— Under journalgjennomgang fant fylkesmannen at 20 av 34 pasienter var skrevet ut uten at det var dokumentert at kommunen hadde gitt klarsignal. Og at pleie- og omsorgstjenesten ikke hadde fått tilsendt epikrise eller tilsvarende i 28 av 34 saker der pasienten hadde behov for hjemmesykepleie, skriver fylkeslege Geir Stangeland.

Kommunalsjef for helse- og omsorgstjenester i Mandal, Heidi Haven, bekrefter at det stadig skjer at pasienter kommer fra sykehuset uten epikriser:

Ikke overrasket

— Jeg er ikke overrasket over fylkesmannens konklusjoner. Dette er i hovedsak sterkt hjelpetrengende, eldre mennesker som ikke klarer seg selv når de kommer hjem. Hvis ikke vi kjenner pasientene fra før, øker risiko for feilmedisinering og feilbehandling når vi ikke har nok informasjon, sier Haven.

I perioden 9. juni til 15. desember sjekket fylkesmannen hvordan sykehuset skriver ut pasienter til Mandal og Kristiansand kommuner. 34 pasientjournaler ble plukket ut som stikkprøver, og ettergått for å sjekke hva som skjedde. Både pasientene, deres fastleger og ansatte på sykehuset er intervjuet.

Og dette er den ordrette konklusjonen til fylkesmannen i Vest-Agder:

Ikke forsvarlig

«Sørlandet sykehus HF Kristiansand sikrer ikke forsvarlig utskrivning av pasienter fra medisinsk avdeling når pasienter har behov for kommunale helse- og omsorgstjenester i eget hjem etter utskrivelse.«

Dette er et avvik som innebærer brudd på krav til forsvarlig helsehjelp som er hjemlet i lover eller forskrifter til lover, opplyser fylkesmannen.

En epikrise er pasientens sykehistorie, som helsepersonellet i kommunen trenger når de skal følge opp pasienten som er skrevet ut fra sykehuset. Den inneholder også oversikt over hvilke medisiner pasienten skal ta.

Forbedringspotensial

Sterkt hjelpetrengende pasienter skrives ut fra klinikksjef Nina Hope Iversens medisinske avdeling i Kristiansand på en uforsvarlig måte, mener fylkeslege Geir Stangeland. Foto: Jon Anders Skau

— I mange tilfeller der vi ikke har sendt med epikrise, er det sendt med et utskrivingsnotat som forteller om behandling og medisinering. Men det er klart at vi har et forbedringspotensial på å sende med epikriser, sier klinikksjef Nina Hope Iversen. Hun er sjef for medisinsk klinikk, som er den fylkesmannen har gjennomført tilsyn i.Hun sier at sykehuset har et forbedringspotensial på å dokumentere at kommunen har fått melding om at pasienten er utskrivningsklar, og at kommunen er klar til å ta i mot pasienten.

— Samtidig vil jeg si at det gjøres veldig mye bra arbeid med pasientene i praksis, og jeg er ikke kjent med at pasienter er blitt skadet etter utskriving, ser Hope Iversen.

Avviksmeldinger

Sykehuset og kommunene på Sørlandet har inngått avtaler om hvordan utskriving av pasienter skal foregå, med utgangspunkt i samhandlingsreformen. I disse står det at kommunene skal sende avviksmelding til sykehuset dersom det skjer noe galt, og kommunene har i følge fylkeslegen sendt mange slike meldinger. Disse skal sykehuset bruke systematisk for å forbedre seg.

Fylkesmannen skriver at dette skjer «i liten grad».

— Det meldes nok for få avvik knyttet til samhandling - både fra helseforetaket til kommunene og motsatt vei, selv om antallet er økende. Her har vi et forbedringspotensial, og det jobbes det med i både SSHF og kommunene. Samarbeidsrutinene er under utvikling. Byråkratiet rundt meldinger tar tid. Det er en utfordring for travle behandlere, som prioriterer pasienten først. Det siste året har vi fått et felles avviksmeldeskjema, som gjør kommunikasjonen noe enklere, sier Hope Iversen.

Også Kristiansand kritiseres

Kristiansand kommune sikrer ikke forsvarlig mottak av pasienter som skrives ut fra Sørlandet sykehus Kristiansand (SSK) til eget hjem ved behov for hjemmesykepleie ved hjemkomst.

Det skriver fylkesmannen i Vest-Agder. Tilsynet rundt utskriving av pasienter fra SSK har også tatt for seg hvordan Kristiansand kommune tar i mot.

Ikke overrasket

Helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli er ikke overrasket over kritikken fra fylkesmannen i Vest-Agder. Foto: Kjetil Reite

— Jeg er ikke overrasket over dette. Det er første gang det har vært tilsyn etter samhandlingsreformen, og det som er viktig å merke seg at i all hovedsak er det slik at pasientene blir fulgt opp. Men vi ikke gode nok til å dokumentere skriftlig, sier helse- og sosialdirektør sosialdirektør Wenche P. Dehli i Kristiansand kommune.Fylkesmannen har gått gjennom forløpet til 18 pasienter som ble utskrevet til egen bolig, og som hadde behov for helse- og omsorgstjenester fra kommunen etter utskrivelse. Tilsynet peker på mangler ved rutinene som vi skal få rettet opp. Vi er fornøyde med at alle pasientene fikk forsvarlige helsetjenester selv om rutinene ikke ble fulgt fullt ut.

Bryter loven

Kommunen bryter lovhjemlede krav til hvordan meldingene om utskrivingsklare pasienter skal håndteres, og det er uklart hvem som har ansvaret for å gjøre dette. Det er også forskjellige rutiner i de 11 sonene som kommunen er oppdelt i. Dessuten kan det ikke påvises at det alltid sørges for at pasientene får være med å bestemme hva slags hjelp de trenger når de kommer hjem.

— Vi tar tilsynsrapporter om mangler svært alvorlig, og startet umiddelbart opp med å forbedre og standardisere rutinene, sier helse- og sosialdirektøren.