På noen uker har flyktningkrisen gått fra å være rystende historier til å bli konkrete spørsmål om hvor mange hver enkelt kommune vil ta imot.

Evje og Hornnes kan få omsorgssenter for mindreårige asylsøkere i tillegg til vanlig asylmottak.

— Vi ser at dette er en ufattelig tragedie. Samtidig er det åpenbart at med de mengdene som nå kommer, blir dette også en utfordring for kommunene, sier ordfører Bjørn Ropstad (KrF).

Mandag møtes formannskapet i forbindelse med valget. Da kommer Ropstad til å ta opp hvordan de håndterer henvendelsene de har fått. Han sendte ut saken til lokalpolitikerne like før helga.

Ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad (KrF), er en av lokalpolitikerne som må håndtere konsekvensene av flyktningkrisen i Europa. På selve valgdagen vil han ta opp behovet for asylmottak på Evjemoen med formannskapet. Foto: Frode Lindblom

Mottak

Evje og Hornnes er et av stedene i Agder der det jobbes med planer om asylmottak.

— Vi har forholdt oss positive til situasjonen. Hvis politikerne ønsker det, er det mulig å opprette plasser for asylsøkere på Evjemoen, sier Kjell Rune Nakkestad, styreleder i Evjemoen Næringspark.

Det kommunalt eide selskapet eier den tidligere militærleiren og jobber langs to spor:

• De har fått en henvendelse fra en aktør som ønsker å opprette et omsorgssenter, det vil si et mottak for barn under 15 år. Sannsynligvis mellom 12 og 15 plasser.

• Selskapet har også mulighet til å klargjøre 150 ordinære plasser innen kort tid. Disse kan enten drives av næringsselskapet selv eller av en annen aktør som leier.

Planer

I tillegg til Evjemoen Næringspark, har Fædrelandsvennen snakket med tre andre aktører som driver asylmottak. Alle jobber med planer som kan bety flere plasser, men de vil ikke si hvor de kommer.

I Evje og Hornnes blir det politikerne som må ta beslutningen.

— Vi har sett på hvilke muligheter som finnes og sagt at dette er vi i stand til å få til. Uansett er det kommunen som må avgjøre. Det er de som skal levere tjenestene som trengs, sier Nakkestad..

Jobber hardt

UDI har sendt et brev der de forbereder kommunene på 1500 nye asylsøkere i regionen (Agder, Telemark og Vestfold). Stiftelsen Sana driver mottak på Birkeland og Lillesand i tillegg til flere på Østlandet og Rogaland.

— Vi jobber for harde livet med å levere inn anbud. Både på mottak for enslige mindreårige og mottak med ordinære plasser, sier styreleder Arve Danielsen.

Selskapet Tokla AS driver mottak i Bygland, Lyngdal og Lista. Styreleder Torrey Klavenes Nørsett sier de vurderer to-tre prosjekter i regionen, men vil ikke gå ut med hvilke før de har snakket med kommunene.

Arve Danielsen vil heller ikke ut med hvilke steder de vurderer. Men han er forberedt på at sympatien med asylsøkerne avtar når folk får høre at de får dem i nabolaget.

— Det er ofte slik at når det kommer noe man ikke kjenner til, blir folk skeptiske. Men vår erfaring er at det ofte snur når det er blitt etablert. Vi har veldig gode erfaringer der vi driver i dag.

Flere

Kommunene får ikke bare flere asylsøkere. De må også bosette flere av de som allerede har fått opphold. Det gjelder også i Kristiansand.

— Vi forbereder en sak på dette, men vi har ennå ikke landet ned på en anbefaling ennå, sier helse- og sosialdirektør Wenche Pedersen Dehli.

Kristiansand kommune driver sitt eget mottak med 200 beboere. Ifølge leder Birgith Ness vil det være opp til politikerne å avgjøre om de vil utvide.

Vanskelig

I Evje og Hornnes synes Bjørn Ropstad det er enklere å si ja til plassene for mindreårige enn de 150 ordinære plassene.

— Når det gjelder de ordinære plassene, må vi bruke mer tid på å se hva dette innebærer for kommunen. Dette betyr en utfordring både når det gjelder helse, utdanning og andre tjenester som kommunen må levere, sier Ropstad.

7500 asylsøkere

Første uka i september kom det 753 asylsøkere til Norge. UDI jobber derfor med å få opprettet 7500 ekstra plasser på landsbasis.

— Dette handler om at vi tror at det også kan komme mellom 500-700 de kommende ukene. Det er en viss fleksibilitet i dag, men vi kan ikke håndtere dette mer enn noen få dager, sier Tormod Stavenes, direktør i UDI region sør.

Politikerne godkjenner hvor mange flyktninger som bosettes, men de kan ikke hindre at det blir etablert et asylmottak.

Vekst

Imdi har allerede bedt kommunene bosette flere. Kristiansand kan komme til å bosette 900 på fire år. Anmodningen ble gitt før den voldsomme veksten startet, men Imdi har ikke planer om å oppjustere tallene.

— Det er mange kommuner som ikke har behandlet vår anmodning, og vi vet derfor ikke hvor mange som vil bli bosatt, sier Grethe Haugøy, assisterende regiondirektør i Imdi.