi jobber nå svært aktivt med å skaffe flere midlertidige mottaksplasser for asylsøkere. Vi må gjøre dette ved å finne steder som kan huse et større antall mennesker av gangen. Det er fordi vi må kunne gi informasjon om asylprosessen, sikre utbetalinger. Ved å ha mindre grupper samlet på flere steder blir logistikken i dette arbeidet svært vanskelig, og derfor må vi dessverre takke nei til tilbud om innkvartering i private hjem, skriver Strandquist.

- Blir deprimert.

Zaklaki sliter med å forstå begrunnelsen til UDI.

— Jeg blir nesten deprimert av det nye svaret jeg har fått. Jeg fikk skikkelig klump i halsen. Jeg tenker at de har forlatt et hjem og trenger et sted å bo samtidig som de føler seg velkomne. De må til et hjem. Kan jeg tilby det, så bør UDI ta i mot tilbudet, sier Zaklaki.

Jeg har ikke mulighet til å reise til Hellas og har heller ikke økonomi til å støtte på den måten, men jeg har dette huset.

— Jeg skjønner det de skriver, men samtidig skjønner jeg ikke hvor mye info de må gi om prosessen og hvor mye kapasitet det vil ta å kjøre ut for å gi det hos meg.

Hun sier at det å låne ut huset er hennes måte å hjelpe flyktningene på.

— Jeg har ikke mulighet til å reise til Hellas og har heller ikke økonomi til å støtte på den måten, men jeg har dette huset, sier Zaklaki.

Tre år

Fredag uttalte UDI-direktør Frode Forfang at det nå kommer godt over 100 asylsøkere kommer til Norge hver dag. August hadde det høyeste tallet asylsøkere for en enkeltmåned siden Bosnia-krigen på 1990-tallet. UDI sier at de nå venter mellom 14.000 og 16.000 asylsøkere til Norge i løpet av året, ifølge Aftenposten. Samme avis har tidligere meldt at UDI leter etter tomme bygninger og ledige tomter for å sette opp teltleire eller brakker i Oslo-området. Det skal ifølge UDI være nødplasser for å gi asylsøkere tak over hodet og for å avlaste ankomst-transittmottakene på kort tid.