MANDAL: — Jeg vil vel ikke si at pasientsikkerheten er truet, men for de ansatte er belastningen svært stor, sier kommunalsjef for helse- og sosialtjenesten, Heidi Haven.

Følg FVN Mandal på Facebook!

I fjor måtte kommunen ut med 200.000 kroner til Sørlandets sykehus fordi det ikke var plass på sykehjemmet til pasienter sykehuset ville skrive ut. De måtte altså bli igjen på sykehuset, noe som koster pasientenes hjemkommuner 4000 kroner døgnet.

Til nabokommunene

Denne vinteren har Mandal kommune i tillegg måttet leie plass til eldre pasienter i Åseral og Lindesnes.

For de ansatte er belastningen svært stor

— For øyeblikket trenger vi ikke det lenger. Men kapasiteten på sykehjemmet må nå utvides for å få plass til flere pasientrom for å ta flere slike topper, sier Haven.

For å få det til, må en kortidsavdeling som ble lagt ned for et par år siden, gjenåpnes. Fløyen ble bygget om til kontorer, men blir nå gjort om til ni pasientrom igjen.

Rådmannen foreslår nå overfor bystyret å bruke 750.000 kroner for å reetablere avdelingen.

Skrives ut for tidlig

Nylig kom Riksrevisjonen med en rapport som konkluderte med at eldre pasienter skrives ut for tidlig fra sykehusene samtidig som mange kommuner ikke er forberedt på å ta dem imot.

Kommunalsjef Heidi Haven i et av kontorene på Mandal sykehjem som må bygges om til pasientrom. På sykehjemmet er det fylt til siste seng av pasienter, mange av dem dårlige etter å ha kommet direkte fra sykehuset. Det skaper sterkt press på plass og behandling. Foto: Jarle R. Martinsen

I rapporten heter det at to av tre kommuner bare i begrenset grad har styrket kompetansen blant de ansatte på sykehjemmene og i hjemmetjenestene. — Min holdning er at vi først og fremst skal bedrive pleie og omsorg, ikke behandling. Samtidig mener jeg Mandal kommune har dyktige fagpersonell som klarer å gi den behandlingen som trenges, sier Haven.

Mangler omsorgsboliger

I tillegg til flere pasienter som har dårligere helse enn før, mangler Mandal kommune også omsorgsboliger med døgnkontinuerlige ansatte til stede.

— Det har gjort at vi har måttet ta inn pasienter på sykehjemmet som normalt ville ha klart seg i en omsorgsbolig med hjelp av ansatte, påpeker Haven.

Nå er bemanningen ved Holum omsorgssenter økt slik at det er er ansatte der døgnet rundt.

— Bystyret har satt av planleggingsmidler i 2016 og 2017 for å planlegge fremtidens helsetilbud for de eldre, sier Haven.

Bystyret ønsker at det skal bygges et nytt helsehus.

- Et forprosjekt vil vise hva som vil være behov å inkludere i et nytt helsehus, sier hun.

Krevende og spennende

Tillitsvalgt for Sykepleierforbundet på sykehjemmet, Rut Hovd Olaisen, sier at hverdagen til hennes medlemmer har blitt mer komplisert med eldre pasientgruppe som krever mer.

Hovedtillitsvalgt for sykepleierforbundet Rut Hovd Olaisen Foto: Jarle R. Martinsen

— Dette har to sider. Det gjør jobben absolutt mer hektisk, men også mer interessant og spennende. Den nye situasjonen krever mer av sykepleierne både på en positiv og negativ måte, sier hun. Hun sier at de har en god dialog med kommunen om økte ressurs er.

— Vi er på gang med å øke bemanningen. Men vel så viktig er økte kompetanse blant de ansatte for å håndtere en mer komplisert pasientgruppe, sier Olaisen.

Behov fremover

Hun sier det finnes studieordninger for videreutdanning som kommunen har betalt for enkelte sykepleiere.

— Men dette vil være et kontinuerlig behov i årene som kommer, sier hun.

Krevende også for andre kommuner

Også for de andre Agder-kommunene er det krevende å håndtere de dårligere, eldre pasientene.

— Vi merker et stort trykk, men får det til fordi vi åpnet en ny korttidsavdeling samtidig med at samhandlingsreformen kom, sier kommunalsjef for helse og omsorg i Vennesla, Ragnhild Bendiksen.

I Søgne sier kommunalsjef Gustav Skretting at situasjonen er krevende, men ikke kritisk. Også her bygges det ut flere sykehjemsplasser. - Vi samarbeider med Songdalen for å ta unna topper, sier han.

I Lindesnes sier fungerende helse- og sosialsjef Anne Grete Tørresen at sengene på omsorgssenteret fra tid til annen er helt fylt opp. - Akkurat nå går det greit, sier hun.

Wenche P. Delhi, helse- og sosialdirektør i Kristiansand Foto: Torstein Øen

I Kristiansand sier helse— og sosialdirektør Wenche P. Delhi at også de merker dårligere eldre pasienter fra sykehuset. - Vi klarer å gi disse et forsvarlig helsetilbud, men merker at det blir stadig flere av denne pasientgruppen. Det er derfor viktig å ha god dialog med sykehuset fremover, sier hun.

- Ikke bevisst praksis

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandets sykehus sier at de ikke sender eldre pasienter tidligere til kommunene enn før samhandlingsreformen trådte i kraft.

- Det er i alle fall ingen bevisst praksis, sier han.

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus. Foto: tore-andré baardsen

Engstrand mener sykehuset og agderkommunene har et godt samarbeid rundt det å overføre pasientene til sine hjemsteder.— Hensikten med å sende hjem pasientene er jo at pasienten ikke trenger å ligge på sykehus og at kommunene, når det er planlagt og forberedt, skal fortsette å gi behandlingen, sier han.

Eksempler på dette er smertepumpe ved kreft, antibiotikabehandling og kunstig ernæring.

Engstrand sier at også for Sørlandets sykehus er det eksempler på at de ikke har sendt med pasientene nødvendig historikk om behandlingen de har vært gjennom.

- Det er vi kjent med og beklager. Vi jobber for å sikre oss at det ikke skjer, sier han.