Terroren i Paris er bare noen uker gammel. Det er den mest besøkte turistbyen i hele verden, og Frankrike er det mest besøkte landet med nesten 84 millioner besøkende årlig, viser en fersk rapport fra Verdens turismeorganisasjon (UNWTO).

Slutter vi å reise fordi vi er redde?

Nei, mener reiseekspert Arild Molstad. Han har reist verden rundt i årtier, skrevet bøker om turismen ved populære reisemål og attraksjoner, og har dannet seg et bilde av hva både turismens største utfordringer er i de kommende årene.

VÆR TIL STEDE: Reiseekspert Arild Moldstad mener det er positivt å reise til land som trenger litt ekstra hjelp. Hellas, Portugal og Cuba er noen av eksemplene. Foto: PRIVAT

— Vi kjenner til risikoen, men er villigere til å ta den. Nordmenn har stor grad vært trege med å vende tilbake til kriserammede områder, men det har snudd de siste ti årene, sier han. Dette bekreftes av flere reisebyrå. Hvor mange av disse landene har du besøkt?

Uredde, unge reisende

En av årsakene er at vi er blitt mer robuste og finner enklere frem til informasjon og planlegger i større grad reisene selv, mener Molstad.

Reiseselskapet Kilroy, som hovedsakelig henvender seg til unge, forteller at deres kunder påvirkes i liten grad av utviklingene og de katastrofer og terrorhandlinger som har skjedd de siste 15 årene.

— Skjer det noe så er de avventende en kort stund før de reiser tilbake – også til det som har vært utsatte reisemål. De er uredde. Det er nok ikke bare fordi de er unge og har vokst opp i nettopp et slikt samfunn. 11. september 2001 var på mange måter starten på et helt nytt syn på terror. Våre kunder var smårollinger da, de er altså vokst opp med dette, sier daglig leder Flavia Forster i Kilroy.

Utfordringen i reiselivet er å finne den riktige balansen mellom det unge reisende vil ha av unike, spennende opplevelse, men samtidig trygt og ansvarlig, mener hun.

— Vi som aktører i reiselivet har et ansvar for å ha solide partnere internasjonalt som vi sikrer at har de rette intensjoner, tar et bærekraftig sosialt ansvar og har god beredskap for det som kan skje av hendelser, sier Forster.

Vært i noen av disse landene?

Kjenn på eget trygghetsbehov

Egypt har hatt en nedgang, men Tyrkia og Hellas er fortsatt populære reisemål tross flyktningkrisen og den relative nærheten til Syria. Velg gjerne et reisemål hvor en kan bidra i urolige tider, men Molstad understreker at alle må kjenne på eget trygghetsbehov.

— Vil du ta sjansen til å reise til høyrisiko reisemål som Egypt eller Tunisia, så hold deg i hvert fall unna høysesongen. Terrororganisasjonene vil helst skade flest mulig, så sjansen er større når det er mange på ferie et sted, sier Molstad.

Da det smalt i Egypt i 1997 kom vendepunktet for Molstad. 62 personer, med hovedvekt av turister, ble massakrert ved et arkeologiområde i Luxor. Han var på den store reiselivsmessen i London, uro og stillhet senket seg over de mange tusen som deltok der.

— Det var det første store angrepet på global turisme av politiske årsaker. Solidaritetsturisme-begrepet ble født, sier Molstad.

LUXOR: Massakeren i Luxor, Egypt i 1997 var på mange måter et vendepunkt for den globale turismen. 62 personer, hovedsakelig turister, ble drept i angrepet. Foto: Andy Mueller,Reuters/NTB scanpix
ANGREPET: Tempelet Hatshepsut ved vestbredden av Nilen ble voldsomt angrepet i 1997, i sommer forsøkte militante å angripe det populære turistmålet igjen. Men ingen ble skadet denne gangen. Foto: Hassan Ammar,AP/NTB scanpix

Solidaritetsturisme handler om å reise til katastroferammede områder, og dermed bidra ved å gi landet både sårt trengt inntekt og håp. Ved å reise på en måte som søtter opp om lokal kultur, natur og levesett kan en bidra til at folk beholder jobbene sine, og tjener penger til seg og familien sin.— Bare å være der kan gi lokalbefolkningen håp om en bedre fremtid. Vi glemmer at Portugal er et fattig land som trenger turister. Hellas trenger sårt penger. Sri Lanka er nå et tryggere land, og jobber med å få opp turismen igjen. Reis til Cuba nå, masseturisme fra USA kan forvandle øya til det verre, mener Molstad.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Reisende preges av terrorhandlinger

Norges største reiseforsikringsselskap, Europeiske, fikk 92 henvendelser etter Paris-terroren. 70 var avbestillinger, resten evakuering, forsinkelser og sykdom. De gjorde et unntak i forbindelse med terrorangrepet, og lot nordmenn få avbestille reisen tre uker frem i tid.

