Malin Berås og hesten Limerick fra et løp på Leangen i 2012. Foto: Ruth J. Auran

— Det at vi skal ri i bikini er ikke et tema for meg. Det kommer aldri i verden til å skje, sier Malin Berås til Fædrelandsvennen.

For å skape mer blest rundt kvinnelig ryttersport, oppfordres kvinnene til å ta av seg klærne, hevder Berås.

Etter at Nettavisen omtalte saken tirsdag har reaksjonene ikke latt vente på seg. 25-åringen sier hun har fått mye positiv respons.

Hun blir verken sint eller lei seg av kommentarene om at bikini er veien å gå, men tror kanskje andre kan ta det mer innover seg enn hva hun gjør.

Mannsdominert

— Jeg ler bare, og tar meg ikke veldig nær av det som sies. Jeg vil bare at sporten skal komme fremst. Det er en mannsdominert sport, jeg synes det skal være mer fokus på kvinnene, som er på veldig likt nivå med mennene, sier Berås.

Malin Berås og hesten Limerick fra et løp på Leangen i 2012. Foto: Ruth J. Auran

Berås har valgt å svare på oppfordringen ved å legge ut lettkledde bilder av seg selv på bloggen sin. Med bildene av Kristiansand-jenta følger en bildetekst: ”Vil du ha det slik?", samt et innlegg kalt "baksiden av medaljen".— Det har selvfølgelig vært misforståelser der, men jeg la til en lengre tekst som forklarte bildet, og etter å ha lest den forstår mange hvorfor jeg la ut bildet, sier hun.

— Men du forstår at folk reagerer på et slikt bilde i denne debatten?

— Ja, jeg forstår at man stusser litt, og lurer på hva dette er. Men jeg var nesten nødt til å gjøre det slik for å få fokus på saken.

Like god som gutta

Hestemiljøet er veldig mannsdominert, sier hun, men mener det hører til sjeldenhetene med sjåvinistiske kommentarer.

Nå håper hun oppmerksomheten i kjølvannet av denne saken vil bidra til at jentene blir lagt merke til i hestesporten.

— Jeg tror jentene må på slippet lettere til i store løp. Det gir oss en sjanse til å bevise hva vi er gode for. Det finnes mange dyktige jenter der ute som er like gode som menn, mener hun.

Generalsekretær Rune Gustavsen i Det Norske Travselskap gir støtte til Berås.

— Vi ønsker at det skal være mest mulig fokus på hestene og rytterne som ekvipasje. Vi er enige i spørsmålet om kjønnsdeling, men hun bruker virkemidler som for stå for hennes del, sier han til Nettavisen.

Berås bestemte seg for å begynne å blogge om livet som montérytter for å skape blest rundt kvinnelig ryttersport. Reaksjonene har vært positive.

Blogger om sporten

— Jeg tar leserne med bak, og gir dem et innblikk i hva denne idrett egentlig er. Jeg var den første som begynte å blogge om sporten, og har fått mye god respons, sier hun.

25-åringen har tidligere innrømmet at en modellkarriere er nesten like forlokkende som en rytterkarriere.

— Jeg ville nok ikke ofret hestekarrieren med mindre Victoria's Secret kom med et forlokkende tilbud. Men jeg kunne godt tenkt meg å ta noen modelloppdrag igjen. Det hender at forskjellige fotografer ringer og vil ha meg til å stille opp. Jeg tar ikke oppdrag som virker useriøse. Men hvis magasinet FHM ringer og sier de ville ha meg på forsiden, så sier jeg ikke nei, sa Berås til Fædrelandsvennen i 2012.