— Situasjonen er nå en helt annen enn da vi ble bedt om å bosette 230 flyktninger i 2016. Vi står nå overfor den verste flyktningkatastrofen siden 2. verdenskrig. Som Norges 5. største by bør vi gå foran og vise vei. Sett opp mot at mennesker dør, så vil kommunenes utfordringer med å finne boliger og lignende være ubetydelige, sier Ivar Bergundhaugen, som er Venstres listetopp i Kristiansand.

- Mot bedre vitende

Fremskrittspartiets Stian Storbukås sier at Bergundhaugen må besinne seg, og mener at han snakker mot bedre vitende.

— Det er greit å lytte til hjertet, men en må ikke koble ut hodet. Fremskrittspartiet vil aldri være med på en budkrig om hvem som vil ta imot flest flyktninger. Det første Venstre bør gjøre er å fortelle hvilke velferdsgoder de mener en dobling av antall flyktninger skal gå ut over. Et slikt vedtak vil koste kommunen mange millioner kroner, sier Storbukås.

Ikke avvisende

Arbeiderpartiets Mette Gundersen sier hennes parti vil være åpne for å se på antall flyktninger som kommunen kan bosette på nytt.

— Jeg ønsker debatten som Venstre reiser velkommen. Vi står overfor en helt ekstraordinær situasjon, sier hun.

Vil være raus

— Kristiansand har de siste åtte årene bosatt dobbelt så mange flyktninger som landsgjennomsnittet. Jeg synes kommunen fortsatt skal være raus, men vil ikke binde opp partiet til noe tall. Vi bør også forholde oss til hva IMDI ber oss om, sier Jørgen Kristiansen (KrF).

Høyres Harald Furre sier Kristiansand bør ta imot sin rettmissige andel, men mener det blir mer ryddig å forholde seg til det antall som direktoratet ber kommunen om å bosette.