Sverige sikret EM-gull i årets U21-EM i Tsjekkia da de tirsdag kveld slo Portugal etter en høydramatisk straffekonk.

Etter 120 målløse minutter ble alt avgjort i løpet av ti straffespark. Og der ble Sveriges keeper Patrick Carlgren den store helten med sine to redninger.

Sverige-yndlingen John Guidetti feiret med svenske fans i Praha etter U21-triumfen i går. Foto: NTB Scanpix

— Det er helt sykt, vi har skrevet svensk historie og vinner EM-gull. Jeg hadde en følelse at ballen skulle komme ditt, og jeg fikk rett, sa Carlgren til TV 4 etter bragden.

Hyllet av kongen og Zlatan

Sammen med kongen og statsministeren kastet også superstjernen Zlatan Ibrahimovic seg på hyllesten.

— Fantastisk. Mektig. Jeg finner ikke ord, meldte superstjernen i natt.

Norge var ikke blant de åtte lagene som var kvalifisert til årets U21-mesterskap. Men skrur vi klokken to år tilbake var Tor Ole Skulleruds gutter med på å sette farge på mesterskapet i Israel.

Norge tok til slutt bronse, etter å ha tapt semifinalen for gullvinner Spania.

Det norske U21-laget hadde suksess i U21-EM i 2013. Det ble bronse på Tor Ole Skulleruds lag. Foto: NTB Scanpix

Det etter 2-2 i åpningskampen mot Israel, 3-1-seier over England — som samtidig sendte Stuart Pearce sitt lag ut av turneringen, før den siste gruppespillskampen mot Italia endte 1-1.Semifinalen mot Spania endte med 3-0-tap. Men de norske spillerne hadde likevel grunn til å feire. Og det gjorde de ut i den lyse Tel Aviv-natten.

Tvilte på norsk proff-boom

Men hva skjedde etterpå? Ble mesterskapet, som følges av agenter, speidere og fotballfolk fra hele verden, den store døråpneren for de norske spillerne?

Agent Stig Lillejord sa til Aftenposten at han tvilte på en norsk flom av spillere til de store klubbene og ligaene etter turneringen:

De norske spillerne feiret med å kaste sin trener i bassenget på hotelltaket etter bronse i EM. Foto: NTB Scanpix

— Noen spillere på det norske laget vil nok kunne få oppleve å dra til utlandet i løpet av sommeren, men noen eksplosjon av norske spillere fra U21-laget vil vi nok ikke få. Det kommer nok ikke til å flomme ut spillere på kort sikt nå. Det er ingen automatikk i at selv om U21-laget gjør det bra så blir alle utenlandsproffer i store klubber i Europa etterpå, sa agenten den gang. *** Les hva Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås mener om U21-guttene fra 2013 lenger ned.**

Slik gikk det med U21-laget - to år etter EM-bronsen i Israel:

Arild Østbø, keeper:

Benkesliter i Viking. Sto én kamp i Israel. Spilte 2013-sesongen i 1. divisjon i Strømmen. Var førstevalg i Viking i 2014, men er reserve for Iven Austbø nå.

Ørjan Håskjold Nyland, keeper:

Overtok keeperplassen til Rune Jarstein på A-landslaget, og har vært et soleklart førstevalg i Molde lenge. Fikk sitt internasjonale gjennombrudd i Israel, men signerte først i dag for tyske Ingolstadt.

Gudmund Kongshavn, keeper:

Var førstekeeper i Vålerenga i EM-året, uten å overbevise Kjetil Rekdal & co. Lånt ut til Sarpsborg i fjor, men er nå i Tromsø. For tiden skadet. Spilte ikke i Israel.

Martin Linnes, back:

Bankers som høyreback i Molde, og fikk etter U21-EM sin debut på det norske A-landslaget høsten 2013. Har vært linket til utlandet, men er fortsatt i Norge.

Omar Elabdellaoui, back:

Har etablert seg som høyreback på Per-Mathias Høgmos A-landslag. Lånt ut fra Manchester City til Eintracht Braunschweig i 2013. Spiller nå for Olympiakos, som han signerte for i fjor sommer.

Stefan Strandberg, midtstopper:

Norges kaptein i Israel, og kom også på turneringens all star-lag. Det skulle imidlertid ta to år før han fikk sjansen i utlandet. Forlater Rosenborg til fordel for russiske FC Krasnodar i sommer.

Thomas Rogne, midtstopper:

Var i skotske Celtic i tre og et halvt år, men forlot klubben gratis etter U21-EM sommeren 2013. Dro videre til Wigan. Signerte i vår for IFK Göteborg i Sverige.

Fredrik Semb Berge, midtstopper:

Var strålende i Odd, og viktig for U21-laget i Israel. Forlot Skien til fordel for danske Brøndby i fjor sommer. Er nå lånt ut til Molde, hvor det er blitt lite spilletid.

Vegar Eggen Hedenstad, back:

Var proff i tyske Freiburg da Norge dro til Israel for å spille EM. Slitt mye med skader. Ble i fjor lånt ut til Eintracht Braunschweig. Venter fortsatt på det store gjennombruddet i landslagssammenheng.

