SKEPTISK: Boonya kikker seg rundt i sine nye omgivelser i dyreparken i Kristiansand. Foto: Dyreparken
REISETRØTT: Tigeren finner seg til rette i et hjørne. Til dyrepassernes store lettelse virker det som at Boonya ikke har blitt for stresset av reisen. Foto: Dyreparken
boonya_6674.jpg Foto: Dyreparken
boonya_6675.jpg Foto: Dyreparken

KRISTIANSAND: — Da hun kom av flyet på Gardermoen var hun veldig rolig og fin i kassa. Brummet litt hvis man kom for nærme, men var ellers veldig rolig og fin, sier Rolf-Arne Ølberg, leder for dyreavdelingen i Dyreparken til Fædrelandsvennen.

Han tok selv imot den sibirske tigeren på Gardermoen torsdag formiddag og var med på den siste etappen på reisen til Kristiansand.

Til sammen var den to år gamle tigeren tre dager i transportkassen som fraktet henne fra den russiske dyreparken i Novosibirsk, via Moskva, Frankfurt og Oslo.

Kom på valentinsdagen

Torsdag ettermiddag, på selveste valentinsdagen, kunne hun endelig strekke på beina i hennes nye hjem.

— Vi var veldig spente da vi åpnet kassa i Kristiansand. Etter tre dager har kassa blitt trygg for henne. Ofte blir de enten inne lenge før de tør å gå ut, eller så kommer de løpende ut med en gang. Boonya tuslet rolig og fint ut etter noen minutter, forteller Ølberg.

Den største bekymringen under transporten, har vært hvor stresset dyret har vært. Ifølge Ølberg har Boonya taklet den 5.000 kilometer lange turen fra Russland veldig bra.

— Men det er klart: Det har sikkert vært en skummel opplevelse, sier han.

En måned i karantene

Hunntigeren skal den neste måneden sitte i karantene, før hun får møte de andre sibirske tigerne Ryeka, Rex og Ulysses.

Møtet med sistnevnte er det man har størst forventninger til. For Ulysses er mye av grunnen til at Boonya har blitt sendt hele veien fra Sibir.

Tigeren kommer til Kristiansand som en del av et internasjonalt avlsprogram for tigere og håpet et at hun og Ulysses skal få kull sammen. De andre tigrene i parken har allerede merket at det er noe på gang.

— De har vært nysgjerrige og sett bortover for å se hva som skjer. De kan også høre og lukte henne, men tar det foreløpig nokså med ro, sier han.

Klart seg uten mat

Boonya ble bedøvet før hun skulle fraktes inn i transportkassa, men har under hele transporten vært våken. Hun har fått vann underveis, men ikke mat.

— Vi ga henne noe mat når hun kom hit, men hun ville bare ha vann. Tigere pleier ikke å spise noe særlig oftere enn hver tredje dag uansett, sier Ølberg.

— Det ser ut til at hun har funnet seg til rette. Nå skal hun få lov til å bare slappe av.