— Vanligvis dekker reiseforsikringen kun avbestilling og evakuering hvis Utenriksdepartementet offisielt advarer mot å reise til, eller oppholde seg i et område, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

64 prosent av nordmenn sier at de lar seg påvirke i størst grad av politisk uro på reisemålet, mens 61 prosent opplyser terrorfrykt som bestemmende når de velger reiser, viser forsikringsselskapets reiseundersøkelse.

— Vi ser tydelig at nordmenn gjør vurderinger knyttet til både den politiske situasjon, terror, kriminalitet, vold i landene de skal besøke, samt egen helse. Det er bra at man er sin egen sikkerhetssjef, sier Vennesland.

Terror betyr mye når det skjer, men for dem som planlegger turer neste år er det vanskelig å forholde seg til det, og det er raskt glemt, mener reiseekspert ved det skandinaviske trendinstituttet Pej i Danmark.

— Dessverre har terrorisme vært noe som vi er blitt vant til og mange tenker at det aldri kommer til å ramme dem selv. I tillegg ser vi holdninger om at terrorisme ikke må føre til at vi endrer våre liv; vi skal ikke føle oss truet eller begrenset for da lar vi terroren seire, sier administrerende direktør Louise Byg Kongsholm i Pej.

NEPAL: Ingvill Ytreland står på toppen av Lobuche East 6119 moh. i Nepal. Et år senere er hun tilbake når jordskjelvet rammer. Foto: PRIVAT

Reis tilbake til Nepal

Naturkatastrofer påvirker rundt halvparten av oss i valg av reisemål, ifølge Europeiskes reiseundersøkelse. Et av reisemålene som har merket det mer enn noe annet i år er Nepal. Det er åtte måneder sidenjordskjelvet som tok livet av 9000 mennesker og skadet over 23.000.

Ingvill Ytreland var i basecamp ved Mount Everest da skjelvet traff 25. april. To hundre meter nede i dalen mistet 17 personer livet i et ras som følge av skjelvet. Ytreland beskriver det som en ekstrem sterkt å sitte og se på ødeleggelsene.

Nepal merker ringvirkningene av naturkatastrofen lenge etter at skjelvet. Turismen har sunket kraftig. Det norske ekspedisjonsselskapet Hvitserk forteller at de har færre grupper på reise i landet enn vanlig på denne tiden. Antallet er halvert.

BYGGES OPP IGJEN: Flere landsbyer ble hardt rammet av jordskjelvet i Nepal i april. Men livet går fortsatt sin gang, her en kvinne på vei ut i åkeren for å arbeide. Foto: Navesh Chitrakar,Reuters/NTB scanpix

Fjellandet er et godt eksempel på et land hvor bistandsturismen har svært gode utslag. Å velge en lokal guide er et av dem.

— Det er status å jobbe med sosialt arbeid i Nepal. Flere som driver trekkingselskaper kommer fra fattige kår, og husker hvordan det var å vokse opp slik. Når de får på fote selskapene, hjelper de til med skoler, helsesenter og andre ting på landsbygda. De gir tilbake, sier Ingvill Ytreland som samarbeider med lokale organisasjoner for å bygge opp igjen landsbyer.

Flere miljøer, Molstad og Ytreland inkludert, arbeider for å få engasjement rundt Nepal gjennom veldedige organisasjoner som Reisnepal og Live life in motion.

FESTIVALER: Nepaleserne har mange festivaler i løpet av året. Lysfesten «Chhat» er en hyllest av soloppgangen – her ofres det ved elven i Katmandu. Foto: Navesh Chitrakar,Reuters/NTB scanpix

Få reiseinspirasjon her: