Tigerfødsel i Dyreparken

Natt til 17. mai kom fire tigerunger til verden i Kristiansand Dyrepark.

— Det er alltid gledelig med fødsler, men dette er litt ekstra stas fordi det er så sjelden det skjer. Dessuten er det et av verdens mest utrydningstruede dyr, der begge foreldrene er høyt ranket i det internasjonale bevaringsprogrammet, uttaler dyreparkdirektør Per Arnstein Aamot til Fædrelandsvennen.

Se video av de nyfødte ved å trykke på bildet øverst i saken.

De fire tigerungene ble født natt til 17. mai, dermed ble tigerbestanden i parken doblet. Inntil videre lar dyrepasserne tigerfamilien få ro, så ungenes kjønn er ikke fastslått.

Forrige fødsel i 2004

Dyreparken har hatt to tigerfødsler tidligere, i 2002 og 2004, men de to kullene besto av bare tre unger til sammen.

Her ses moren Boonya og de fire ungene på Dyreparkens eget live-kamera. Foto: Dyreparken

Den sibirske tigerhunnen Boonya (4), som kom til Kristiansand Dyrepark fra en russisk dyrepark for to år siden, er dermed blitt firebarnsmor over natten. — Foreløpig ser det ut som om morsinstinktet er slik det skal være. Helt siden fødselen har fire år gamle Boonya passet godt på ungene sine. Hun holder dem samlet, slikker på dem og ammer dem, forteller biolog Helene Axelsen i Dyreparken, og kan konstatere at alt er vel med både mor og barn.

Dyrepasser Hilde Strædet ble den første til å se ungene. De siste ukene har hun stått opp hver natt klokka 04.00 for å sjekke overvåkingskameraet som har vært plassert inne hos Boonya.

Ved 07-tiden selveste nasjonaldagen fikk hun øye på de små krabatene.

Boonya (nærmest) og Ulysses har funnet tonen, og nå ser vi resultatet. Foto: Dyreparken

— Det tok ikke lang tid før vi kunne konstatere at det var fire unger. Det var veldig moro å være på jobb da dette skjedde, forteller Strædet.Dyreparken vil allerede mandag forsøke å få montert et livekamera på utsiden av visningsrommet, der moren og ungene ligger. Til helga vil trolig publikum kunne ta dem i nærmere øyesyn.

Gis bort til andre parker

De første dagene vil Boonya og ungene holdes skjermet for at de skal få mest mulig ro. Selv ikke faren Ulysses (14) får møte dem på en god stund.

De blir sannsynligvis plassert rundt i andre dyreparker.

- Mange internt foreslo om de kunne ha en kattunge hjemme noen uker, for de er ganske nydelige, sier Per Arnstein Aamot.

Ifølge biolog Helene Axelsen har både Boonya og faren Ulysses svært verdifulle gener. En DNA-test har resultert i at begge er ranket blant de mest verdifulle sibirske tigrene i verden, genetisk sett.

Ifølge biolog Helene Axelsen har tigerforeldrene svært ettertraktede gener. Foto: Jarle R. Martinsen

Nyheten ventes å bli svært godt mottatt i det internasjonale bevaringsprogrammet.Det betyr samtidig at de neppe blir værende så lenge.— Høyst sannsynlig beholder vi dem ikke, men det kommer litt an på kjønn. De blir sannsynligvis plassert rundt i andre dyreparker etter at de har vært her i ett til to år, forteller Aamot.

Moren gikk i fella

Tigere er som andre kattunger; de kravler rundt, sover og drikker melk. Etter et par uker åpner de øynene og begynner å leke. Når de er et halvt år gamle lærer moren dem å jakte.

I tillegg til de fire ungene og foreldrene består bestanden av hannen Rex fra forrige kull, og «gamlemor» Ryeka.

Årsaken til at Boonya ankom Kristiansand for to år siden, var at ledelsen i bevaringsprogrammet mente det trengtes en ny blodlinje, og ikke ville at Ulysses og Ryeka skulle formere seg flere ganger.

Boonya ble født i en dyrepark i Novosibirsk i Russland i 2011. Moren hennes levde ute i naturen i Sibir, men satt fast beinet i en snare utsatt av krypskyttere. Hun ble til alt hell funnet av vennlige skogvoktere og overlatt til dyreparken.

Vis fakta ↓
Sibirsk tiger