Flyktninger har tatt beina fatt i Danmark

En stor gruppe flyktninger har tatt beina fatt og er nå på vei nordover gjennom Danmark i retning Sverige. Mange av dem sier at de har familier i Norge.

Publisert: Publisert:

Flere av flyktningene som er på vei langs motorveien fra Rødby til København, sier at de har slektninger i Norge. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Flyktningene befinner seg nå på motorveien utenfor Rødby og går i retning av København, men de legger ikke skjul på at det er Sverige som er målet.

Ifølge Politikens journalist på stedet roper flyktningene «Malmö, Malmö» og de følges nå tett av dansk politi. Flere av dem bærer også plakater med teksten «Sverige».

Mange av flyktningene forteller at de har familier i Norge, Finland og Sverige og sier at det er derfor at de ikke vil bli værende i Danmark, skriver den danske avisen.

Vil bli stanset

Politiet opplyser å ha situasjonen under kontroll og sier at flyktningene vil bli returnert til Rødby der de ble innlosjert på et hotell etter å ha ankommet med ferje fra Tyskland søndag kveld.

Av de 230 som kom med ferja, har 166 avstått fra å søke asyl i Danmark. Flyktningene sier at de vil videre og søke asyl i andre land, noe de i henhold til Dublin-konvensjonen ikke har anledning til.

– De har en oppfatning av at de selv kan bestemme hvor de skal, men dette skal vi bringe under kontroll. De skal tilbake til den saksbehandlingen som vi er i ferd med, sier politiinspektør Kim Kliver.

Skrik og spetakkel

Politikens journalist på stedet beskriver stemningen blant flyktningene på motorveien som hektisk, men god.

– Barna blir båret på mødrenes skuldre, og selv om det er hektisk har jeg ikke sett noen av dem gråte. Barna er vant til rop og skrik og spetakkel, lyder hans rapport.

Det er om lag 160 kilometer fra Rødby til København.

– De vet at loven sier at de må registreres og derfor håper de å kunne ta seg hele veien til Sverige. De stiller seg helt uforstående til at de er her nå, skriver Politikens utsendte.

Flere med ferje

Rundt 100 flyktninger ankom mandag også Danmark med tog fra Tyskland. Dansk politi brukte pepperspray mot en mann da det oppsto trengsel i forbindelse med identitetskontroll.

Flere kom også med ferje fra Tyskland til Rødby, men det er uklart hvor mange det er snakk om.

– Det er kommet en ferje med et antall flyktninger og asylsøkere om bord, og de tar vi hånd om på samme måte som i går, sier Kliver.

Dansk politi holdt mandag ettermiddag tilbake et tog i Rødby, som skulle ha gått til København. Det er ikke kjent hvor mange flyktninger som befinner seg om bord.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.