Mads Kaggestad (37) konkurrerte for første gang mot Thor Hushovd (36) som 14-åring. Et vennskap ble dannet, og siden har de to fulgt hverandre. På diverse landslag, i Ringerike og i Credit Agricole.

Klokken 15 i ettermiddag får Aftenposten boken om Thor Hushovd, Thor , ført i pennen av Hushovds fetter Jostein Ravnåsen. Det er knyttet store forventninger til hva Hushovd forteller fra sitt liv som profesjonell syklist i en sport som til tider har vært gjennomsyret av doping.

Måtte opprette ny tillit

— Jeg vet ikke så mye om boken. Men jeg forventer at han åpner opp noe mer enn han har gjort til nå. Nå er han ikke med i miljøet lenger, og nå tror jeg ikke han er redd for å si det som det er eller dele sine meninger om ting, sier Kaggestad til Aftenposten.

Da sønnen til TV 2s sykkelorakel Johan Kaggestad la opp som aktiv, hadde de to mindre kontakt.

— Jeg tror jeg har en plass i reisen hans. Jeg har vært med på litt. Så jeg blir nok nevnt. Jeg vet at det i hvert fall er et bilde av meg der. Jeg er spent på om det kommer frem noe jeg ikke vet fra før, sier han.

— Jeg var veldig tett på ham i mange år. Men da jeg ga meg fikk kontakten vår en litt annen form. Jeg måtte hele tiden passe på at vi snakket sammen som venner. Jeg kunne ikke ta med meg det vi snakket om videre. Vi måtte opprette en ny tillit, forklarer Kaggestad.

— En bok til inspirasjon

— Men jeg forventer en bok hvor han åpent forteller det han føler og tenker om hendelser, personer og sporten generelt.

- Er det viktig at Norges beste syklist gjennom tidene også forteller om skyggesiden av sporten når han først velger å gi ut bok?

— Det vil nok være en bok til inspirasjon i form av alt han har vært med på. En fantastisk reise. En idrettsmann i en idrett som vokste veldig mens han var aktiv. Han forlater sporten på vei opp sett med norske øyne. Men dette er en sport med mange kontroverser. Thor har vært i store lag, konkurrert mot mange ryttere som senere har blitt avslørt som dopingmisbrukere. Du har stillhetens lov, mektige ledere som skjuler mye grums, men hva som kommer frem vet jeg ikke, sier TV 2-eksperten.

— Det har jo kommet noen «teasere» som beskriver noen konflikter. Det er klart det er spennende. Man vil jo lese om intrigene også, det som har vært en belastning på veien. Ikke bare suksessen. Samtidig tror jeg Thor er oppriktig glad i sporten sin. Han er takknemlig for det sykkelsporten har gitt ham i form av opplevelser, status og økonomi. Økonomisk har det vært en hyggelig reise. Men han er nok bevisst på og helt sikkert til en viss grad bitter for det han er blitt snytt for underveis. Jeg tror ikke han føler at han skylder de personene noe i dag. Det blir spennende om han tar det med i boken, sier Kaggestad.