KRISTIANSAND: — Jeg har kjørt på Solvalla mange ganger, men jeg har aldri vunnet et løp der. Jeg har reist ned med gode hester før, men nå har jeg virkelig topphester med meg. Sjansen for å vinne nå, spesielt med Tekno Odin, er virkelig til stede, sier Tjomsland til Fædrelandsvennen.

Elitloppet på Solvalla er årets største travhelg i Europa, og arrangøren venter over 50.000 besøkende på to dager ved banen i Stockholm.

— Jeg gleder meg. Det blir et enormt trykk der nede når man hører jubelbruset. Det blir 17. mai ganger fem, humrer Tjomsland.

Store pengepremier

Den meritterte treneren har med seg fire hester til Sverige. Tekno Odin er kanskje verdens beste kaldblodshest, og blir den store favoritten søndag. 300.000 kroner venter vinneren i kaldblodsløpet.

— Han slo akkurat de samme hestene han skal møte i Sverige i det sprintløpet han var ute i på Bjerke for halvannen uke siden. Med lignende prestasjoner, og uten uhell, så er sjansene ganske store, sier Tjomsland, og legger til at hans egen hest, Vestpol Faksen, blir den største utfordreren.

— Broren min Vidar skal kjøre den. Hesten holder superform om dagen, sier Tjomsland.

Søgne-mannen har også store forhåpninger til hesten Non Stop Sas. Den har allerede kjørt inn 600.000 kroner på 11 løp i år.

— Den skal ut i et løp som heter Harpers Hanovers løp, og det er Skandinavias tøffeste stayerløp. Det går over 3000 meter, og har 500.000 kroner i førstepremie. Han møter knallhard motstand, men har hatt såpass stor utvikling at vi har en ambisjon blant de seks-sju beste, sier Tjomsland.

Tilbake fra skade

Malin Berås skal i aksjon med hesten Limerick søndag.

— Vi hadde planer om å delta i fjor, men da valgte jeg ikke å stille. Men nå skal han være godt forberedt. Formen hans virker å være kanonbra, sier Berås før debuten i Elitloppet.

Limerick er nettopp tilbake i løp igjen etter å ha vært ute med en alvorlig skade.

— Han var ute i ni måneder. Han hadde en alvorlig gaffelbåndskade (sene i beinet, red.anm.). Det er ti prosent som blir bra, sier Berås.

— Det høres ut som en karrieretruende skade?

— Ja, det er det. Hvis han slår det opp igjen, er sjansen liten for at han kan gå løp igjen, sier Berås.

Sørlandet stiller mannsterke i Sverige. Foruten hestene til Tjomsland og Berås, stiller Moe Brage fra Gjerstad og Nougat Ås, som er eid av sørlendingen Trond Willy Wilhelmsen.