— Jeg ble invitert på lunsj da jeg kom til hotellet. Ute på terrassen satt Lance, manageren og advokaten hans. Vi spiste god mat og drakk rosévin. Langt der nede så vi Los Angeles. Da de andre takket for maten og gikk fra bordet, ble Lance og jeg sittende igjen og småprate. Vi kom inn på beskyldningene fra Tyler Hamilton da Lance helt uoppfordret innrømmet at han hadde dopet seg. «We all did it,» sa han, skriver Thor Hushovd i sin nye bok som kommer i bokhandelen i morgen.

Thor Hushovd og Lance Armstrong var venner. I boka Thor som kommer i bokhandelen i morgen skriver han om hvor god kamerat han var med den dopede syklisten.

En historie skriver seg fra mai 2011. Hushovd hadde nettopp brutt California rundt og satt i taxien på vei til flyplassen.

Så pep det i telefonen. Tekstmeldingen var fra Lance Armstrong.

«What’s up Buddy?», skrev amerikaneren. «Kom til Hollywood og ha det litt gøy i helgen», skrev Armstrong.

Thor snudde. Han endret flybilletten, dro til Hollywood og ble der sammen med Lance Armstrong gjennom helgen.

Der innrømmet Armstrong dopingbruk.

— Jeg trodde ikke det jeg hørte. Han satt der og sa rett ut at han brukte dop! Han bekreftet det Hamilton og senere mange med ham skulle fortelle: At Lance Armstrong ikke vant som ren utøver. Alle seirene i Tour de France var vunnet på juks.

— Mulig han merket at jeg ble overrasket og paff, for han så på meg, trakk på skuldrene og sa: «Thor, alle doper seg.»

— Dopinginnrømmelsen kom helt uventet på meg. Men det virket på ham som om det ikke var noen stor sak, at det ikke var noe spesielt at han satt der og fortalte meg dette. På det tidspunktet hadde det kommet ut så mye at jeg ikke lenger stolte på Lance slik jeg gjorde i begynnelsen av min karriere. Jeg trodde ikke lenger at han vant som ren idrettsutøver.

Massivt press

I januar 20013 innrømmet den tidligere amerikanske helten at han hadde dopet seg gjennom hele sin utrolige sykkelkarriere. I et intervju med Oprah Winfrey fortalte ham om omfattende bruk av EPO, bloddoping, kortison, veksthormoner og testosteron.

Armstrong la kortene på bordet etter et massivt press. En rekke tidligere lagkamerater fortalte om dopingbruk i Armstrongs lag og FBI etterforsket saken.

Armstrong vant VM i Oslo i 1993, fikk kreft og kjempet seg tilbake til å vinne Tour de France sju ganger. Etter et comeback i 2009 raknet det.

Armstrong ble utestengt for livstid etter dopingavsløringene og ble også fratatt sine største seirer.

I ettertid har Armstrongs tidligere lagkamerat og senere norsk landslagssjef, Steffen Kjærgaard også innrømmet doping. Forholdet mellom Kjærgaard og Hushovd har alltid virket anstrengt, både da de begge syklet på det norske landslaget og da Kjærgaard ble landslagsleder.

Mistet troverdighet

I forbindelse med dopinginnrømmelsene til Kjærgaard, mener Hushovd at hans tidligere konkurrent og sjef tok fra ham mye troverdighet.

— Jeg følte at min egen troverdighet var lik null der jeg satt foran hele det norske pressekorpset. Selv om det var Steffen Kjærgaards dopingbruk og innrømmelsene hans som var tema, følte jeg meg mistenkeliggjort. Og det er ikke rart at folk er mistenksomme. Jeg har jo drevet med samme idrett, jeg har vært mye bedre enn Steffen og slått ham i nesten alt. Hvorfor skulle folk tro på meg?, sier Hushovd i boka som er ført i pennen av Jostein Ravnaasen.

Hushovd peker på at alle dopere alltid nekter helt til de blir tvunget til å legge kortene på bordet. Det samme hadde Kjærgaard gjort.

Hushovd kritiserer også Antidoping Norges jakt på gamle dopingsyndere. Han vet ikke om det vil føre noe godt med seg at tidligere dopere står frem.

— Se medfarten Steffen fikk. Ut fra alt som ble sagt og skrevet, og omfanget på medieoppslagene, skulle man nesten tro mannen hadde drept noen. Det er ikke bra det han har gjort, det er ikke det jeg mener. Han har løyet og lurt mange, men han har ikke skadet andre enn seg selv og sporten. Det er så sterke holdninger mot doping i Norge at det får et voldsomt omfang når noen innrømmer å ha jukset. Steffen ble aldri tatt, han testet aldri positivt, men han innrømmet av egen fri vilje at han hadde jukset. Det fikk han gjennomgå for, mener Hushovd.

Han mener det er umulig å vinne kampen mot doping.

— Vi kommer aldri til å bli kvitt doping. Der det er penger og prestisje og makt, der vil du alltid finne det.