TEL AVIV: Norge spiller i kveld for en finale i U21-EM i israel. På tribunene sitter speidere, agenter og representanter for noen av Europas aller største klubber.

Og flere har merket seg de norske spillerne.

Men selv om Norge er i semifinalen og blant annet har slått England 3-1 på veien, tviler fotballagent Stig Lillejord på at det vil bli en flom av nye norske utenlandsproffer etter EM.

— Noen spillere på det norske laget vil nok kunne få oppleve å dra til utlandet i løpet av sommeren, men noen eksplosjon av norske spillere fra U21-laget vil vi nok ikke få. Det kommer nok ikke til å flomme ut spillere på kort sikt nå. Det er ingen automatikk i at selv om U21-laget gjør det bra så blir alle utenlandsproffer i store klubber i Europa etterpå, sier Lillejord til Aftenposten.

Blitt speidet på i flere år

Fotballagenten har ingen av de 23 spillerne i U21-troppen i egen stall. Han sier klubbene og speiderne neppe blir overrasket over spillere som presterer bra i EM:

— Det er flere som har gjort seg bemerket i EM, også på Norge. Men det er ikke bare det som skjer her som betyr noe. Å prestere i EM mot god internasjonal motstand er mer en bekreftelse på det man har sett tidligere. En bekreftelse på de kvalitetene man har speidet på. Man må huske på at mange av disse spillerne har blitt speidet på i mange år allerede. Men det er et viktig utstillingsvindu, sier Lillejord.

Han får støtte av agentkollega Jack Karadas.

— Gode prestasjoner mot gode motstandere viser at U21-laget holder et hlyt internasjonalt nivå. Gjennom gode prestasjoner påvirker dette karrieren på en positiv måte og gjør at flere blir mer attraktive for gode internasjonale klubber, sier Karadas.

På det norske laget er det flere som har vist at de holder et høyt nivå og har et høyt potensial.

Het norsk trio

Aftenposten ber de trekke frem norske spillere som er hestet på overgangsmarkedet og er først i køen til å kunne få ny arbeidsgiver utenlands i sommer:

— Alle har jo sett Stefan Johansen og det han står for. I tillegg har Magnus Wolff Eikrem tatt store steg etter at han kom tilbake fra England. Han har fått masse tillit av Ole Gunnar Solskjær i Molde og har vørt god i EM. Og så har du Marcus Pedersen som har fått vist seg frem. Der har Vitesse en klassespiller, kanskje har de fått øynene opp for det nå i EM og ser hvilke kvaliteter Marcus har, sier Stig Lillejord.

Karadas, som er Pedersens agent, trekker frem disse fire som sine kandidater:

— Det vil overraske meg om ikke Stefan Strandberg, Stefan Johansen, Marcus Pedersen og Magnus Wolff Eikrem bytter klubber. Marcus Pedersen er i en god klubb allerede, men har gjort seg veldig attraktiv for klubbene i Europa og har vært et hett tema i Israel, sier Karadas, som selv var i Israel i begynnelsen av mesterskapet.

— Flere av de norske spillerne er i gode klubber allerede, og jeg antar at tre-fire hjemlige spillere vil kunne bytte kubb.

Magnus Wolff Eikrem har et lengre opphold i Manchester United bak seg. Men midtbanespilleren ble med Ole Gunnar Solskjær tilbake til Molde og har i perioder dominert der. Han bryr seg lite om agentenes liste.

— For å være helt ærlig så tenker jeg ikke så mye på at jeg nevnes der eller at det er folk her som ser på. Jeg har prøvd å ikke gjøre det mens EM pågår og kommer til å fortsette å ikke gjøre det mens vi er her.

- Det at du har vært ute og prøvd deg, er det grunnen til at du er så rolig på dette?

— Ja, det kan det kanskje være. Men jeg holder meg ganske rolig uansett. Jeg hopper uansett ikke på det første toget. Det er hyggelig å bli nevnt i slike sammenhenger, men det finnes sikkert de som synes jeg er drit dårlig også, så jeg bryr meg ikke så mye om det, sier Wolff Eikrem.

Byttehandel med Barcelona

- Er du het på overgangsmarkedet, Stefan Johansen?

— Ja. Derfor skal vi prøve å få til en byttehandel hvor Thiago går til Godset og jeg til Barcelona. Jeg tror Thiago kommer til å trives bra i Godset, så får vi se om jeg vil trives i Barcelona, sier vardø-gutten og ler.

— Men det er hyggelig å bli nevnt, selvfølgelig. Man har jo alltid drømt om utlandet. Men er det noen jeg skal høre noe slikt fra er det agenten min. Og der har jeg ikke hørt noe, så derfor tar jeg det som står i avisene med en klype salt, sier Johansen

For mange er det å komme til en stor klubb i utlandet selve drømmen som går i oppfyllelse. Lillejord ber de av spillerne som nå kan stå overfor ny klubb og ny postadresse om å bruke hodet og ikke kalkulatoren når kontrakten signeres:

— Det er ikke så mange av spillerne som spiller U21-EM for Norge som vil kunne gå rett inn og spille fast på en klubb i for eksempel Premier League. Derfor er det utrolig viktig at de som skal flytte på seg går til en klubb på riktig nivå. De har rett alder til å ta et mellomsteg i en litt mindre klubb i Tyskland, Nederland eller Frankrike, for så å være der to-tre år og utvikle seg videre og ta det neste steget. Så kan man se videre. Det er så viktig at vi tar bort mesteparten av den risikoen det er når vi sender noen ut, slik at de ikke kommer tilbake til Norge igjen med en gang. Det er liten hensikt i å flytte fra trygge rammer og spill i eliteserien til en benketilværelse i en annen liga, sier Lillejord.

- Hvilke kvaliteter ser klubbene etter?

— Spillere med gode ferdigheter; fart, teknikk, overblikk og gode i kombinasjonsspill, er kvaliteter som er ettertraktet. For å spille på et høyere nivå og i ettertraktede ligaer er dette kvaliteter som er nødvendig uansett posisjon man spiller i, sier Karadas.