FotballTippeliga 2010Strømsgodset v Brann 1:121.08.2010Foto: Morten Olsen, DigitalsportZsolt Korcsmar (21) trøster Birkir Sævarsson etter kampen - Brann
Nett. Viking-Vålerenga Foto: Anders Minge
Oslo 20110522.Streiken i tippeligaen er avblåst. Representant for NISO, JoachimWalltin, møtte pressen i Oslo søndag kveld.Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

— Vi er veldig fornøyde med utfallet på vegne av spillerne, og vi er glade for at vi har fått en løsning, sier NISO-leder Joachim Walltin.

Søndag kveld ble spillerorganisasjonen NISO og NHO enige om en løsning, og streiken blant de 95 NISO-organsierte spillerne i eliteserien er dermed avblåst.

Man har ikke kommet til en felles løsning rundt nøkkelpunktet om større frihet i valg av arbeidsutstyr som for eksempel skotøy, men partene er enige om at spillernes tillitsvalgte i hver klubb være med i prosessen. Likevel er det fortsatt klubbene som har det siste ordet i saken, opplyser Walltin til Aftenposten.no

— Vi har fått mye oppmerksomhet og forståelse for våre synspunkter, hevder NISO-lederen.

NHO Idretts forhandlingsleder Bjørn Tangnes betegner forhandlingene som vanskelige.

– Det har vært lange samtaler, men kommunikasjonen mellom partene er blitt mye bedre.

Nils Røine i klubbenes interesseorganisasjon Norsk Toppfotball forteller også om utfordringer:

-Det sier seg selv at det er vanskelig når det blir brudd hos Riksmeglingsmannen klokken fem om natten.

Spillerne fornøyde

— Det er positivt at løsninga kom etter så kort tid. Ingen av partene ville vært tjent med en lang prosess, sier Kristoffer Vatshaug som er tillitsvalgt i Molde og har sittet i forhandlingsutvalget til NISO.

Statistikksenter Premier League:

Fagforeninga til spillerne streiket først og fremst for retten til å velge eget skomerke, bedre oppsigelsesvern og minimum ei uke sommerferie.

Kravet om ferieuken er innfridd. I forhold til oppsiglesesvernet skal partene nå jobbe med å gå igjennom standardkontraktene sammen med Fotballforbundet.

De skal sørge for at oppsigelsesvernet blir ballansert, slik også arbeidsmiljøloven krever.

Hva ballansert innebærer, vet imidlertid partene fortsatt ikke.

Partene er også enige om at klubbene skal legge bedre tilrette for at spillerne kan kombinere idrett og utdannelse.

Det skal også jobbes for å samle seg om et merke på kampballene, som skal benyttes i alle kamper.

— Vi er også enige om at stillingsprosenten skal samsvare med faktisk arbeidstid, og ikke bli brukt for å regulere lønn.

— Vi hadde garantert ikke kommet så langt uten streik. For to uker siden var det ikke noe bevegelse i forhandlingene. Dette var viktig for utøverne, sier Walltin.

Glede i RBK

— Det er veldig bra at streiken er over igjen, sånn at vi kan spille fotball igjen, sier sportssjef i RBK Erik Hoftun til adressa.no søndag kveld.

— Det er det vi ønsker. Å spille fotball og ikke krangle. Vi kunne tåle at én runde er utsatt, men ikke særlig flere, understreker sportssjefen.

Hoftun hadde ennå ikke blitt informert om hva partene var blitt enige om, og ville dermed ikke snakke stort om utfallet av konflikten.

— Jeg vet ikke hva man er kommet overens om, så det kan jeg ikke kommentere, sier Hoftun.

Ikke informert

Branns kaptein Erik Mjelde visste veldig lite om saken, da bt.no var i kontakt med ham rett etter at nyheten ble kjent.

— Jeg så nettopp på Sporten at det var slutt. Jeg vet ikke noe om hvilke krav som er innfridd og hva det enighet om, så det er vanskelig for meg å kommentere, sier han.