- Dette dreier seg i første rekke om eldre pasienter, ofte helt eller delvis demente, sier fylkeslegen i Aust-Agder, Anne-Sofie Syvertsen.  arkivFoto:Erling Slyngstad Hægeland

—  I verste fall kan svikt i praksis med utskriving av pasienter føre til for tidlig død, eller nye innleggelser på grunn av ny sykdom, sier fylkeslegen i Aust- Agder, Ann- Sofie Syvertsen.Sammen med fylkeslegen i Vest- Agder har hun gjennomført tilsyn både mot kirurgisk avdeling ved sykehuset i Arendal og Lillesand kommune for å sjekke kvaliteten på samarbeidet.

Uforsvarlig

Tilsynet avdekker at sykehuset skriver ut pasienter uforsvarlig, og Lillesand kommune har for dårlig oppfølging av pasientene som blir tatt i mot.

—  Dette dreier seg i første rekke om eldre pasienter, ofte helt eller delvis demente. Og ettersom det er en økende gruppe i befolkningen, er dette en svært viktig sak, sier Syvertsen.

Innrømmer

Avdelingsleder for kirurgisk avdeling av Sørlandet sykehus i Arendal, Paula Drange Axelsen, innrømmer at kritikken fra fylkeslegen er riktig.

—  Det er selvfølgelig kritikkverdig at vi ikke sender med epikrise når pasientene sendes hjem og til hjemmebaserte tjenester, sier Drange Axelsen.

Fra kirurgisk avdeling ble 10 av 27 sjekkede pasienter sendt hjem uten epikriser. Epikriser gir oversikt over hva som har skjedd med pasienten på sykehuset, hva slags behandling og hvilke medisiner som skal gis når pasienten kommet hjem.

Representativt

Fylkeslegen mener antallet på 10 av 27 er representativt for sykehusets praksis, og Drange Axelsen er også enig i det når det gjelder kirurgisk avdeling.

Blant de 27 pasientene som ble skrevet ut, var det seks pasienter som ble sendt hjem uten at kommunen hadde bekreftet at de var klare til å ta i mot. I forbindelse med samhandlingsreformen har sykehuset inngått avtaler med alle kommunene på Agder, om at pasienter ikke skal sendes ut av sykehuset før kommunen har bekreftet at de er klare.

Også dette antallet mener fylkeslegen er representativt.

Alvorlige følger

—   Hvis ikke kommunen er klar kan det få alvorlig følger, både medisinske og praktiske. Det tar lenger tid før pasienten får den behandlingen og medisineringen som er nødvendig, og vi har sett at det fører til re- inleggelse og ny sykdom, sier Syvertsen.

Hun peker også på at eldre pasienter kan ha demens- problemer uten at hjemmetjenesten har oppdaget det. Så hender det at sykehuset oppdager det under behandlingen. Da er det viktig at kommunen kan gi riktig behandling så fort pasienten er hjemme.

Skjerpet inn

—  Vi er heldigvis flinke til å sende epikriser samtidig når pasienten skal på institusjon, og har allerede skjerpet inn at rutiner skal følges ved hjemsendelse. Vi kommer til å holde fokus på dette også etter ferien, sier Drange Axelsen.

Syvertsen understreker sterkt at både sykehuset og kommunen er blitt mye flinkere de siste par årene, men at det fortsatt er en vei å gå.

Kritikk

Lillesand kommune får kritikk for ikke å varsle sykehuset om at den er klar til å ta i mot pasienter, det skjedde i seks av 12 kontrollerte tilfeller. Og når det kommer epikriser fra sykehuset, skjer det alt for ofte at hjemmetjenesten i kommunen ikke journalfører informasjonen som skal være bruksanvisning for hvordan pasienten skal behandles.

—  Det er bra at fylkeslegen tar tak i dette. Jeg tror noen av årsakene til at det er sånn, skyldes både mangel på kompetanse og ressurser. Vi er inne i en omfattende prosess for å gjøre dette bedre, sier kommunalsjef Geir Jensen i Lillsand kommune.