Markus Henriksen, midtbane:

Ble egentlig vraket til EM, men hentet inn grunnet forfall fra Alexander Groven. Spilte på A-landslaget, men sluttet seg til troppen etter A-landslagets kamp mot Albania i VM-kvalik. Spiller i AZ i Nederland og gjør sine saker meget bra.

Magnus Wolff Eikrem, midtbane:

Hadde returnert til Molde etter Manchester United-tiden. Signerte for nederlandske Heerenveen etter U21-EM, før han januar i fjor ble hentet til Cardiff av Ole Gunnar Solskjær. Det ble ingen suksess. Spiller nå i Åge Hareides Malmö FF.

Anders Konradsen, midtbane:

Gikk til franske Rennes fra Strømsgodset for 15 millioner kroner i januar 2013, og har siden spilt der. Fikk sin A-landslagsdebut allerede senhøsten 2012. Harmeet Singh, midtbane:

Gikk til nederlandske Feyenoord sommeren 2012, men slet med lite spilletid. Ble med til EM som en kontinuitetsbærer, og sikret 2-2 i Norges åpningskamp. Gikk til Molde før fjorårssesongen.

Stefan Johansen, midtbane:

Dominerte i perioder stort i hjemlig liga, og ble seriemester med Strømsgodset i 2013. Måtte vente til januar 2014 før han fikk sjansen i utlandet. Gikk til Celtic, hvor han storspiller. Kåret til Årets spiller der denne sesongen.

Håvard Nordtveit, forsvar/Midtbane:

Spilte A-landslagskamp før han sluttet seg til U21-troppen. Var allerede proff i tyske Borussia Mönchengladbach, og har vært etablert på det norske A-landslaget lenge.

Abdisalam Ibrahim, midtbane:

Lånt ut til Godset fra Manchester City i EM-året 2013 - hvor han ble seriemester, men ble senere løst fra kontrakten med City. Er nå i Olympiakos, men linkes til en overgang til Bournemouth eller Watford i sommer.

Joshua King, angrep:

Manchester United-unggutten var innom flere klubber før han signerte for Blackburn januar 2013. Spilte mye kant, men spiss for Norge. Spiller Premier League for Bournemouth fra og med kommende sesong.

Flamur Kastrati, midtbane/angrep:

Var proff i tyske Erzgebirge Aue under EM, men signerte for Strømsgodset i august samme år. Spilte én god omgang i Israel, og ble senere samme år seriemester med Godset.

Marcus Pedersen, angrep:

En viktig mann for Norge i EM. Kalt ledestjerne av Norges trener. Spilte 2012/2013-sesongen i Odense, før han etter EM ble lånt ut fra Vitesse til Barnsley. Spiller nå 1. divisjonsfotball i Brann.

Håvard Nielsen, angrep:

Oslo-gutten ble proff i østerrikske Red Bull Salzburg året før EM. Etter mesterskapet ble han lånt ut til "norske" Eintracht Braunschweig. Har etablert seg som en del av den norske A-landslagstroppen.

Yann-Erik de Lanlay, midtbane/angrep:

Kantspiller i Viking i Stavanger, slik han har vært i mange år. Ålreit spiller på et ålreit klubblag. Ingen stor hit i Israel.

Jo Inge Berget, angrep:

Spilte i Molde under Solskjær, og gjorde sine saker bra der. Så bra at han i januar 2014 ble tatt med til Cardiff av samme manager. Det ble fiasko. Lånt ut til Celtic, før han signerte for Malmö FF i januar i år.

Valon Berisha, midtbane/angrep:

Var proff i Red Bull Salzburg i 2013, og sluttet seg til den norske U21-troppen etter A-landslagets kamp mot Albania. Slitt med skader, er i vannskorpen til A-landslaget.

- Noen tok kloke valg

Lars Tjærnås mener klubbvalg og kloke medhjelpere avgjør for om denne generasjonen spillere kan innfri forventningene mange hadde til dem etter U21-mesterskapet.

— Oversikten her viser at listen for å komme til en stor klubb i en stor liga ligger høyt. Der hele verden er markedet. Pengene klubbene kan bruke på spillere er enorme, og Norge er i dag mye mindre interessant for toppklubber i toppligaer enn for 15-20 år siden, sier Tjærnås.

Men legger til:

— Likevel er det noen av dem, som Stefan Johansen og Omar Elabdellaoui, som har tatt kloke klubbvalg og presterer godt der de er. Og det er ikke urealistisk at de kan havne i en av Europas topp fem-ligaer. Det samme gjelder også først og fremst Ørjan Håskjold Nyland, som trolig er alene om å kunne ta steget dit rett fra Tippeligaen.

Han påpeker at de færreste karrierer peker rett opp.

- Tenk sport før penger

— Thomas Rogne er et godt eksempel på det. Nesten avskiltet i Wigan, men storspiller i IFK Göteborg. Og kan spille seg i god posisjon til et godt klubbvalg senere igjen. Jeg mener hvis vi får ut tre til fem spillere til topp fem-ligaene, og de spiller regelmessig der, så har denne generasjonen innfridd og vel så det. I en så liten fotballnasjon som vår er vi avhengige av noen "gullgenerasjoner", og noen enkeltspillere som er unike. Slik Martin Ødegaard kan bli, sier Tjærnås.

Og ber spillernes agenter tenker på sport og riktig avgjørelser fremfor eurodelene.