Til tross for at alle Knutepunkt-kommunene har sagt de ikke vil ta i mot pasienter som trenger intravenøs behandling, fikk Vennesla kommune og kommunalsjef Ranghild Bendiksen beskjed i sommer om at en pasient skulle komme fra sykehuset. Hun nektet å ta i mot. Foto: Frode Lindblom

— Denne saken bygger ikke den tillit man trenger for å jobbe i tospann, sier kommunalsjef Ragnhild Bendiksen i Vennesla. Både hun og helse- og sosialdirektør Wenche P. Delhi i Kristiansand kommune er kritiske til hvordan Sørlandet sykehus har opptrådt i denne saken og mener det svekker samarbeidet rundt samhandlingsreformen.

Intravenøs

Den dreier seg om pasienter som er ferdig behandlet på sykehuset, men som fortsatt trenger intravenøs behandling. Som regel vil det, ifølge fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus, dreie seg om antibiotikabehandling, som kan vare i opp mot seks uker etter utskriving.

— Det er bedre for pasienten å kunne reise hjem eller til sykehjemmet og få behandlingen der, i stedet for å bli den skadelidende ved å liggeunødvendig på sykehuset. En godt forberedt hjemmebehandling vil redusere ubehaget og problemene ved et langvarig sykehusopphold på 1-2 måneder og pasienten kan være sammen med sine nærmeste, forteller Engstrand.

Knutepunkt

Helse- og sosialdirektør Wenche Pedersen Delhi i Kristiansand kommune aksepterte ikke å gå inn i en prøveperiode på ett år uten å vite hva det ville koste av penger og ressurser å gi pasienter intravenøs behandling i kommunen. Foto: Torstein Øen

I oktober i fjor skulle sykehuset og kommunene i Knutepunkt Sørlandet (Birkenes, Iveland, Kristiansand, Lillesand, Songdalen, Søgne og Vennesla) undertegne en avtale om et prøveprosjekt.— Da jeg fikk se avtaleutkastet viste det seg at en rekke ting ikke var avklart, sier Pedersen Delhi og trekker særlig fram både juridiske og faglige uklarheter.

Avtalen inneholdt ingen anslag på hvor mye det ville koste for kommunene å overta dette ansvaret fra sykehuset, og svært usikre beregninger på hvor mange pasienter det kunne dreie seg om. Et anslag antydet rundt 15 pasienter i uka, men dette er ikke sykehuset sikre på.

Opplæring

Sykehuset hadde imidlertid allerede satt i gang opplæring av rundt 150 sykepleiere fra kommunene, som skulle gjøre jobben.

Med Pedersen Dehli satte foten ned, med støtte fra de andre kommunene:

— Å etablere et slikt medisinsk tilbud i kommunene vil kreve en medisinsk vaktordning som vi ikke har i dag. I dag er det sykehusene som er rigget for denne type døgnbehandling, og det er derfor ikke riktig å hevde at pasientene er medisinsk utskrivningsklare. Det er jo nettopp det de ikke er, sier helse- og sosialdirektøren.

En arbeidsgruppe hadde lagt fram et forslag om at prosjektet bare skulle settes i gang, og så skulle man etter ett års prøveperiode se hvor mye det kostet og hvor store personalressurser som kreves.

Går ikke

— Det går jo ikke. Alle kommunene i Knutepunkt Sørlandet ble enige om å ikke ta i mot disse pasientene, og meldte fra til sykehuset om det, sier Bendiksen.

Likevel fikk Vennesla kommune i sommer melding om en utskrivningsklar pasient som trengte antibiotikabehandling fire ganger i døgnet. Vennesla kommune tok ikke i mot pasienten, da dette ikke var i tråd med det Knutepunkt-kommunene hadde blitt enige om og heller ikke forsvarlig ut fra kommunens vurdering.

Tvisteløsningsnemnda

Fagdirektør Per Engstrand sier pasienter blir liggende ukevis unødvendig på sykehuset fordi kommuner ikke tar i mot pasienter som trenger intravenøs behandling. Foto: Tore André Baardsen/Arkivfoto

Sykehuset har nå på eget initiativ brakt saken inn for tvisteløsningsnemnda for helsesaker, for å få en avklaring.Siden mars har SSHF sendt ut to pasienter per uke med intravenøs behandling til kommuner utenfor Knutepunktsamarbeidet i Agder.

Engstrand forstår at kommunene kvier seg for å overta en oppgave de ikke vet hva vil koste:

— Dette ligner et svarteper-spill der pasienten som ikke tas i mot i kommunen, blir taperen, sier Engstrand og legger til at sykehuset ikke har økonomiske motiver i saken.

Nemndas avgjørelse ventes å foreligge om kort tid.