— Med tanke på de grusomme bildene vi har sett av barn som ligge døde på stranden er det ikke rart at folk er positive til å bosette flere flyktninger, sier Madelen Vibeto.

Slik svarte innbyggere i Vest-Agder på meningsmålingen som Respons har gjennomført for Fædrelandsvennen. Foto: Trond Heitmann

Studievenninnen Margrethe Skærum ved UiA mener også at det er riktig å si ja til økt bosetning av flyktninger i Norge.Meningsmålingen som Respons har utført for Fædrelandsvennen i perioden 2. til 8. september viser at 57 prosent av kristiansanderne mener kommunen bør bosette flere flyktninger enn i dag. Til sammen svarte 80 prosent av kristiansanderne at kommunen enten bør ta imot flere eller like mange flyktninger som i dag.

Rørt varaordfører

— Jeg blir varm i hjertet når jeg hører at en så stor andel av byens befolkning er positive til å bosette flere flyktninger. Med tanke på at Kristiansand sett i forhold til folketallet de siste åtte årene har bosatt tre ganger så mange flyktninger som Oslo og Stavanger, er det raust av våre innbyggere å være så positive til å ta imot enda flere, sier ordførerkandidat Jørgen H. Kristiansen (KrF).

Det er flere som mener at kommunen deres bør ta imot like mange flyktninger som tidligere, enn det er som mener at antallet bør reduseres. 23 prosent av kristiansanderne mener kommunen deres bør ta imot like mange flyktninger som i dag, 11 prosent vil ta imot færre mens ni prosent av de spurte er usikre.

For hele Vest-Agder er det 54 prosent som mener at kommunen deres bør ta imot flere flyktninger, mens tilsvarende tall for Aust-Agder er 53 prosent. Dermed ser det ut som om kristiansanderne er noe mer positive til å ta imot flere flyktninger enn innbyggerne ellers i landsdelen.

Menn mer skeptiske

Det er også en forskjell når det gjelder kvinner og menn. I Vest-Agder sier 59 prosent av kvinnene ja til flere flyktninger i sin kommune, mens bare 47 prosent av de spurte mennene er positive til dette. Tilsvarende tall for Aust-Agder er 58 prosent blant kvinnene og 49 prosent blant mennene.

Aldersforskjeller

I Vest-Agder er det størst vilje til å ta imot flere flyktninger blant de spurte i aldersgruppen 30-44 år (58 prosent) og minst vilje blant de spurte i alderen 45-59 år (50 prosent). I Aust-Agder er det mindre forskjeller mellom de ulike aldersgruppene.

Stor skepsis i Frp

Frp-velgere på Sørlandet ser generelt ut til å være vesentlig mer skeptiske til å ta imot flere flyktninger enn befolkningen som helhet. Bare henholdsvis 13 og 7 prosent av Frp-velgerne i Aust- og Vest-Agder mener at deres kommune bør ta imot flere flyktninger. Over halvparten (51 prosent) av Frp-velgerne i Vest-Agder mener at kommunen sin bør ta imot færre flyktninger enn tidligere.

Fremskrittpartiet i Kristiansand har ved flere anledninger vært negativ til å bosette så mange flyktninger. Partiets ordførerkandidat er ikke bekymret over at dette ikke ser ut til å være i tråd med det store flertallet av byens innbyggere.

Frp-leder tilfreds

— Vi har ment dette i flere år. Jeg er tilfreds med å registrere at våre velgere er enige med partiet på dette området. For de som er av en annen oppfatning er det jo flere andre partier å stemme på, sier Storbukås.

Over 80 prosent av KrF-velgerne i begge fylkene ser gjerne at kommunen deres tar imot flere flyktninger.