— Vi har alltid hatt en god dialog med Kristiansand kommune når det gjelder bosetting av flyktninger, forteller regiondirektør Ingrid Sætre i Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) til Fædrelandsvennen.

Hun forteller at over tid har Kristiansand ligget i toppen når det gjelder bosettingsvilje.

Ingrid Sætre, regiondirektør Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI). Foto: IMDI/pressebilder

— Kristiansand har sagt ja til alt vi har spurt de om, sier Sætre.I fjor bosatte kommunen 200 flyktninger. I løpet av 2015 har Kristiansand sagt ja til å bosette 180 flyktninger.

Kan få 50.000 per flykting

I sommer sendte IMDi en anmodning til kommunen om å bosette ytterligere 30 flyktinger. Det skal avgjøres politisk i slutten av september.

— Vi tilbyr kommunen 50.000 kroner per flyktning, av de 30 ekstra, som kommunen bosetter i løpet av året, sier regiondirektøren.

Pengene skal være en gulrot for kommunene som ønsker å åpne opp for flere.

Ikke nok til å møte behovet

Fra UDI får Fædrelandsvennen opplyst at det er rundt 5000 asylsøkere som har fått godkjent asylsøknaden, og som venter på et sted å bo.

Ifølge presserådgiver Therese Bergwitz-Larsen i UDI oppleves situasjonen som utfordrende.

Selv om mange kommuner bosetter flere flyktninger enn tidligere, er det ikke nok til å møte behovet.

— Selv om mange kommuner bosetter flere flyktninger enn tidligere, er det ikke nok til å møte behovet, sier Bergwitz-Larsen til Fædrelandsvennen.

Det fører til at de 5000 som allerede venter, tar opp plass som UDI gjerne vil bruke på å huse nye flyktninger.

Nytt nettsted skal hjelpe

Asylsøkere har fått mat fra frivillige utenfor politiets utlendingsenhet på Tøyen. Her må de registreres. Foto: Roald, Berit

Et nytt nettsted, der folk som har ledig husrom kan registrere seg, roses av UDI.— Det vil frigjøre kapasitet i asylmottakene. Det vil gjøre det lettere og raskere for oss å finne tak over hodet til alle de nyankomne asylsøkere i Norge, sier assisterende direktør i UDI Birgitte Lange til NTB.

Nektet av UDI

I helgen kunne Fædrelandsvennen fortelle om Maryam Dehgan Zaklaki, som ønsket å tilby husrom for flyktinger, men ble nektet av UDI.

— Selv om jeg kunne forstå argumentasjonen til UDI, så er det frustrerende og ikke kunne hjelpe, sier Zaklaki,

Elisabeth Engemyr, leder for Nav Kristiansand. Foto: Tore André Baardsen

UDI begrunnet avslaget med at de var avhengig av å ha flyktingene samlet, slik at registreringene og deling av informasjon gikk raskt.Zaklaki synes det er kreativt og bra at det nå ser ut som at det i større grad blir åpnet opp for private å hjelpe.

— Det er bra at ting blir gjort, sier hun.

Etter at reportasjen sto på trykk i Fædrelandsvennen har hun fått mange henvendelser av personer som både støtter henne og selv ønsker å stille husrom til disposisjon.

Må kanskje tenke nytt

Leder for Nav i Kristiansand, Elisabeth Engemyr, synes det er flott at folk viser engasjement. Hun påpeker likevel at det er en stor jobb å bosette flyktinger.

Vi vet fortsatt ikke omfanget av det som skjer i Europa. Kanskje må vi tenkte ut noe helt nytt.

— Vi vet fortsatt ikke omfanget av det som skjer i Europa. Kanskje må vi tenkte ut noe helt nytt, sier hun.

Engemyr har også fått med seg at flere private viser engasjement og vil hjelpe.

— Jeg synes det er bra at folk vil hjelpe. Men vi er uansett avhengig av å ha en viss kontroll, sier Engemyr, og tilføyer:

— VI har alltid greid å finne tak over hodet til de flyktingene som kommer hit, men det ikke er noe i veien for at de kan bo hos privatpersoner om det blir behov.